Damjana Golavšek: »Po oddaji do jutra ne morem zaspati, znajdem se v čustvenem vrtiljaku«

S pevko in učiteljico petja Damjano Golavšek sva se pogovarjali o njenem sodelovanju v oddaji Znan obraz ima svoj glas 2022, ki jo je potisnila iz cone udobja, kar ji ugaja, saj njena duša brsti, ko se loti nečesa novega.

27.3.2022 ob 7:40 | Foto: Mediaspeed, Urša Premik

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Damjana Golavšek: »Po oddaji do jutra ne morem zaspati, znajdem se v čustvenem vrtiljaku«

Damjana Golavšek je z imitacijami v oddaji Znan obraz ima svoj glas 2022 dokazala, da vsako priložnost sprejme z odkritosrčno otroško radovednostjo, ki ji omogoča, da na odru zablesti. S preobrazbo v legendarno Marjano Deržaj je očarala tako gledalke in gledalce, kot tudi žirijo.

Helena Blagne je po njenem nastopu dejala: "Hvala, Damjana za ta časovni stroj, da si nas popeljala nazaj v zlato dobo slovenske popevke. Jaz sem Marjano osebno poznala in ti si danes stopila v čevlje prve dame slovenske popevke. Imela si strahospoštovanje do tega nastopa. Marjana je bila dama, pred katero se priklonim tudi sama. In zdaj tudi pred teboj."

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas?

Oddaja mi je zelo všeč, gledala sem vseh pet sezon. Občudujem pogum in talent vseh izvajalcev, ki so v njej doslej nastopali. Včasih se mi je ob ogledu oddaje utrnilo vprašanje, če bi lahko tudi jaz nastopala v njej, vendar nisem bila prepričana, če bi sploh lahko prišla v izbor, saj v njej po navadi nastopajo mlajši izvajalci.

Ko so me povabili k sodelovanju, sem si rekla: Zakaj pa ne? Izzive je treba sprejemati v vsakem obdobju svojega življenja. V vsakem obdobju je čas, da začneš stvari na novo in če se stvari dogajajo prvič, potem duša brsti. Rada imam izzive in to je moj osebni izziv. Ne nabiram točk, ampak izkušnje, novosti, ki se mi dogajajo iz tedna v teden.

Kaj pa je za vas največji izziv med pripravami na oddajo?

Eden od največjih izzivov je to, da moraš imeti neprestano aktivirane možgane in se stvari učiti na novo. Malo me je skrbelo, če mi bo to uspelo, ker si slovenska besedila z lahkoto zapomnim, medtem ko s tujimi ni tako enostavno. Veliko časa je treba temu posvetiti.

Če želiš obvladati še gestikulacija lika, barvo glasu, ki je zame zelo pomembna, moraš tudi temu nameniti precej pozornosti. Dosedanje preobrazbe so bile zelo različne, zato sem morala precej brskati po sebi in stopiti iz cone udobja. (smeh)

Se vam je za kakšno preobrazbo zdelo, da je ne boste zmogli izpeljati?

Zelo težko rečem, da česa ne zmorem. Doslej so glasbeni producenti zelo dobro ocenili moje glasbene sposobnosti, zato sem hvaležna za vse preobrazbe, ki so mi jih zaupali. Všeč mi je, da so zelo raznolike, ker mi predstavljajo izziv. 

Imate kakšno posebno željo, koga bi želeli imitirati?

Želela bi imitirati Cher, Grace Jones, zelo mi je všeč tudi Seal in njegova pesem Kiss From A Rose.

Pred časom ste nastopali v muzikalu Mamma Mia! Vam pri pripravah na oddajo koristijo izkušnje, ki ste jih pridobili prav po zaslugi omenjenega muzikala?

Vsekakor, pomagajo mi, da lažje kakšna čustva zaigram. Televizija ima sicer drugačne zahteve kot gledališče, zato je potrebno malo bolj pretiravati, kar mi mogoče ni najbolj pisano na kožo. Svojevrsten izziv je na televiziji prikazati, kako se poistovetiš z določenim likom. Moje močno orožje je izraz na obrazu, zato mi je morda delo v gledališču nekoliko bližje. Bi pa rada pohvalila delo ekipe, ki sodeluje pri oddaji, saj me vedno znova navdušijo.

Za razliko od nastopov, ki ste jih vajeni kot pevka, ste v oddaji izpostavljeni kritikam in pohvalam žirije. Kako doživljate njihove odzive?

Najprej sem mislila, da se me njihovi komentarji ne bodo tako dotaknili, ker v vsako preobrazbo vložim največ, kar zmorem. Če se tega zavedaš, si v sebi zadovoljen. Toda na odru se marsikaj zgodi in ne moreš vsega načrtovati. Kar se tiče žirije, se mi zdi, da so objektivni in zelo cenim njihovo mnenje, zato skušam upoštevati njihove napotke.

Po nastopu najbrž še vedno čutite adrenalin. Kako se umirite, da vas ne preplavi?

Nisem si predstavljala, da me bo tako preplavil adrenalin. Po oddaji do jutra ne morem zaspati, ker se znajdem v čustvenem vrtiljaku, ki me izčrpa. V ponedeljek sem pripravljena za vaje šele ob enih popoldne. Izkušnje mi nekoliko pomagajo, saj se mi je to dogajalo tudi pri predstavah. Pred nastopi imam posebne rituale, da se opogumim.

Pri tej oddaji pa sem se naučila, da spustim leva iz kletke na gumb. (smeh) V gledališču lahko namreč skozi celo predstavo gradiš lik, tukaj pa moraš v trenutku preklopiti. Četudi skušam to narediti že preden stopim na oder, je potem odvisno od več dejavnikov, kako bom izpeljala nastop. 

Oddaja je sicer tekmovalne narave, vendar me kljub temu zanima, če ste se morda spoprijateljili z drugimi izvajalci, ki sodelujejo v njej?

V oddaji je krasen nabor tekmovalcev – zelo lepo se razumemo, čudovita skupina smo. Res so precej mlajši od mene, ampak nisem imela nobenih težav, da se ne bi dobro ujela z njimi. Zelo so srčni, rečem jim, da so moji »lubeki«. Razumem, da je oddaja tekmovalnega značaja, saj to pomaga pri napetosti in dramaturgiji, ker na ta način pritegnemo gledalce.

Všeč mi je dobrodelna nota, da pomagamo mladim izvajalcem – to je bil tudi eden od glavnih razlogov, da sem se odločila za sodelovanje. Vesela sem, če dobim točke od gledalk in gledalcev, vendar se ne obremenjujem z njim. Tudi sama jih skušam razdeliti pravično, čeprav si čisto vsak zasluži več kot pet točk, ker vem, koliko dela je vloženega v posamezni nastop.

Ob tem bi poudarila, da cenim delo prav vsake osebe, ki sodeluje pri nastanku oddaje – vsem se želim zahvaliti in jim povedati, da jih imam zelo rada. Ljudje se ne zavedajo, kako pomembno je, da oddaja poteka v živo, saj to pomeni, da nimamo popravnega izpita, zato moramo vsi delovati kot eno veliko kolo, znotraj katerega so majhna kolesca in ves čas se vrtimo skupaj proti istemu cilju. In ta perpetuum mobile traja tri mesece.

Predvidevam, da priprave na oddajo zahtevajo veliko časa in energije. Ali ob tem opravljate še pedagoško delo?

Zelo občudujem tiste, ki imajo ob snemanju oddaje še službo, ker sem dala svojo glasbeno delavnico do junija »na hladno«, občasno sicer nastopam in se odpravim na kakšno vajo s svojimi Dinamitkami, sicer pa se zavedam, da nimam več toliko energije kot sem jo imeli pri dvajsetih ali tridesetih. Še vedno se sicer rada vržem na glavo in sem pogumna, toda pazim, kako razpolagam s svojo energijo, ker se ne obnovim tako hitro kot nekoč.

Vam ostane kaj časa za stvari, ki vas veselijo – vem namreč, da zelo radi vrtnarite?

Letos bo moj vrt počival, saj pravijo, da mora njivica kakšno leto počivati. Zasejala sem že cvetlični travnik, da bom imela park za metulje in čebele. Ne bom pa imela zelenjave, ker trenutno nimam časa za vrtnarjenje, pa tudi paziti moram nase. Na Vipavskem, kjer živim, je res močno sonce in te kar ponese na gredice, zato se preznojiš, obenem pa piha burja, kar za glasilke ni najboljše, saj se lahko hitro prehladiš.

In še za konec – kdo v vaši družini najbolj navija za vas ob nedeljah?

Vsi. Moj mož mi vedno po nastopu pošlje sporočilo, ker ve, da sem perfekcionistka in trpim, ker sem videla in slišala milijon stvari, ki mi pri mojem nastopu niso bile všeč. Vedno mi napiše tolažilno sporočilo, da me pomiri.

Prav tako mi po oddaji pišejo vse tri hčerke, od vnukinj pa dobim sporočila že prej, in sicer mi prek Vibra sporočita: Dajmo, babi in priložita sliko, kako sedita s kokicami pred televizijo in čakata na moj nastop. Tudi moja mama me vedno pokliče po oddaji – moja družina je moj največji oboževalec. 

Preberite še intervju: Martina Majerle: »Kot introvert se vsak dan boriš z nekimi strahovi«

Morda vas zanima tudi: Skrivni zvočni posnetki princese Diane za Kate Middleton


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)