Voditeljica Manja Stević o izgubi: Odločila sem se, da je počasi čas, da to sprejmem in da nekje raztrosim pepel

S TV-zaslonov in iz trač revij znana Manja Stević, mogoče se je bolj spomnite s priimkom Plešnar, je ostala brez oboževane psičke Dallas. Ob slovesu je iskala odgovor na vprašanje, kaj z njo po smrti: "Glede na to, da je to bil moj družinski član, tretiran kot človek, si zasluži, da jo pokopljem ali upepelim."

31.3.2023 ob 6:45 | Foto: Mediaspeed.net

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Voditeljica Manja Stević o izgubi: Odločila sem se, da je počasi čas, da to sprejmem in da nekje raztrosim pepel

»Ona je dala vse čez z mano. Bila je kot človek. Vse je vedela, začutila je vse. Ko si bil slabe volje, je prišla do tebe … Tako čuteča in ljubeča je bila. Res ti dajo veliko, več kot ljudje.« To so besede voditeljice in urednice oddaje Jutro na Planet TV Manje Stević o njeni Dallas, o psički pasme kitajski goli pes, ki se je pred kratkim žal poslovila. 

Z Manjo se je družila od njenega četrtega leta, a bolezen in starost, imela je 15 let, sta pripeljali do tega, da je Dallas morala zapustiti ta svet. Svoje zadnje trenutke je preživela v toplem Manjinem naročju, obdana z ljubeznijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manja Stevic (@manjastevic)

To so težke stvari, čez katere gre človek. Pomembno je, da vsak dela tako kot čuti, po navodilih, ki mu jih narekuje srce. Vedno je težko. 

Psi in lastniki so si podobni

Danes se je voditeljica spominja takole: "Bila je taka kot mucka. Ta kužek je bil, pa vem, da to najbrž vsak reče za svojega – tako kot za svojega otroka, najboljši. Ampak ona je bila res najboljša. Vsi, ki so jo spoznali, so rekli, da je najboljši pes. Taka mila, ljubka, vesela, poskočna, pa tudi gajstna, taka prava punca."

"Ko pomislim nanjo, pomislim, da me je malo spominjala name (smeh). Ne, da se hvalim, ampak veš, kako pravijo, da so si po navadi psi in lastniki podobni … Tako pač je. In jaz imam dobro mnenje o sebi (smeh)," z žarom v glasu pripomne.

Upepelitev je Manjo Stević stala nekaj več kot 200 evrov. Cena je odvisna tudi od tega, ali želiš žaro ali blazinico.

Kaj, ko odidejo čez mavrico

Ko napoči dan slovesa, nimamo časa le za žalovanje, ampak se je treba odločiti, kaj bomo s pokojnim ljubljenčkom storili.

"V bistvu sem se vedno spraševala, kako te ljubimce pokopljemo, kaj se zgodi z njimi, kam jih dajo," pravi sogovornica. Ugotovila je, da sta možnosti dve (o tretji, da bi njeno ljubljenko pustila kar pri veterinarju, ni niti pomislila): skupinski pokop ali posamični.

Ni si želela, da bi bila Dallas del nekega skupnega pokopališča: "Glede na to, da je to bil moj družinski član, tretiran kot človek, si zasluži, da jo pokopljem ali upepelim. Lepo poslovilo se mi je zdelo, da se naredi žara, da se jo upepeli in da jo dobim nazaj domov."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manja Stevic (@manjastevic)

Zdaj sem se odločila, da je počasi čas, da to sprejmem in da nekje posujem pepel. Ker je spet nekako sebično, da jo hočem imeti doma upepeljeno … Mora počivati v miru.

Upepeljeno Dallas je dobila v blazinici, ki jo ima za zdaj še doma. Pa se ji zdi kaj nenavadno, da imaš doma upepeljeno žival? V tujini, kolikor vidimo denimo v ameriških filmih, imajo ponekod doma tudi upepeljene ljubljene osebe, v naši kulturi pa to ni nekaj ravno običajnega.

Ljubljena za časa življenja, ljubljena tudi po smrti

"Vseeno mi je, kakšna je kultura. Začutila sem, da moram tako narediti in tako sem naredila. Meni se zdi to lepo in to je moj način poslavljanja od nekoga, ki sem ga imela rada, od te živalce, ki je meni pomenila vse, res zelo veliko." Ona, tako Manja, žaluje na takšen način, nekdo drug bo pa na drugačnega: "Vsak si to predstavlja na svoj način in vsak ima pravico žalovati kot on želi. To je taka osnovna človeška pravica, se mi zdi." 

"To ni zdaj nek trend, ki bi ga jaz začela in upala, da bo zdaj tako. Ne, to je od vsakega čisto zasebna stvar. Jaz sem si želela, da je v ljubečem okolju, ker je bila ljubljena, tako je tako tudi živela – v ljubečem okolju, in želela sem, da je tako tudi po smrti." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manja Stevic (@manjastevic)

Za blazinico namesto žare sem se odločila, ker Dallas nisem želela zapreti nekam, ampak jo raztrositi.

Pepel Dallas ima voditeljica še vedno doma, a se ji zdi, da je napočil trenutek za dokončno slovo: »Zdaj sem se odločila, da je počasi čas, da to sprejmem in da nekje posujem pepel ... Ker je spet nekako sebično, da jo hočem imeti doma upepeljeno. Mora počivati v miru.«

»Nekje jo bom pokopala in tam posadila rožico,« nam je zaupala. Je kraj že izbrala? »Pokopana bo na našem vrtu, kjer se družimo. Tam jo bom posula in rožice posadila, da bo vedno z nami.« Vsega še nima čisto dorečenega, bo pa na tistem mestu skoraj zagotovo vzniknila vrtnica.

Koliko stane upepelitev hišnega ljubljenčka

Manja je telefonsko številko podjetja, ki opravlja upepelitve hišnih ljubljenčkov, dobila pri veterinarju. Povedati je morala podatke o psu, izbrala je žaro oziroma blazinico, nato pa je to podjetje poskrbelo za prevzem pokojnega psa: »Ko se to zgodi, dobiš sporočilo, da so jo prevzeli in da je na poti na upepelitev. In ko je upepeljena, dobiš sporočilo, kdaj ti jo lahko prinesejo.«

Njej je veliko pomenilo, da imaš to izbiro, kdaj ti jo lahko prinesejo, da se to zgodi takrat, ko si miren, ko si tam, kjer se počutiš varnega. 

V Sloveniji hišne živali upepeljuje več podjetij, kot so denimo Cremona, Pogrebno podjetje Maribor in Večno zavetišče. Verjetno vas zanima, koliko to stane? Manjo je nekaj več kot dvesto evrov, se spominja. A cena ni splošna, temveč se, precej tehnično, obračuna na kilograme.

Cena odvisna od kilogramov

Na spletni strani podjetja Cremona je razvidno, da je cena upepelitve odvisna od teže pokojne živali: od več kot pet pa do deset kilogramov stane 190 evrov, do 20 kilogramov 220 evrov, do 30 280, do 40 kilogramov pa 310 evrov. Potem so tu še stroški prevoza, ki znesejo od 79 do 89 evrov.

Skupinska upepelitev je petino cenejša, a v tem primeru pepela vašega dragega ljubljenčka ne boste dobili. 

Ne pozabite na žaro ali blazinico

Večno zavetišče se na spletni strani predstavlja kot prva upepeljevalnica za hišne ljubljenčke v Sloveniji. Pri njih so cene sledeče: do 10 kilogramov 170 evrov, do 20 220, do 30 285, do 40 kilogramov 320 evrov. Prevoz stane od 70 do 80 evrov.

Pa ne pozabite še na žaro: cene se začnejo pri 35 evrih, spet pa je odvisno od tega, kakšno si želite, in koliko pepela je.

Blazinica, kot si jo je izbrala Manja, stane najmanj 20 evrov, za največje živali, do 60 kilogramov, pa trikrat toliko.

Glasba ob slovesu ljubljenčka

Na spletni strani Pogrebnega podjetja Maribor ponujajo tudi storitev pogreba in pogrebne slovesnosti. "Pogrebna slovesnost se lahko prilagodi vašim željam in potrebam ter vključuje govore in glasbeno spremljavo," piše na njihovi spletni strani. 

Strošek pokopa živali in najemnine za grobno mesto se poravna vnaprej in znaša za obdobje petih let 278 evrov, za dvakrat tolikšno obdobje pa 461 evrov.

Preberite še: Meta Hrovat: Šele zdaj vidim, kako deluje naša družina.

Morda vas zanima tudi: Neisha: Moje otroštvo ni bilo preprosto. Sploh, ko je oče zbolel.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)