Camilla Parker Bowles: to je resnica o njenem prvem zakonu (in kako se je končal)

Kraljica soproga Camilla Parker Bowles ima za seboj zanimivo ljubezensko zgodbo, podrobnosti katere mnogim niso znane.

21.10.2022 ob 9:07 | Foto: Henry Nicholls/ Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Camilla Parker Bowles: to je resnica o njenem prvem zakonu (in kako se je končal)

Camilla Parker Bowles, nekoč ljubica, sedaj kraljica soproga novega angleškega kralja. Njena pot do prestola je bila za mnoge sporna in za njo ne vedno lahka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Camilla, Queen Consort (@camilla_queen_consort)

Kaj pa se je dogajalo v njenem prvem zakonu, kako se je končal, kaj je z njenima otrokoma in kaj z nekdanjim soprogom? Odgovore ima portal Honey nine.com.

V poznih 60. in na začetku 70. let prejšnjega stoletja se je tedaj Camilla Rosemary Shand sestajala z obema kasnejšima soprogoma: Andrewom Parker-Bowlesom in s tedaj še princem Charlesom.

Poročila se je s prvim, se kasneje od njega ločila, kar ji je, po ločitvi Charlesa od princese Diane in kasneje po njeni smrti, odprlo pot do poroke s sedanjim kraljem Karlom III.

Vendar zadeva ni bila tako preprosta. Preden sta Karel in Camilla lahko zaživela srečno do konca dni, je bilo polno škandalov, afer, zasebnih pogovorov, ki so prišli v javnost in umazanega perila.

Na srečo sta Camilla in Andrew po ločitvi ostala prijatelja, kar je vsaj nekoliko olajšalo zadeve. Zlasti, ker je kralj Karl sedaj hkrati boter in očim starejšemu sinu iz njunega zakona, Tomu.

Andrew, ki se je za kratek čas sestajal s princeso Anno, se dobro razume tudi z drugimi člani kraljeve družine.

Camillina dva snubca

Camilla in Andrew sta razmerje začela leta 1965, ko ju je seznanil Andrewjev brat Simon. Potem, ko sta postala par, sta se s predahi sestajala sedem let.

Andrew naj bi rad letal s cveta na svet in naj bi imel več simpatij, med drugim tudi Camillinih prijateljic, zato je bila zveza tedaj bolj krhke narave.

Med enim njunih predahov je Camilla začela zvezo s tedaj še princem Charlesom. Prvič sta se srečala leta 1970 na polo tekmi v velikem parku gradu Windsor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ℂ

Pogovor je začela ona in princa očarala z zabavno zgodbico iz zgodovine: "Moja prababica je bila ljubica od tvojega pra pradedka. Torej se zdi, da imava nekaj skupnega,"naj bi tistega dne Camilla dejala princu.

Najbrž se ji še ni sanjalo, da se bo zgodovina v nekem smislu ponovila.

Ko sta Charles in Camilla začela zvezo, se je torej ona uradno sestajala z Andrewom, ki je bil zaposlen kot konjeniški častnik, Charles je bil njegov prijatelj in skoraj nemogoče je bilo skriti spogledljive poglede, a prihodnost za par ni bila najbolj obetavna.

Charles je bil pod stalnim pritiskom najti si popolno nevesto, Camilla z vidikov ostalih kraljevih ni bila primerna. Bodoča princesa in nato kraljica bi morala v sebi imeti nekaj vilinskega, kar bi za Camillo težko rekli.

Sploh ob misli na nedolžno mlado Diano in njen pogled tedaj, ko je bila javno objavljena zaroka s prestolonaslednikom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @charles.and.diana

Andrew in princesa Anna

Nobena skrivnost ni, da se je Camillin fant krajši čas sestajal tudi s princeso Anno, Charlesovo sestro.

Glede na zapise kraljeve biografinje Sally Bedell Smith je Andrew princeso srečal leta 1970 na konjeniški dirki Royal Ascot, kmalu potem sta se začela sestajati.

"Anna in Andrew sta uživala skupaj, vendar poroka ni prišla v poštev, saj je bil on katoliške in ne anglikanke vere," je povedala za Vanity Fair.

Poznavalka kraljeve družine Penny Junor verjame, da je bil on nad princeso povsem očaran, vendar je žar zveze hitro splahnil.

Do tedaj, ko sta se začela sestajati Camilla in Charles, je bilo njune zveze že konec. Sta pa ostala prijatelja in sta bila nazadnje v javnosti skupaj fotografirana marca leta 2019.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eugenia Garavani (@eugeniagaravani)

Camilla se poroči z Andrewom

Zgodilo se je leta 1973, ko je princ Charles služil kraljevi mornarici. 26-letna Camilla se je znova zbližala s 33-letnim Andewom in par se je zaročil.

Bila naj bi dobra kombinacijam saj sta se oba gibala v višjih krogih. On se je rodil v družini, ki je bila že stoletja povezana s kraljevimi, njegova starša sta bila dobra prijatelja s kraljičino mamo.

Šolal se je na vojaški akademiji Sandhurst in bil odlikovan s kraljevo medaljo za pogum.

Njegova družina je pritiskala nanj, naj se poroči in začne družino in po letih burne zveze s Camillo se ji je končno zavezal.

Ko je Charles slišal za zaroko, je pisal svojemu prastricu Lordu Mounhtbattenu in v pismu izrazil razočaranje nad novico, hkrati pa zapisal, da želi paru lepo, uspešno in srečno zvezo.

Poroka Andewa in Camille je bila velik dogodek, na katerem so bile prisotne tudi princesa Anna, princesa Margareta in kraljičina mama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Penny Junor je prepričana: "Nevesta je verjela, da volk dlako menja in da njeno srce pripada moškemu, ki ga je ljubilo toliko žensk, a ga je ona uspešno osvojila. Menila je, da je vse, kar moški, kot je on, potrebuje in da mu bo uresničila sanje.

On je bil alfa moški, izkušen in uveljavljen. Všeč ji je bilo, da je vojaški častnik, tako kot je bil njen oče in da je bil, tako kot njen oče, dvakrat odlikovan za pogum.

Največ zaslug za zakon naj bi imela očeta ženina in neveste Bruce Shand and Derek Parker Bowles, kajti zlasti oče ženina je imel dovolj, da je njegov sin živel, kot je živel.

Ko je bila enkrat razglašena zaroka, ni bilo poti nazaj. 4. Julija 1973 sta se poročila," je navedla za Vanity Fair.

Ne ravno popoln zakon

Zakon Camille in Andrewa je bil vse prej kot popoln. Andrew je še vedno imel afere, tudi Camilla se ni omejevala z zakonskim stažem.

Čeprav se je Charles leta 1981 poročil s princeso Diano, so bile vseskozi prisotne govorice, da je prav ob zaroki in kasneje poroki obnovil razmerje s Camillo.

Veliko se je šušljalo o ljubezenskem trikotniku, da ta dejansko obstaja, pa je bilo vsem jasno leta 1992, ko so v javnost prišli Charlesovi intimni telefonski pogovori z ljubico.

Sporni pogovori so se odvijali leta 1989, sočne besede pa so pripeljale do tega, da sta Diana in Charles naznanila razhod.

V pogovorih se Charles pritožuje nad zakonskim življenjem in si priduša, da bi rad bil v Camillinih spodnjih hlačkah ali celo njen tampon.

Za Diano, ki je bila sicer tudi sama bila vpletena v afero, je bil to velik šok, a Camilla in Andrew sta kljub škandalu, ki je dodobra zatresel kraljevo družino, ostala poročena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Leta 1995 sta se Camilla in Andrew končno ločila in razlog za ločitev opredelila kot stvar zasebne narave: "Skozi zakon sva oba sledila svojim interesom, zadnja leta sta se najini življenji povsem razšli."

Po besedah Smithove se je zakon končal že tri leta pred uradnim razhodom, sta pa nekdanja zakonca ostala prijatelja.

V zakonu sta se jima rodila dva otroka, leta 1974 Tom, kateremu je sedanji kralj boter in leta 1987 Laura. On je priznan avtor blogov, ona kustosinja in vodi londonsko galerijo Eleven.

Oba se kljub temu, da je njuna mama po smrti Elizabete  II. postala kraljica, držita bolj v ozadju. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Andrew in Camilla imata pet vnukov, hči Laure Eliza je bila ena od deklic, ki je na poroki Kate in Williama nosila cvetje.

Kaj pa sedaj?

34 let po prvem srečanju sta se Charles in Camilla 9. aprila leta 2009 poročila. Ni šlo za tipično kraljevo poroko, saj je bilo do te nemalo ovir, a od tedaj sta srečno poročena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Andrew se je komaj leto dni po ločitvi poročil z Rosemary Parker Bowles.

Par je živel srečno zakonsko življenje do smrti Rosemary, ki je stara 69 let leta 2010 umrla za rakom.

Preberite še: V senci princa Williama in Harryja: življenje Camillinih otrok

Morda vas zanima tudi: Astrologinja razkriva, kako bo vladal kralj Karel III.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)