Skriti obrazi cesarice Sisi: Odobravala je moževe ljubice in jemala heroin

Čeprav je bila zaradi lepote in po svoje tragične življenjske zgodbe neštetokrat upodobljena v filmih in serijah, o avstrijski cesarici in madžarski kraljici Elizabeti Bavarski kroži nemalo resnic, ki večini ostajajo skrite.

9.10.2023 ob 9:46 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Skriti obrazi cesarice Sisi: Odobravala je moževe ljubice in jemala heroin

Splošno znano je, da je Sisi narekovala modne trende svojega časa, bila obsedena s svojimi lasmi in vadbo, da jo je bilo groza staranja in da je zaradi nekakšnega mita, ki se je spletel okoli nje, še danes zelo priljubljena, tu pa je nekaj dejstev o tej markantni osebnosti, ki vas bodo presenetile.

Oboževala je morje

"Ko pride moj čas, me položite na obalo morja." Nekaj takšnega naj bi po pričevanju hčerke izjavila Sisi. Ni sicer umrla ob morju, temveč ob Ženevskem jezeru, ki bi mu lahko rekli dostojna alternativa oceanom.

Tako kot Odisej v pripovedi se je tudi ona dala prevezovati ob jamborje ladij na razburkanem morju, da bi na lastni koži okusila besnenje narave.

Želja, da bi bil  pokopana v oboževanem Heraklionu, ji ni bila uslišana. Kot vsi člani avstrijske kraljeve družine leži v kraljevski grobnici na Dunaju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Imela je tetovažo

Ljubezen do morja je izkazovala tudi tako, da je imela na levi rami vtetovirano sidro. Telesno poslikavo si je omislila v Grčiji leta 1888, ko je bila stara 51 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SISI | SISSI (@elisabeth_of_austria)

Imela je kar nekaj slabih navad

V izdaji New York Timesa z dne 24. september 1890 je zapisano, da je cesarica Elizabeta avstrijska na dan pokadila od 30 do 40 turških ali ruskih cigaret.

Po večerji je uživala ob skodelici turške kave in močne italijanske cigare. Kajenje ji je pomirilo živce in ji pomagalo sebe videti v lepši luči.

En najbolj zanimivih predmetov iz njene osebne zbirke je injekcija za uživanje heroina. Dandanes je to praktično šokantno, a v 19. stoletju je bilo povsem običajno uporabljati tako kokain kot heroin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SISI | SISSI (@elisabeth_of_austria)

Slednjega so zdravniki priporočali proti kašlju, migrenam in za blaženje menstrualnih bolečin.

Kokain je bil znan kot blažilec bolečin, cenil ga je celo Sigmund Freud, saj je po njegovem pomagal pri premagovanju mentalne in telesne utrujenosti ter melanholije, je zapisal v leta 1884 izdani knjigi. Sisi je bila znana po spremenljivem razpoloženju in velika verjetnost je, da ga je vsaj poskusila.

Manj nevarna razvada je bila njena odvisnost od kandiranih vijolic, ki so ji jih dostavljali iz kraljeve slaščičarne Demel in jih še danes prodajajo v trgovini nasproti palače Hofburg v središču Dunaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴘ ᴇ ᴛ ᴇ ʀ (@scootertourvienna)

Njen mož Franc-Jožef I. je imel številne ljubice in nezakonske otroke

Že kmalu po poroki leta 1854 si je Franc-Jožef I. omislil ljubico. Sisi je to zagotovo vedela, saj se je okužila z eno od spolno prenosljivih bolezni.

Ena najbolj znanih njegovih ljubic je bila Anna Nahowski. Njena skrivna zaveza s cesarjem je trajala 14 let. Rodila je tri otroke, mlajša sva sta se imenovala Helene (tako kot starejša sestra Sisi) in Franc- Jožef ter nista bila prav nič podobna njenemu možu. Z rojstvom teh otrok je Anne dobila lepo vsoto denarja.

Z leti je Sisi spoznala prednosti dobre ljubice. Mož je ni pogrešal, ko je bila na dolgih potovanjih in ga je spodbujala, naj se spoprijatelji z igralko Katharino Schratt. Ta je sledil namigu žene, kar je vodilo v konec zveze z Anno.

Očitno je Sisi dobro izbrala, Katharina je postala cesarjeva najboljša prijateljica, ona pa je dobila svojo svobodo ter je lahko po mili volji odhajala z dvora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisabeth of Austria - Sissi (@imperatriz_elisabeth_austria)

Ježe jo je učil cirkuški artist

Oscar Carré je bil potomec nemške cirkuške družine. Potoval je po Evropi, izjavljal akrobacije na konju, leta 1873 je bil zgrajen Prater, kjer je gostoval cirkus.

Cesarica, sicer odlična jahalka, je tedaj, ko na sporedu ni bilo predstav, osvajala nove veščine na konju, učil jo je Oscar, v zahvalo mu je podarila arabskega žrebca Mahmouda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisabeth of Austria - Sissi (@imperatriz_elisabeth_austria)

Oboževala je lov

Tako kot morje, je Sisi oboževala konje, včasih je jezdila po deset ur na dan in je bila udeležena pri domala vseh slavnih lovskih zabavah po Evropi.

Ko je leta 1854 med lovsko sezono potovala po Irskem, je imela s seboj osem žrebcev.

Enega od konjev je poimenovala Nihilist

Nihilizem je filozofski nauk, ki zanika enega ali več pomembnih vidikov življenja. Je razmišljala o tem, ko je konju dala ime Nihilist ali je nekje predvidevala, da ji bo Luigi Lucheni, po prepričanju anarhist in nihilist nekoč vzel življenje?

Vsekakor zanimiva povezava.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisabeth of Austria - Sissi (@imperatriz_elisabeth_austria)

S seboj na počitnice je vozila krave

Pomemben del njene rutine je bilo pitje mleka njenih krav. Včasih je bilo mleko vse, kar je zaužila v enem dnevu. V parku Schonbrunn je še danes cesaričina mlečna farma, kjer sta bili vedno dve kravi mlekarici.

V času, ko je potovala po Irskem, s seboj ni peljala le konjev in služabnikov, temveč tudi kravi, kar ni bilo prvič. Če je bilo potovanje za krave prezahtevno, se je zadovoljila s kozami.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elisabeth of Austria - Sissi (@imperatriz_elisabeth_austria)

Njena sestra je umrla v požaru

Med dobrodelnim bazarjem leta 1897 v Parizu je v kinu izbruhnil požar. Lesena stavba je gorela kot bakla, v njej je bilo ujetih veliko ljudi, večinoma žensk, umrlo jih je 129.

Ena od žrtev je bila Sisijna mlajša sestra Sophie, ki je bila, dokler ni on preklical zaroke, zaročena z bratrancem Ludvikom II. Bavarskim.

Njene ostanke je prepoznal zobozdravnik po kvalitetnih zobnih zalivkah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SISI | SISSI (@elisabeth_of_austria)

Povzeto po portalu www.palaces-of-europe.com

Preberite še: Bi spoznali vsakdanjik cesarice Sisi?

Morda vas zanima tudi: Burno življenje in tragična smrt cesarice Sisi: tašča je kruto posegala v njeno zasebnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)