William ali Charles, kdo bi bil po mnenju Diane boljši kralj (in zakaj)

Princesa Diana bi kot naslednika britanskega prestola raje videla svojega sina kot bivšega soproga.

3.8.2020 ob 10:15 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

William ali Charles, kdo bi bil po mnenju Diane boljši kralj (in zakaj)

Čeprav je princ Charles prvi v vrsti za britanski prestol, so se dolgo pojavljala namigovanja, da bi moral naslednji britanski kralj postati njegov sin princ William. To bi pomenilo, da bi v nasledstvu preskočili sina kraljice Elizabete druge, ki bi vladavino predala vnuku. Očitno je imela tudi  princesa Diana o tem, da bi krona preskočila eno generacijo, svoje mnenje, navaja People.

Leta 1995 ji je v intervjuju za oddajo televizijske hiše BBC Panorama, v katerem je razkrila svojo plat razhoda s princem Charlesom in spregovorila o vplivu dogajanja na njuna sinova, Williama in Harryja, novinar  Martin Bashir zastavil vprašanje: "Menite, da bi bilo zaradi vajinih težav v zakonu smotrno, da bi princ Walesa (Charles) krono predal sinu, princu Williamu?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana

In Diana je odgovorila: "William je še zelo mlad. Bi res radi tako veliko breme preložili na nekoga v njegovih letih? Res ne morem odgovoriti na to vprašanje." Intervju je nastal dve leti pred njeno smrtjo, ko je bilo Williamu 13 let.

Bashir je vztrajal pri tej temi in spraševal naprej: "Kaj pa, ko bi William odrastel? Bi si želeli, da bi namesto princa Walesa zasedel prestol?" Umirjena Diana je na to odgovorila: "Moja želja je, da moj soprog najde svoj mir in sledi drugim stvarem v življenju. Torej da."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana

A želja pokojne Diane se ne bo uresničila, kajti aprila 2018 je kraljica Elizabeta javno podprla princa Charlesa kot naslednjega voditelja Združenega kraljestva. 94-letna kraljica je tedaj voditelje vlad držav Združenega kraljestva pozvala, naj Charlesa sprejmejo kot njenega naslednika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C. (@capescated) on

Imenovanje je bilo zgolj ceremonialne narave, kajti četudi bi kraljica želela žezlo in krono predati vnuku, tega ne bi mogla storiti, saj po 1701. aktu britanskega parlamenta nasledstvo prestola pripada neposrednemu potomcu monarha. To pa je Charles in ne William. Ker kraljica nima politične moči, sama zakona ne more spremeniti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @britishroyaltyy on

Predlog za spremembo bi morala vložiti v parlament, odločitev pa zagotovo ne bi bila ne lahka in ne hitra.

Preberite še: Intimni dnevnik Meghan Markle o življenju v palači tempirana bomba za kraljevo družino

Morda vas zanima tudi: Zakaj smo obsedeni z večno dramo kraljeve družine


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)