Svet navdušuje manekenka brez nog! Preberite, kaj se ji je zgodilo

Lauren Wasser bi zaradi toksičnega šoka, ki ga je povzročil tampon, skoraj umrla.

19.5.2022 ob 9:58 | Foto: instagram | Avtor: Š. R.

Svet navdušuje manekenka brez nog! Preberite, kaj se ji je zgodilo

Ste na modnih pistah že opazili dekle z zlatimi nogami? In to v dobesednem pomenu. Gre za tragično, srhljivo, a tudi navdihujočo zgodbo Lauren Wasser. V zlati barvi se namreč svetijo njene nožne proteze. Zakaj je ostala brez nog? Zaradi toksičnega šoka, ki ga je najverjetneje povzročila uporaba tamponov.

Bilo je leto 2012, Lauren je imela 24 let. »Bil je povsem običajen dan. Imela sem menstruacijo. Naenkrat sem se začela počutiti zares slabo. Najprej sem mislila, da gre za gripo. Vrtelo se mi je, bolela me je glava. Zadnja stvar, ki se je spomnim je, da sem se ulegla v posteljo,« pripoveduje o svoji boleči izkušnji.

Bila je na robu smrti. Če bi reševalci prišli do nje kakšno minuto pozneje … Odpovedale so ji ledvice, imela je dva srčna zastoja. Zdravniki so ji napovedovali le odstotek možnosti, da bo preživela, zato so jo uspavali v umetno komo. »Prebudila sem teden dni pozneje, nič nisem vedela, kaj se dogaja. Vedno sem bila zelo suha in drobcena, zaenkrat pa sem se zagledala debelo – moje telo so napolnili s tekočino. Noge so me grozovito pekle, imela sem gangreno na desni nogi in levem stopalu. Ni bilo nobene druge možnosti. Morali so mi odrezati desno nogo.« Pozneje, leta 2018 so ji amputirali še levo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse)

Bila je na vozičku, brez ene noge, briti si je morala glavo. »Svet se mi je obrnil na glavo. To nisem bila več jaz. Morala sem na novo zrasti, Od znotraj,« je opisovala peklenske trenutke. Priznala je tudi, da si je skušala vzeti življenje. »Nisem vedela, ali bom še lahko to, kar sem. Nisem verjela, da bom še lahko kdaj ljubljena. Ali me bo sploh kdo še kdaj pogledal.«

Toda danes, deset let po strahoviti izkušnji, živi polno življenje. Z zlatimi protezami igra košarko in se pripravlja na maraton v New Yorku. Je srečna. Vrnila se je na modne steze, prišla na naslovnice modnih revij.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse)

Preživela je sindrom toksičnega šoka, ki ga je povzročil tampon. Z njim je v telo vnesla bakterijo, ki je proizvedla smrtonosni toksin v krvnem obtoku. Kot piše Document Journal, so v ZDA na ta pojav postali pozorni že v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so s podobnimi sindromi zbolevale številne mlade ženske (kar 6 na 100.000 prebivalcev), kar 91 odstotkov teh pa v času menstruacije. Po raziskavah, ki so jih izvedli in novih regulacijah izdelkov za žensko higieno, se je številka močno zmanjšala (na 1 na 100.000 ljudi). Vseeno pa naj bi še vedno veljalo, da povprečna ženska v življenju porabi kar 16.000 tamponov. Document Journal opozarja še, da na leto pa za izdelke za osebno higieno med menstruacijo porabimo kar 2 milijardni dolarjev, še vedno pa uporaba in varnost tamponov ostaja v številnih pogledih neraziskana in posledično tudi nevarna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse)

Na to danes aktivno opozarja tudi Wasserjeva, ki se glasno zavzema za boljšo informirano in poučenost mladih deklet o uporabi higienskih izdelkov, tudi na spletni strani dontshockme.org

Hkrati pa kljub protezami ni obupala nad svojimi modnimi sanjami. Danes je znana kot »dekle z zlatimi nogami«, z njimi si je odprla vrata na številne najbolj znane modne šove, za številne priznanje oblikovalce.

Preberite še: Muslimanska manekenka, ki je rušila predsodke, zapušča modne brvi

Morda vas zanima tudi: Ganljiva izpoved modne ikone iz devetdesetih: Iznakažena sem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)