Spor med princem Williamom in Kraljem Karlom III.(to je bil razlog)

Čeprav se zdi, da je odnos med princem Williamom in kraljem Karlom III. nadvse skladen, tudi med njim kdaj pride do hude krvi.

28.10.2022 ob 6:53 | Foto: Toby Melville/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Spor med princem Williamom in Kraljem Karlom III.(to je bil razlog)

Princ William in kralj Karel III. imata dober odnos in zlasti po smrti kraljice Elizabete II. delujeta skladno ter složno. To je nekaj povem razumljivega, saj očeta in sina že od rojstva čaka enaka usoda: angleška korona.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British royal family (fanpage) (@britishrroyalfamily)

A kljub temu tudi med njima včasih pride do hude krvi. Nedolgo nazaj sta se resno sprla in sicer zaradi tretje osebe.

Kaj se je zgodilo?

Dogodek je opisan v knjigi Dvorjani, skrivna moč za krono (Courtiers: The Hidden Power Behind the Crown), avtorja Valentineja Loweja.

Pisatelj navaja, da je med sedanjim kraljem in njegovim sinom prišlo do velikega trenja po tem, ko je bil leta 2017 odpuščen pomemben član kraljičinega osebja.

Sir Christopher Geidt je bil nekoč kraljičin osebni tajnik in mentor princa Williama. Oba sta bil naklonjena modernizaciji monarhije, a s tem se niso strinjali vsi člani kraljeve družine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Tedaj še princ Charles je v prid tej težnji predlagal, da bi ob kraljičinem diamantnem jubileju leta 2012 oklestil ceremonial na balkonu, ideji je nasprotoval princ Andrew in na koncu (tudi po zaslugi tajnika, ki ni prepričal kraljice) ni obveljala prestolonaslednikova beseda.

Karel in Geidt sta se naslednjič sprla leta 2017, ko je Charles kot bodoči kralj začel prevzemati večjo vlogo in je prihajalo do intenzivnejšega sodelovanja osebja iz palače Buckingham ter hiše Clarence.

Karlu delovanje Geidta ni bilo povšeči in je posredoval pri kraljici, ki je na podlagi njegovega prigovarjanja na koncu odpustila osebnega tajnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by His Majesty King Charles III (Fanpage) (@hmkingcharlesiii)

Princa Williama je celotna zgodba razjezila, piše v knjigi, saj se mu način, kako so ravnali s tajnikom, ni zdel primeren:

"Bolj, kot samo dejstvo, da je bil Christopher Geidt odpuščen, ga je vznejevoljil način, kako je do tega prišlo in kako so nekdanjega kraljičinega tajnika ter njegovega mentorja obravnavali."

William je tedaj potožil Lordu Chamberlainu, višjemu uradniku na britanskem sodišču:

"Bil je resnično jezen. Ne zato, ker bi bila odločitev nujno slaba in napačna, zdelo pa se mu je, da si moški, ki je bil toliko let steber institucije, zasluži več spoštovanja in uvidevnosti, pomanjkaje tega je zameril očetu."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince William & Princess Catherine Updates by Mariam

Poteza sedanjega kralja in tedanje kraljice je prizadela tudi samega tajnika, ki je sicer zanikal, da je bil v odstop prisiljen, vendar je imel občutek, da mu kraljica ni izkazala primerne podpore, h končni odločitvi o odstopu pa naj bi botrovalo njegovo zdravje.

Povzeto po portalih msn in Express.co.uk

Preberite še: Nekdanji butler odkril pravi obraz Kate Middleton: »Ko še ni bila Williamova soproga ... «

Morda vas zanima tudi: Šok na britanskem dvoru: Camilla noče nositi krone njegove matere


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)