Ideje za izlet: Kmetije, na katerih lahko otroci spoznajo živali

Družinski enodnevni ali daljši izleti so lahko odlična priložnost za seznanjanje malčkov z domačimi živalmi.

14.5.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideje za izlet: Kmetije, na katerih lahko otroci spoznajo živali

Tisti otroci, kateri sami ali njihovi dedki, babice, tete in strici živijo na kmetijah, imajo to srečo, da lahko tam spoznavajo, hranijo, božajo in se igrajo z domačimi živalmi.

Vsi, ki te možnosti nimajo, pa lahko ljubke velike in male živali pobliže spoznajo na turističnih kmetijah in rančih, ki so posejani po vsej Sloveniji. Mi smo zbrali le nekaj idej, kam otroke popeljati v zanimiv svet ovčk, kozic, zajčkov, kravic, konjev in da, celo alpak.

Kmetija Medljan v slovenski Istri

Kmetija Medljan stoji v vasici Cetore v osrčju slovenske Istre. Na njej lahko prenočite v enem od dveh apartmajev ali dveh sob.

Pot do kmetije:  Če prihajate iz koprske strani, v Izoli zavijte proti Kortam. Na Šaredu stoji prvi kažipot za kmetijo Medljan, zavijte levo in sledite kažipotom, ki vas bodo pripeljali do cilja. Če vas pot v Cetore vodi iz Portoroža, peljite proti Luciji, tam pa zavijte proti Maliji ter sledite oznakam za cilj.

Ena od posebnosti kmetije so konji. Pri njih nudijo šolo jahanja, že vešči sedenja v sedlu pa se med vinograde lahko opravijo na samostojno ježo.

Družbo konjem na kmetiji delajo številne živali, ki jih obiskovalci lahko hranijo, negujejo, urejajo in tudi crkljajo: oslički, kokoške, goske, račke, zajčki. Vsekakor veliko možnosti za aktivnem izlet ali daljši oddih v naravnem okolju slovenske Istre.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kmetija medljan (@kmetijamedljan)

Kmetija Smolej

Pod Golico nad Jesenicami so že zacvetele za tamkajšnje travnike značilne narcise. Letos je na bele planjave iz doline organiziran avtobusni prevoz, s katerim so tamkajšnji turistični delavci razbremenili cesto do vasi pod Golico. Ena od njih je Planina pod Golico, kjer stoji tudi turstična kmetija Smolej.

Tam med drugim nudijo vožnjo s kočijo, jahanje, spoznavanje kmečkega življenja, vikend delavnice z naslovom Kmet naj bo, delavnice peke kruha na tradicionalen način.

Otroci pri njih skozi zabavne in poučne aktivnosti spoznavajo živali: različne pasme konj, drežniške koze, edino ohranjeno slovensko avtohtono pasmo prašičev; krškopoljskega prašiča, avtohtono pasmo ovc; jezersko-solčavsko ovco in štajersko kokoš, seveda pa ne gre brez prijaznih kužkov, ki se radi igrajo ali samo crkljajo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miha Smolej (@smolejmiha)

Kmetija Mali raj

Na severnem robu krajinskega parka Goričko v kraju Dolenci v goste vabi zanimiva turistična kmetija Mali raj, katere glavna dejavnost je vzreja ovc, koz in alpak ter pridelava različnih izdelkov iz kozjega mleka.

Mali raj se nahaja daleč stran od mestnega vrveža, sredi travnikov, polj in gozdov, nudi veliko priložnosti za popoln oddih v zavetju neokrnjene narave, za opazovanje divjih živali, za spoznavanje kmečkega življenja, za kolesarjenje po okolici in za okušanje tradicionalnih jedi.

Za otroke je na voljo veliko otroško igrišče, zanje zanimivi so večerni pohodi z baklami po okoliških gozdovih in ogled ter hranjene domačih živali. Na kmetiji imajo  poleg 16 alpak dom tudi koze, ovce, osliček in poni. Je pa  za ogled in druženje z živalmi potrebna predhodna najava.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kmetija & Alpake Mali Raj (@turisticnakmetijamaliraj)

Kmetija Pri Martinovih

Med vinorodnimi griči in med vrhovi Gorjancev v občini Brežice v Krški vasi leži kmetija Pri Martinovih. Od glavnega mesta je oddaljena malo več kot eno uro in goste pričaka v 250 let stari kmečki leseni hiši, ki je lepo obnovljena in spomeniško zaščitena. Ob njej so kozolec, kašča in senik.

Ob okusnih domačih dobrotah obiskovalcem nudijo številne aktivnosti za vse generacije, tudi za otroke, ki lahko na kmetiji hranijo in razvajajo živali, spoznavajo slovenske avtohtone pasme: jezersko-solčavske ovce, krškopoljske prašiče, štajerske kokoši in ostalo perutnino, krave, zajce, jezdijo konje in osličke, na voljo pa imajo tudi tobogan, gugalnice, peskovnik, igrišče za mali nogomet, košarko in odbojko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mitja Kemperle (@mkemperle)

Ranč Burger

Ranč Burger Veniše leži v središču neokrnjene narave. Iz Ljubljane pot do njega pelje po štajerski avtocesti do izvoza Vransko, jo tam zapustite in peljete Nazarjam oziroma Lačji vasi, kjer se nahaja. Iz smeri Maribora pa zapustite avtocesto na izvozu Šentrupert ter od tam sledite smerokazom za Lačjo vas.

Ranč je zanimiv predvsem zaradi možnosti jahanja. Ob nedeljah je od 13. do 17. ure organizirano turistično jahanje, za ostale dneve je priporičljivo najaviti svoj prihod po telefonu ali elektronski pošti.

Nudijo jahalno šolo, prosto ježo v naravi z inštruktorji-vodiči ali samostojno ter jahalno šolo, namenjeno tako mlajšim, kot tudi starejšim generacijam.

Na ranču pa niso le konji, temveč tudi koze, ovce in osliček, ki jih lahko otroci božajo, razvajajo in spoznavajo čisto od blizu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ranč Burger Veniše Hlev (@ranc_burger_venise_hlev)

Preberite še: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (1. del)

Morda vas zanima tudi: Ideje za izlet: Čudovita pohajkovanja po Sloveniji, primerna tudi za otroke (2. del)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)