Tragično življenje žive glasbene legende Tereze Kesovije

Čeprav je pred nedavnim dopolnila 85. let, priljubljena glasbena legenda ne razmišlja o pokoju.

5.10.2023 ob 10:31 | Foto: Šipić Roman/Delo, Instagram | Avtor: M. FL.

Tragično življenje žive glasbene legende Tereze Kesovije

Redke so glasbene legende, ki se lahko primerijo s hrvaško pevko Terezo Kesovijo, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja osvajala znotraj in zunaj meja bivše Jugoslavije ter še danes na koncertih razveseljuje občinstvo.  

Je nedvomno ena najprepoznavnejših pevk preteklega in sedanjega časa in ena najbolje prodajanih hrvaških izvajalk vseh časov. V začetku tega meseca je praznovala 85. rojstni dan. Slavje je bilo, v primerjavi s prejšnjimi leti skromnejše, saj je bila avgusta zaradi infarkta sprejeta v zagrebško bolnišnico.

"Ne maram bolnišnic, upala sem, da se ji bom tokrat izognila. Upala sem zaman, saj se mi je stemnilo pred očmi, omedlevala sem in oblival me je hladen znoj … Skratka, nisem se počutila dobro in ljudje, ki me imajo radi, so poklicali nujno medicinsko pomoč," je tedaj povedala za Jutranji list.

A tisti, ki so predvidevali, da bo zaključila leta 1959 začeto kariero in se umaknila v pokoj, očitno Tereze ne poznajo dobro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEREZA KESOVIJA - OFFICIAL (@terezakesovijaofficial)

Pred kratkim je namreč podpisala pogodbo z znano francosko založniško hišo in posnela novo pesem v francoskem jeziku. Ob tem se pripravlja na snemanje videa z reškim glasbenikom Borisom Štokom za pesem z naslovom Kao nekada.

Od nekdaj je takšna: vztrajna, odločna pri stopanju po poti, ki si jo je začrtala, pripravljena je slediti srcu ne glede na ceno. Kajti ona sama je eno veliko srce, energija čistih čustev, pretočenih v glas, vibracije, note, v osebnost, ki s svojo prisotnostjo ožarja vse.

Od Dubrovnika do Zagreba in Pariza

Tereza se je 3. oktobra 1938 rodila v Dubrovniku. Mamo je izgubila stara komaj pol leta, oče se je poročil z vdovo, ki ni mogla imeti svojih otrok in je ljubezen razdajala Terezi in njenemu bratu Peru. Štela je komaj sedem let, ko se je pridružila pevskemu zboru radijske postaje Dubrovnik. Na prigovarjanje profesorja glasbe Vicka Padovana jo je oče vpisal v glasbeno šolo.

Ob eni priložnosti je pripovedovala, da je njen, ne ravno premožni oče, prodal svinjo, da so ji lahko kupili flavto, instrument, ki ga je poučeval prav njen priljubljeni učitelj Padovan.

Hitro se je izkazalo, da je bila drago plačana flavta dobra naložba in ji je odprla vrata v profesionalni svet glasbe. Kot maturantka srednje glasbene šole v Dubrovniku na oddelku za flavto je leta 1985 v Ljubljani osvojila veliko nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov, istega leta se je vpisala na študij na glasbeni akademiji v Zagrebu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEREZA KESOVIJA - OFFICIAL (@terezakesovijaofficial)

Ob študiju je igrala v simfoničnem orkestru radia Zagreb, kot pevka je leta 1961 prvič nastopila v zagrebškem Varieteju. Kmalu po začetku profesionalne kariere je stopila na svetovne odre in leta 1962 zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju v St. Vincentu v Italiji.

Dvakrat je pela na tekmovanju za pesem Evrovizije: leta 1966 kot predstavnica Monaka (izbrala jo je sama Grace Kelly)  in leta 1973 kot zastopnica Jugoslavije. Leta 1965 se je preselila v Francijo, čeprav ni znala jezika. Nastopala je večinoma po kabaretih in leta 1967 z Larino pesmijo iz filma Doktor Živago očarala francosko občinstvo. Bila je prva na svetu, ki je posnela La chanson de Lara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEREZA KESOVIJA (@tereza.kesovija)

Pogosto je poudarjala, da je Pariz zanjo drugi dom, francoski jezik pa enako blizu, kot hrvaški.

Mnogo let kasneje, leta 2021 je bila odlikovana z redom viteza umetnosti in književnosti (Chevalier des Arts et Lettres.) Odlikovanje ji jev imenu Francije v Zagrebu podelil francoski veleposlanik Gaël Veyssièren.

Med pariškim obdobjem je Tereza sodelovala s številnimi glasbenimi velikani takratnega časa, konec 80. je priredila nepozaben koncert v pariški dvorani Olympia. Zgodbo je ponovila leta 2007, tudi tedaj je bilo nepozabno.

V začetku 90-ih se je brez pomisleka vrnila na Hrvaško, kjer je takrat divjala vojna. Humanitarni konvoj Libertas 31. oktobra 1991 brez njene pomoči ne bi vplul v oblegani Dubrovnik. Njena prva objavljena knjiga spominov, ki je izšla leta 1994 nosi naslov Libertas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEREZA KESOVIJA (@tereza.kesovija)

Skozi življenje jo je vedno nosila glasba, in ko je ljubila, je ljubila z vsem srcem. Prvega moža, zagrebškega pevca Mira Ungara je spoznala med študijem na zagrebški Akademiji.

Dva zakona in en sin

Poročila sta se februarja leta 1962, leto kasneje dobila sina Alana. Tereza je imela jasno vizijo, kako naj bi bil videti zakon in kakšna naj bi bila kariera. Ker zadeve niso tekle v skladu z njenimi pričakovanji, sta se leta 1973 s prvim možem ločila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by estradnimuzickivremeplov (@estradnimuzickivremeplov)

Tereza je po ločitvi s sinom odšla na Hrvaško. Tedaj je bila z enim delom srca v domovini, z drugim v Franciji, kjer je še naprej snemala in nastopala. Po razhodu je razkrila, da je v razmerju z vaterpolistom Ronaldom Lopatnyjem, s katerim je se poročila, vendar se tudi ta zakon ni obdržal. Ločila sta se po 16. letih, a ne zato, ker naj bi bil, kot so namigovali mediji, njen mož nasilen. Jo pa je enkrat res udaril:

"Omenjal je mojo mamo, ki je umrla, ko sem bila stara komaj pol leta. To me je prizadelo, saj nisem mogla dovoliti, da bi kdo grdo govoril o njej. S težkim predmetom v roki sem stekla proti njemu, a on, vaterpolist, je imel dobre reflekse, odmaknil se je in me udaril po ušesu, da mi je počil bobnič.

Strašno me je bolelo, njemu je bilo žal, prosil me je za odpuščanje, vendar mu nisem hotela odpustiti. Vedela sem, da bo to vedno med nama in tedaj je bilo konec zakona. Rekla sem mu, naj gre," je zapisala v knjigi Tereza, to sem jaz legenda, ki ima za seboj več kot sto plošč in nešteto koncertov po vsem svetu.

Življenje ji ni prizanašalo

Deležna je bila kar nekaj tragediji: v vojni ji je pogorela hiša, v prometni nesreči ji je leta 1974 umrl tedaj 39-letni brat, kmalu za njim se je za vedno poslovila mačeha, ki jo je imela zelo rada, prebolela je raka ledvic in bila deležna več operaciji na glasilkah in ušesih, a vse to je ni potrlo in je vedno šla z dvignjeno glavo naprej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TEREZA KESOVIJA - OFFICIAL (@terezakesovijaofficial)

Noče oznake diva

In še nekaj o Terezi: ne mara besede diva, čeprav ji ta naziv več kot pripada.

"Nikar mi, prosim, ne recite diva, danes jim imamo preveč. Sem normalna oseba, ki ima rada tisto, kar počne. Ko nekaj čutiš in ljubiš tako močno, je to znak, da je to tvoje življenje in tvoja ljubezen," je pred dvema letoma povedala za Jutranji list.

Povzeto po portalih Gloria.gr, Story.hr, Blitz.rs

Preberite še: Nina Pušlar: Poskrbel je, da se je prebudil moj materinski čut

Morda vas zanima tudi: Bridko življenje Edith Piaf: Umrla sta ji hči in moški, ki ga je resnično ljubila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)