Urška Žigart: On je zame pač Tadej, tudi če nikoli ničesar ne bi zmagal

Ko je Urška Žigart, kolesarka ekipe Ale BTC Ljubljana, ravno pritiskala pedala v klanec na svoji dirki v Franciji, ji je mehanik iz avta sporočil, da je Tadej na Touru zmagal. To jo je poneslo v cilj, kjer je jokala od sreče.

16.9.2020 ob 5:50 | Foto: Osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Urška Žigart: On je zame pač Tadej, tudi če nikoli ničesar ne bi zmagal

Urška Žigart ni ena tistih partneric vrhunskih športnikov, ki bi za svojega dragega lahko vedno pesti držala v cilju ali pa vsaj pred televizijo. Te dni, ko njen Tadej Pogačar kot eden od favoritov blesti na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de France, tudi sama vrti pedala in se trudi za čim boljše rezultate profesionalne ekipe Ale BTC Ljubljana na Giru Rosa, ki velja za najmočnejšo dirko v ženskem kolesarstvu. Takole iz avtomobila je denimo aktualna državna prvakinja v kronometru izvedela za njegovo premierno etapno zmago v Franciji, sicer pa v cilju mrzlično brska po telefonu, išče prenos ali sprašuje, kako kaže Tadeju.

A tudi to je čar njune zveze in partnerstva. Na kolesu sta se spoznala in se spoznavata še naprej, se pobirata po padcih, drug drugega spodbujata, trenirata in se skupaj veselita uspehov. Bliža se Pariz in zaključek »francoske pentlje«, ko bo 23-letna kolesarka iz Slovenske Bistrice po dolgih tednih spet objela svojega dragega, pa naj bo ta oblečen v rumeno, belo ali kakšno drugo barvo. Zanjo je že zdavnaj postal prvi in največji (srčni) junak.

Čeprav ste tudi sami trenutno na dirkah, si predstavljamo, da ste z enim očesom vendarle tudi pri Touru in Tadeju. Kako ste vi doslej spremljali Tour, ki je prinesel že toliko pestrega dogajanja in tudi slovenskega uspeha?

Ja, res je, tudi sama sem trenutno na dirkah. Potem ko sem zaključila sedemdnevno etapno dirko Tour de l’Ardeche v Franciji, se je že začel Giro Rosa, ki bo trajal devet dni. Sem že precej utrujena in bom verjetno v pomoč ekipi le na prvih nekaj etapah. Tour de France pa seveda spremljam zraven, kolikor je le možno. Večinoma imamo dirko istočasno in potem v cilju nestrpno čakam, da izvem, kako je Tadej. Na naši drugi etapi mi je šlo kar dobro, a se nisem preveč veselila, saj sem kmalu izvedela, da je Tadej tisti dan izgubil kar nekaj časa zaradi vetra. Sem pa bila toliko bolj vesela, ko mi je v četrti etapi, ravno, ko sem narekovala tempo na klanec 15 kilometrov do cilja, mehanik iz spremljevalnega vozila v radio povedal, da je Tadej zmagal. Čeprav sem bila že zelo utrujena, sem dobila dodatno energijo in narekovala tempo tudi na zadnji, zaključni klanec vse do zadnjega kilometra. V cilju sem kar malo zajokala od sreče. Sicer pa je Tadej na Touru navdušil, saj smo lahko videli že kar nekaj vznemirljivega boja za rumeno majico, vedno pa mi zastane dih, če vidim, da se Tadej »komolčka« s šprinterji v zaključkih. Tega raje ne gledam.

--> Vodič za dekleta: Tour de France 2020 in vse, kar morate vedeti o »francoski pentlji«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Žigart (@urskazigart) on

Vemo, da je Tadej odšel na dirko z najvišjimi cilji, pa vendar: kakšen je občutek, ko zdaj ta cilj uresničuje na tej tako čislani dirki? Se morate kdaj uščipniti, da se to zares dogaja ali ste, po lanski Vuleti in drugih uspehih, zdaj tega že nekako vajeni?

Vajena sem, da mu na dirki gre dobro, saj vsi vemo, da je odličen kolesar. Izjemno je telesno nadarjen, predvsem pa zna ohranjati mirno glavo, kar mu daje še dodatno prednost. Nisem pa zaradi tega nič manj vesela ali presenečena, ko mu gre dobro ali celo zmaga. To je vedno poseben občutek, sploh pa na največji dirki na svetu. Je pa res, da tega ne doživljam enako, kot ostali kolesarski navdušenci. Tudi njegova družina to doživlja drugače, z veliko ponosa in nepopisne sreče. Jaz pa včasih nimam časa, da se taka zmaga oziroma dosežki zares zasidrajo. Seveda mu čestitam, ko me pokliče po etapi, a čez 5 minut se pogovarjava o drugih stvareh. Svet se vrti naprej in misli počasi bežijo od dirke. Uspehi z lanske Vuelte so se zdeli resnični šele po koncu sezone in verjetno bo tako tudi s Tourom. Ne glede na generalno razvrstitev, že ima dve etapni zmagi, kar je nekaj posebnega, saj to mnogi kolesarji lovijo celo kariero.

Seveda mu čestitam, ko me pokliče po etapi, a čez 5 minut se pogovarjava o drugih stvareh.

Kako pomembna je po vašem mnenju, tako za Tadeja Pogačarja kot za Primoža Rogliča, ta slovenska nota v boju za vrh?

Tadej in Primož se dobro razumeta, sta pa na dirki seveda tekmeca. Kolesarji se med sabo spoštujejo, a mislim, da dejstvo, da sta oba Slovenca, to medsebojno spoštovanje še bolj poudari. Oba sta v svetovnem vrhu kolesarstva in tega se zavedata, oba pa sta tudi super fanta, ko nista na kolesu in verjamem, da se bo boj za majico odločil le na kolesu in s pritiski na pedala. Kar se tiče ostalih tekmecev, pa mislim, da jima je to v prednost, saj tudi če se ničesar ne dogovorita in v resnici ni nobenega zavezništva, vsi mislijo, da je. Če rečeta kaj po naše, pa ju tako ali tako nihče ne razume. Morda si rečeta, kako lepo je vreme, vsi pa mislijo, da kaj načrtujeta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Žigart (@urskazigart) on

Letos so kolesarji na Touru zaradi pandemije koronavirusa povsem odrezani od zunanjega sveta. Kako težko je sploh spremljati takole na daleč in biti hkrati osredotočena še na svoje cilje? Se uspeta s Tadejem sploh kaj slišati?

Ni tako težko, saj imam svoje dirke in tako ali tako ne moreš biti na vsaki dirki ves čas zraven, tudi če ni nobenega virusa. Navsezadnje je to služba, moja mami tudi ne sedi poleg atija, ko v pisarni programira za računalnikom. Kar se tiče medijske pokritosti, pa se ni kaj dosti spremenilo in lahko vse normalno spremljamo. Če bi že šla na dirko, se pač ne bi mogla videti, saj s(m)o ekipe na dirkah zdaj v »varnih mehurčkih«. Vedno se da sicer kje kaj prekršiti, a so ukrepi precej strogi in je lahko zaradi tega ogrožen nastop cele ekipe na dirki. Kar se tiče osredotočenosti pa, kot sem že rekla... To je služba. Treba je preklopiti.

Kako težko vam je bilo po tisti etapi, v kateri je Tadej izgubil toliko časa. Kako se kolesar pobere po takem dnevu?

Bilo mi je težko, ker je izgubil čas zaradi nesreče in ne napake, a sloneti na tem je škoda energije. Tudi Tadej je moral sprejeti in že naslednja dva dni smo videli, da se je hitro pobral in želel izgubljeno nadoknaditi. 

Kako velika opora in motivacija je Tadej pri vaši karieri? Bila sta tudi že skupaj na pripravah, kako koristne so te za vas in kako uspešno sledite fantom?

Tadej me hitro postavi na realna tla.

Tadej je moja največja opora, saj drug drugega razumeva in veva, kaj počneva. Motivacija seveda tudi, a ne tekmujeva med sabo. No, tu in tam si skočiva na kakšnem treningu, ampak me Tadej hitro postavi na realna tla. Razlika med moškim in ženskim telesom in zmogljivostmi je prevelika, da bi ga jaz lahko na kolesu spravila v kakšen posebno neugoden položaj. Veliko trenirava skupaj in tudi z drugimi fanti, na pravih pripravah z njimi pa sem bila samo enkrat. Lahko jim sledim v zavetrju na vzdržljivostnih vožnjah, na daljše klance pa moram kdaj zmanjšati. Pa ne, ker ne bi zmogla, ampak zato, ker moram tudi jaz na primer ostati v coni vzdržljivosti. Lahko bi grizla do onemoglosti in se zvijala na kolesu, ampak za to so intervali in te narediva vsak zase.

--> Lora Klinc: S pisanjem knjige sem malo odprla ventile

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Žigart (@urskazigart) on

Predstavljamo si, da je po eni strani vrhunskemu športniku lažje, če ima partnerja, ki je prav tako športnik, a po drugi strani morda še težje, ker sta vsak zase zaposlena s svojimi cilji in ni vse podrejeno le eni športni karieri. Kako gledate na to, kako je pri vama?

Zdi se mi, da je lažje, saj drug drugega razumeva in greva skozi iste stvari. Težko je, ko pridejo obdobja, ko se dolgo ne vidiva. A to je treba vzeti v zakup. Ko sva oba doma imava pa cel dan zase. Od jutra do večera. In tega ni pri parih z »normalnimi« službami, saj se zjutraj poslovijo in vidijo pozno popoldan. Kar se tiče podrejenosti eni karieri pa mislim, da ni zdravo za noben par. Nekaj kompromisov in dobra komunikacija, kaj komu leži na duši in kaj si kdo želi, pa gre vse lažje.

Kdaj ste se zavedli, da imate fanta, ki je potencialni zmagovalec Toura in drugih velikih dirk?

O tem nisem ravno razmišljala. Vedela sem, da je dober, saj je imel že v prejšnjih kategorijah dobre rezultate, a se nisem preveč obremenjevala s tem. Kar hitro je začel zmagovati pomembne dirke, kot je Tour de l’Avenir in potem skoraj takoj na začetku njegove prve profesionalne sezone dirko po Algarveju, a potem je vse skupaj kar nekako šlo naprej, napredoval je iz dirke v dirko in kar naenkrat so ga mediji začeli šteti med prihodnje zmagovalce Tour de France. Zame to ničesar ne spremeni. On je zame pač Tadej, tudi če nikoli ničesar ne bi zmagal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Žigart (@urskazigart) on

Spoznala sta se na kolesu, skupaj trenirata - kaj pa čas, ko je kolo vendarle pri miru, kako najraje preživljata prosti čas na vajinem domu v Monaku? Česa se Tadej najbolj razveseli iz vaše kuhinje?

Najraje pogledava kakšno serijo, film in počivava na sedežni. Včasih greva na plažo, na sprehod. Včasih tudi delava vsak svojo stvar, Tadej se zaposli s playstationom, jaz pa igram kitaro. Če sva doma, pa se rada dobiva s prijatelji.

Mislim, da je najbolj vesel palačink, keksov in ostalih sladic, ko se spravim packati v kuhinji. Po treningu ima rad testenine s kakšno dobro omako.

Kako pričakujete zaključek Toura - tudi s cmokom v grlu, da bo vse šlo po načrtu? Si boste kakšno od etap vendarle ogledali tudi v živo?

Najbolj srečna sem, ko ga vidim, da na kolesu uživa in se dobro počuti.

Želim si, da vse mine srečno in pride varno do Pariza, po načrtu pa tako ali tako nikoli ne gre. Najbolj srečna sem, ko ga vidim, da na kolesu uživa in se dobro počuti. Kakšen rezultat pa to na koncu prinese, pa ni odvisno samo od njega. Sama bom videla, ali bom oddirkala vseh devet etap Gira Rosa, a vseeno bom težko pravočasno prišla do tistih zadnjih gorskih etap na Touru. Bom pa na koncu skočila v Pariz, le da še ne vem ali z letališča v Rimu ali Nice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadej Pogačar (@tadejpogacar) on

Preberite še: Zala Kralj in Gašper Šantl: Če sva preveč skupaj, postane ozračje prenapeto

Morda vas zanima tudi: Nina Pušlar: Zasebno sem bolj Metaste narave

Na Poletu pa preberite: Polet se pridružuje pobudi Slovenija v rumenem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)