Slovenska poslanka z dojenčico v parlamentu - dejanje ima tudi posebno sporočilo

Evropska poslanka Irena Joveva je na plenarno zasedanje v Bruselj pripeljala svojo dojenčico Milo. Poklicali smo jo in vprašali, če je bila njena odločitev spontana ali je z njo želela opozoriti še na kaj drugega.

7.4.2022 ob 9:15 | Foto: Jože Suhadolnik, instargam, osebni arhiv

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Slovenska poslanka z dojenčico v parlamentu - dejanje ima tudi posebno sporočilo

Precej pozornosti tako slovenske kot svetovne javnosti je v veliki dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu včeraj zbudila dojenčica Mila. Prikupna deklica se je namreč skupaj z mamo, slovensko poslanko v Evropskem parlamentu Ireno Jovevo udeležila plenarnega zasedanja. 

Še ne enoletna Mila je bila prava zvezda dogodka, njena mama pa je bila po koncu ponosna, da sta brez težav opravili vse naloge, ki sta jih imeli. Več o njunem prvem skupnem plenarsnem zasedanju je Joveva sporočila v krajšem pogovoru za Mično.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irena Joveva (@ijoveva)

Je bila odločitev o tem, da s hčerko pridete na zasedanja povsem spontana ali ste želeli morda z njo opozoriti tudi na splošno problematiko mladih mater pri zaposljivosti in ustvarjanju kariere, zlasti v politiki?

Ne gre za odločitev da ali ne, gre za preprosto dejstvo, da imam hčerkico, ki jo še vedno dojim, zato je edino smiselno in edino pravilno, da je tukaj z menoj. To sploh ni bilo vprašanje, ali bo šla z mano ali ne.

 

Poslanke Evropskega parlamenta (pa tudi državnega zbora, mimogrede) nimamo urejenega statusa glede materinskega oziroma porodniškega dopusta.

Imela sem neke vrste 'srečo', da sem zanosila in rodila med pandemijo, predvsem pa je treba vedeti, da smo v Evropskem parlamentu imeli resnično zelo dobro urejene pogoje za delo na daljavo.

Iz Slovenije sem tako lahko nemoteno opravljala vse svoje naloge, pa tudi razpravljala in glasovala na odborih ter plenarnih zasedanjih. Ker se je epidemiološka  slika izboljšala, se je v normalne tirnice vrnilo tudi delo pri nas.

Mila je stara skoraj deset mesecev in smo se lahko v Strasbourg odpravili vsi skupaj. Iskreno pa si ne predstavljam, kako bi to urejala pred meseci, ko je dojenček še zelo majhen in ko resnično potrebuje mamo ob sebi ves čas.

Kar se tiče tega, da je šla Mila z mano na glasovanje v plenarno dvorano, pa … Da, delno sem želela s tem tudi opozoriti na splošno problematiko mladih mater pri zaposljivosti in ustvarjanju kariere. Predvsem na to, da ženska s kariero ni posledično slaba mama in uslužbenka, ki je mama, ni posledično slaba uslužbenka. 

Kako se je vaša Mila počutila na delovnem mestu? Je bilo vse skupaj tudi kaj stresno - zanjo ali bolj za vas?

Mili očitno zelo odgovarja pozornost, ker se je izredno zabavala. Pri njej ni videti stresa, posledično ga pa tudi pri meni ni. V mesecih, odkar jo imam in zraven delam, sem ugotovila, da manj ko kompliciram, bolje je za obe. Vse urediva sproti in na koncu je vedno vse v najlepšem redu.

Kakšne odzive sta dobili s strani kolegov?

Kolegice in kolegi so bili navdušeni, pravzaprav so oni tisti, ki so me spodbujali, da naj jo kar prinesem na sestanke oziroma na glasovanje, ko je seveda to mogoče. To je za njih nekaj povsem normalnega, poleg tega pa je tudi energija v prostoru takoj boljša in bolj optimistična, to se je opazilo tudi včeraj v dvorani.

Ali morda veste, se je kakšna od (evropskih) poslank že odločila za kaj podobnega?

Zaradi mamicam neprijaznega sistema dela, dojenčki v Evropskem parlamentu niso nobena redkost.

Zaradi mamicam neprijaznega sistema dela, dojenčki v Evropskem parlamentu niso nobena redkost. Vem, da je že nekaj let nazaj švedska poslanka Jytte Guteland na glasovanja prihajala z dojenčkom in prav tako opozarjala na to, da politično in parlamentarno okolje ni prijazno mladim mamicam. Še korak dlje je šla italijanska poslanka Licia Ronzulli, ki se je leta 2010 zasedanja udeležila s sedemtedensko hčerko.

Želela je opomniti ljudi, da obstajajo ženske, ki nimajo možnosti pripeljati svoje otroke na delo in da je čas, da se o tem pogovorimo. Zavedati se moramo tudi, da je Slovenija ena izmed evropskih držav, kjer je za matere na materinskem in pozneje starševskem 'dopustu' najbolje poskrbljeno, tako glede nadomestil kakor glede časovnega obdobja. Kar je prav! A žal nimajo vsi takšnih pogojev.

Preberite še: Poslanka Jerca Korče o pripravah na materinstvo: Veselje, a ves čas tudi skrb in negotovost

Morda vas zanima tudi: Zdravnica, na pomoč: Kronična utrujenost pri mladih mamicah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)