Vsi terapevtski učinki hišnih ljubljenčkov

Raziskave so pokazale, da hišni ljubljenčki pomagajo pri blaženju stresa, depresije in premagujejo osamljenost.

6.3.2022 ob 6:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Vsi terapevtski učinki hišnih ljubljenčkov

Hišni ljubljenčki prinašajo neizmerno srečo. Trditev, s katero bi se strinjal domala vsak ponosni skrbnik katerega od njih. Pa ne le tisti, ki imajo hišne ljubljenčke, tudi vse več znanstvenih raziskav dokazuje, da ima odnos z njimi terapevtsko vrednost.

Nekaj dejstev, ki pričajo o tem, izpostavlja aktivistka za mentalno zdravje in strastna ljubiteljica živali Marion Janner, ki je prepričana, da se denimo od psov lahko veliko naučimo: "Psi ljubijo brezpogojno. Povsem ravnodušni so do rase, družbenega statusa, življenjepisa, velikosti, teže …

Njihova, po eni strani preprosta in s predsodki neomejena ter na drugi strani globoka ljubezen ter neizmerna radost, je skupaj z neštetimi konkretnimi učinki na zdravje neprecenljiva.

Psi nas zaradi sprehodov prisilijo v gibanje, z njimi je lažje navezovati družabne stike, otroke učijo nesebičnosti in odgovornosti, sočutja ter jih seznanjajo z občutki, ki se porajajo, kadar se nekdo poslovi od življenja."

V nadaljevanju poglejte najnovejša spoznanja o učinku družbe domačih živali na zdravje ter počutje, ki jih navaja The Guardian.

Zapolnjena praznina

Dandanes se vse pogosteje govori o pomembnosti socialnih stikov in zlasti o pomenu kvalitetnih odnosov z vidika mentalnega zdravja. Kadar je človek oropan teh odnosov, naj bo hote ali nehote, postane osamljen, posledično se poviša tveganje za depresijo ter druge mentalne in fizične bolezni.

Hišni ljubljenčki so lahko rešitev iz te zagate. Psihologinja June McNicholas: "Skrb za hišnega ljubljenčka, njegova družba, pogovarjanje z njim velikokrat zapolnjujejo praznino ob pomanjkanju družabnih stikov. Ko gre konkretno za pse, je tu še en pomemben dejavnik: pes potrebuje sprehode in skrbnika prisili, da zapusti dom in srečuje ljudi.

Skrb za hišne ljubljenčke ob tem skrbnika pripravi do boljše skrbi zase: "Ko nekdo zapusti dom, da bi mački, psu ali papigi kupil hrano, v trgovini hrano kupi tudi zase. To so le nekateri vidiki, kako družba živali izboljša kvaliteto življenja človeka," je povedala psihologinja.

Za dobro počujte

Druga pomembna posledica druženja z živaljo je sproščanje hormona oksitocina v možganih. Ta v telesu pospešeno nastaja med razvajanjem ljubljenčka. Oksitocin je en od hormonov dobrega počutja in je močnejši od kortizola, kar pomeni, da živali dokazano pomagajo pri premagovanju stresa ter pripomorejo k boljšemu mentalnemu zdravju.

Vsakodnevno gibanje s psom ob tem poskrbi za fizično aktivnost, kar je vsekakor dobro za celotno psihično ter telesno zdravje.

V namen zdravljenja

Vsa ta dejstva so pripomogla k temu, da mnoge zdravstvene ustanove živali uporabljajo kot del terapije. Mednje sodi državna bolnišnica Lanarkshir na Škotkem, kjer na oddelku za psihiatrijo pacientom omogočajo stik z živalmi, katere lahko razvajajo, zanje skrbijo in jih negujejo. Med pisano množico živali so veverice, zajčki, kokoške, goske, tudi male koze in svinje.

Tam zaposleni trdijo, da terapija z živalmi pomaga pri razvoju veščin, ki so potrebne za reševanje mentalnih težav, spodbuja empatijo ter pomaga pri obvladovanju negativnih misli oseb, pri katerih ima konvencionalno zdravljenje v obliki terapij z zdravili in pogovori, manjši učinek.

Povzeto po portalu Sensa.hr

Preberite še: Tako žival, ki si jo želite, razkriva vaš značaj

Morda vas zanima tudi: Žival, ki jo najprej opazite na sliki razkriva, kakšnih oseb ne prenašate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)