Tjaša Perko: Otroka sva od nekdaj spodbujala k bolj adrenalinskim stvarem

V filmu Varuj mi ženo se je družila s kopico znanih hollywoodskih igralcev, sicer pa je v kaskaderstvo vpeta že vso svoje življenje.

28.6.2021 ob 5:15 | Foto: Matic Kremžar, Ivan Novak, osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Tjaša Perko: Otroka sva od nekdaj spodbujala k bolj adrenalinskim stvarem

Tjaša Perko ni prav vsakdanje dekle, žena ali mama. Njeno življenje je prepleteno z drznimi podvigi in adrenalinskimi preizkušnjami. Tako je bilo, ko je bila sama otrok in opazovala očeta Roka Cvetkova pri njegovem kaskaderskem delu. In tako je še danes, ko ima tudi sama družino. Z nekdanjim vrhunskim smukačem Rokom Perkom ju druži strast in pogum za vse vrste vrtoglavih preizkušnenj, s katerim sta, seveda v zdravih in varnih okvirih, že okužila tudi njuna dva otroka Oskarja in Izaka Svaruna.

Že kot majhna deklica je odigrala svojo prvo vlogo dvojnice v filmu (tedaj je zamenjala fantka), v prejšnjih dneh pa nestrpno pričakovala premiero svojega najbolj odmevnega filma doslej - Varuj mi ženo, v katerem je v številnih nevarnih prizorih zamenjala ameriško zvezdnico Salmo Hayek in se z njo tudi dobro spoprijateljila.

Za vami so pestri dnevi s premiero. Kako je bilo, je film uresničila vaša pričakovanja?

Res, zadnje dni je bilo res naporno, veliko obveznosti in zelo sem vesela, da smo dočakali premiero. Bila sem precej na trnih priznam, nisem natančno vedela, kako bo vse skupaj izpadlo. Odličen občutek je bil videti film in prizore v celoti, ki jih prej vidiš le po delih. Komaj sem ga čakala.

Tjaša in Rok Perko na premieri filma Varuj mi ženo. Foto: Matic Kremžar

Je bil ta film kaskaderski projekt, na katerega ste najbolj ponosni? Je bil tudi najbolj zahteven?

Pri številnih filmih sem že sodelovala, nikdar pa ni bilo na enem mestu zbranih toliko znanih hollywoodskih igralcev, od Samuela L. Jackson, Ryana Reyndolsa in Salme Hayek. Že iz tega vidika je bil film nekaj posebnega. Je pa bil zahteven tudi zaradi moje vloge. Ogromno je bilo nekih pretepov, padcev, voženj z motorjem. Snemali smo mesec in pol, na Hrvaškem in v Italiji, prizorov, ki sem jih posnela je bilo kar veliko, pravzaprav sem bila s Salmo ves čas. Bila je odlična izkušnja.

Bili ste dvojnica Salme Hayek, kako pomembno je, da se ujameš z nekom, katerega dvojnik si?

Odlično sva se ujeli, ogromno časa sva preživeli skupaj. Salma je zanimiva oseba, o njej pravim, da je temperamentna, kot bi prihajala z Balkana, glasna, vedno opozori nase. Skupaj sva bili v prikolici v maski, tam sem z njo preživela veliko časa, ker so mi prekrivali moje tatuje in jih nadomeščali z njenimi. Večkrat sva tako vadili prizore in se posvetovali o kakšni sceni. Včasih sem ji tudi svetovala, da je kakšen del opravila sama, včasih sem vskočila jaz. Sicer pa sem od nje višja za osem centimetrov, zato je ves čas nosila visoke pete, jaz pa nizko obutev.

 

Koliko je sicer potrebne priprave za lik dvojnika, ste jo študirali že prej?

Igralca je treba naštudirati, njegovo mimiko, poteze. Na to se pripraviš že pred 'castingom'. Na sami sceni pa dobiš v roke scenarij, pomembno je, da dobro sodeluješ z igralcem.

Pravite, da mora dober kaskader obvladati številne nevarne situacije. Katerja je bila doslej za vas najzahtevnejša preizkušnja in vam morda nagnala strah v kosti?

Vsaka scena ima svoje zahteve, nikoli ni nič lahko. Pri tem filmu je bilo kar nekaj težkih nalog, še posebej precej tvegan padec z motorjem brez čelade. To je bila scena, ki je bila bolj zahtevna in sem se nanjo morala dobro pripraviti. A to je pač del mojega dela.

Tjaša in Salma sta se na snemanju odlično ujeli. Foto: osebni arhiv

Lahko te padce natrenirate? Kako pomembno je biti dobro fizično pripravljen?

V tem sem že od otroštva, to je moj način življenja. Počnem drzne stvari, sem aktivna, opravljam treninge za moč, tudi jogo, hodim v hribe. Pomagajo tudi kakšne kaskaderske delavnice, kjer vadimo pretepe, se učimo uporabljati orožje. Te po navadi organizira moj oče, ki je že dolgo časa v tem poslu.

Že celo življenje ste v stiku s tem zaradi očeta, vas je že kmalu pritegnil ta svet?

Seveda. Te vloge me tako spremljajo že celo življenje. Že ko sem bila stara devet let, sem odigrala svojo prvo vlogo kot kaskaderka. Bila sem dvojnica fantku, v filmu pa sem dirjala na konju. Spomnim se, da so me postrigli in mi posvetlili lase, on pa je bil menda precej užaljen, ker ga je igralo dekle.

Tudi zdaj je v kaskaderstvo vpeta cela družina, nazadnje se vam je na snemanju pridružil tudi mož Rok. Je bilo nekaj posebnega sodelovati skupaj na snemanju?

Res je, tudi on se je poskusil v precej drzni vlogi. Kot smukač s tem nikakor nima težav. V enem od prizorov sva bila celo skupaj, igral je gangsterja, ki lovi Salmo, pravzaprav pa je lovil mene. Oba sva takšna, rada imava adrenalin, zato je bilo super sodelovati v filmu.

Tudi mlajši sin Izak Svarun je že dobil vlogo v filmu. Foto: osebni arhiv

Se pa ta neustrašnost in drznost najbrž že širi tudi na mlajši del družine.

Res je, tudi fanta sta s tem ves čas v stiku. Oba imata rada adrenalin, najmlajši Izak Svarun pa je prav tako nedavno že opravil svojo prvo kaskadersko vlogo. Skupaj sva bila na motorju, jaz sem zamenjala igralko, ki vozi sina, on pa je je bil dvojnik tega sina.

Fanta tudi ne poznata strahu. Je bil to za vas velik izziv pri vzgoji, koliko dovoliti, da vendarle ni preveč nevarno?

Oba sva jima vedno dovolila bolj nevarne stvari, kot morda drugi starši, ju tudi spodbujala k bolj adrenalinskim stvarem. To sva midva. Mislim tudi, da si bo otrok brez pretiranega omejevanja hitreje pridobil samozavest, pogum in tudi znal prej paziti sam nase. Seveda, meje so nujne, tudi sama pazim, ko se lotevam česa nevarnega in se ne ogrožam po nepotrebnem.

Snemanje prizora s Patrickom Hughesom in Ryanom Reynoldsom. Foto: osebni arhiv

V kolikšni meri ste zaposleni s kaskaderstvom? Verjetno je ta način življenja za mamo dveh otrok kar zalogaj, kako se usklajujete?

Sama tako ali tako počnem še ogromno drugih stvari. Poletje sem si vzela prosto, saj bosta oba otroka med počitnicami doma, želim da veliko časa preživimo skupaj. Sicer pa je bilo zdaj v času korone s snemanji precej zatišja, ko pa pride projekt, pa seveda vskočijo na pomoč babice.

S snemanji je različno, včasih je teh projektov manj, včasih več. V tem sem že dolgo, vloge po navadi pridejo zelo na hitro. Bomo videli, kako bo naprej jeseni. To ni moja glavna zaposlitev, za kaskaderstvo se odločam projetkno. Je pa tako, da je za zdaj potreb po kaskaderjih v Sloveniji bolj malo, več ali manj delam v tujini. Bi pa seveda z veseljem sodelovala tudi pri kakšnem projektu doma.

Preberite še: Na Netflixu premiera serije s Tanjo Ribič (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Drzna vplivnica, ki z roza kombijem potuje po svetu

 

 

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)