Pevka Sendi je nazaj: »Nikoli nisem razmišljala o vrnitvi, saj nikdar nisem odšla« (INTERVJU)

S hitom Nemirna kri je bila v devetdesetih kraljica slovenskih diskotek. Nato se je posvetila jazzu in poučevanju petja, za 50. rojstni dan pa si je podarila vrnitev v elektronsko plesno glasbo.

5.5.2022 ob 9:16 | Foto: osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Pevka Sendi je nazaj: »Nikoli nisem razmišljala o vrnitvi, saj nikdar nisem odšla« (INTERVJU)

V devetdesetih je Sandra Zupanc, danes poročena Klemm, veljala za kraljico slovenske tehno pop glasbe, zlasti se je mnogi spomnijo po uspešnici Nemirna kri. A kar naenkrat je tedaj 23-letna Sendi poniknila z odrov zabavne glasbe. Posvetila se je študiju, družini, ob tem pa ves čas ustvarjala, a v drugih glasbenih zvrsteh.

Te dni je založba Menart naznanila njeno veliko vrnitev, z novo plesno skladbo Zbudi se, a sama pravi, da pravzaprav nikdar ni nikamor odšla. Obenem pa je danes 50-letna mati treh otrok in profesorica solo petja priznala, da je bila tedaj odločitev za spremembo pravilna.

Kako dolgo je v vas tlela želja po vrnitvi in kako ste se naposled odločili narediti ta korak?

V šali pravim, da sem si to pesem podarila za svoj 50. rojstni dan.

Nisem nikoli razmišljala o vrnitvi, kajti ves čas sem tu. Delam kot Sandra Klemm že od leta 2005, le moj stil je bil drugačen. Bolj sem se posvečala jazzu in nekomercialni glasbi, zato morda za širše medije in javnost nisem bila toliko zanimiva. Želja, da spet delam pod umetniškim imenom Sendi je bila bolj za spremembo in na pobudo mnogih znancev in prijateljev. V šali pravim, da sem si to pesem podarila za svoj 50. rojstni dan.

Dolgo vas ni bilo, kako to, da ste nenadoma izginili z odrov?

Leta 2000 sem se vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz petje. Ker sem za seboj imela osem samostojnih projektov in nešteto kompilacij, tudi sodelovanj s spremljevalnim vokalom, sem bila iskreno že malo izčrpana in željna sprememb. Takrat sem tudi začela poučevati solo petje na glasbeni šoli in seveda mi je to ustrezalo. Nisem več čutila želje po izpostavljanju. Nastopala sem pa ves čas vsa ta leta tako solo, z raznimi jazzovskimi zasedbami, kot tudi s skupino Pepel in kri.

Je bila ta odločitev pravilna? Navsezadnje ste se bili ob hitu Nemirna kri še precej mladi ...

Zagotovo! Od otroštva nastopam in pojem, v osnovni šoli smo imeli svoj bend, kasneje sem ogromno nastopala povsod z raznimi skupinami, bila na Evroviziji s Coletom Morettijem in Vilijem Resnikom. Ko smo z ekipo lansirali hit Nemirna kri, sem bila stara 23 let, za seboj sem imela že ogromno kilometrine in izkušenj, kar mi je pomagalo v poslu.

 

Kaj se je dogajalo v vseh teh letih, s čim ste se ukvarjali? Ste pogrešali nastope in šovbiznis?

Končala sem študij jazzovskega petja, postala žena in mamica trem prekrasnim otrokom ter se našla v poučevanju petja, ki je zdaj moj glavni vir preživljanja.

Jazz in elektronska glasba? V kateri se bolj najdete? Lahko med njima potegnete kakšne vzporednice?

Če vprašate Sandro, je to definitivno jazz, če vprašate Sendi pa dance glasba. Vse je odvisno od trenutka in navdiha. Glede na to, da se v vsaki zvrsti moraš dokazovati, je to odvisno od odziva občinstva. Vzporednic niti ni razen, zame je pomembna kakovost, ne glede na to, kaj ustvarjam.

Kaj nam lahko poveste o pesmi, s katero ste se vrnili? Kako je nastajala?

Pesem Zbudi se govori o prebujanju duše, o spremembah, ki se dogajajo skozi življenje. Ko sem pisala besedilo, mi je bila malo v navdih tudi korona, kot nekaj kar nas je spremenilo, ustavilo, postali smo apatični in depresivni. Ko sem se povezala z avtorjem in aranžerjem Kevinom Koradinom, mi je predlagal pozitiven komad. Rekel je, da so ljudje že utrujeni od slabih novic in imel je prav. Tako je nastala pesem, ki je prava za poletne sončne dni in prebuja v nas pozitivne misli in pogled v lepše čase.

Kako sta se glasbena scena in tudi elektronska plesna glasba spremenili do danes?

Šli smo od urednika do urednika in v živo nekako skušali pustiti dober vtis.

Zame zelo. Sama produkcija in tehnologija je napredovala. Danes je vse zelo hitro, ogromno stvari je digitaliziranih in se prehitro vse odvija. Scena se je mogoče spremenila v tolikšni meri, da se s pojavom interneta lahko veliko več ljudi ukvarja z glasbo. Vsak lahko posname svojo pesem in jo pač promovira na raznih platformah. Mi tega nismo imeli. Šli smo od urednika do urednika in v živo nekako skušali pustiti dober vtis, da so nas potem z veseljem vrteli. Mogoče je bilo več osebnih stikov.

Bodo skladbi Zbudi se sledile še ostale? Se nameravate v večji meri vrniti na odre?

Bomo videli, kakšen bo odziv in želja ljudi, da me poslušajo in spremljajo. V hecu pravim, da je Sendi zdaj moj alter ego in ko želim biti drugačna od Sandre Klemm, priplava na površje. Pustimo se presenetiti!

Preberite še: Martina Majerle: »Kot introvert se vsak dan boriš z nekimi strahovi«

Morda vas zanima tudi: Žiga Jelar, slovenski skakalec je tudi pevec: Ljubezen do skokov in glasbe se je začela hkrati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)