Do smrti je bil prepričan, da mu je kralj Karel III. ubil sina

Mohamed Al-Fayed je imel zadnja leta življenja demenco.

19.9.2023 ob 9:10 | Foto: Kieran Doherty/Reuters, instagram | Avtor: M. FL.

Do smrti je bil prepričan, da mu je kralj Karel III. ubil sina

Egipčanski milijonar Mohamed Al-Fayed je pred nedavnim preminul star 94 let. Poslovil se je le en dan pred 26. obletnico nesreče, v kateri sta v Parizu umrla princesa Diana in njegov najstarejši sin Dodi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @benjamin_mossman_

Bivšega lastnika londonske veleblagovnice Harrods so k zadnjemu počitku pospremili v Londonu, torej prav tam, kjer se je leta bojeval proti kraljevi družini.

Mohamed je bil namreč obseden s teorijo, da sta bila njegov sin in Diana 31. avgusta leta 1997 v predoru Alma v Parizu ubita in nobena skrivnost ni, da je za njuno smrt obtoževal kralja Karla III.

Desetletja je iskal dokaze, ki bi potrdili njegovo teorijo zarote o domnevni vpletenosti kraljeve družine v princesino smrt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kelly Mainelli (@kellymainelli)

Dvajset let po tragičnem dogodku so Al-Fayedovi prijatelji razkrili, da ne odstopa od trditev, da so ju ubile tajne službe, zaradi takšnega prepričanja je britanska kraljeva družina prekinila poslovno sodelovanje z njim. 

Zadnjih nekaj let so bile njegove teorije v senci težkih obtožb, ki so se pojavljale na njegov račun. Leta 2017 se je namreč oglasilo več žensk, ki so ga obtoževale spolnih napadov.

Ena od njih je trdila, da je bila 15-letna učenka, ko jo je začel otipavati, druga, da je štela 17 let, ko jo prepričeval, naj si obleče kopalke in jo je na silo skušal poljubiti. Po tem škandalu se je povsem umaknil iz javnosti in je postal samotar.

V britanski visoki družbi

Mohamed se je rodil leta 1929. Bil je sin egipčanskega šolskega nadzornika in je otroštvo preživel v Aleksandriji. Že zelo mlad je osnoval ladjarsko podjetje, se nato preselil v Združeno kraljestvo, kjer se je hitro prebil v visoko družbo, kljub temu so dvakrat zavrnili njegovo prošnjo za britansko državljanstvo.

Med letoma 1985 in 2010 je bil lastnik veleblagovnice Harrods, leta 1979 je kupil hotel Ritz v Parizu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vermi

Razmerje sina s princeso je izkoristil za zbliževanje z britansko aristokracijo, po smrti Dodija je bil skrušen zaradi izgube in tudi zaradi konca poti, ki ga je vodila bliže kraljevi družini.

Po nesreči je trdil, da je Diana pričakovala njegovega vnuka in je bila ubita zato, da se ne bi poročila z muslimanom. Za ta prepričanja ni imel nobenih dokazov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Mohamed je Dodija dobil v zakonu s prvo ženo Samiro Khashoggi, od katere se je ločil in se kasneje poročil s Heini Wathen. Z njo je imel štiri otroke Omarja, Camillo, Karima in Jasmine.

Z naklonjenostjo do šejkov, tajkunov, politikov in plemstva je stkal mnogo pomembnih vezi, nasprotnike je javno diskreditiral in je hrbet obrnil vsakemu, za katerega je verjel, da mu lahko škoduje.

Leta 1997 je na predvečer volitev v Veliki Britaniji javno razkril konservativne politike, ki so tako postali žrtve lastnega podkupovanja in korupcije. "Čistim britansko politiko," je tedaj izjavil in si prislužil britanski potni list, ki si ga je dolgo tako želel.

V središču pozornosti se je znova znašel nekaj mesecev kasneje, ko je bila na njegovi jahti v St. Tropezu posneta princesa Diana. Svet je bil ob fotografijah šokiran, saj so posnetki razkrivali, kako blizu je z njegovo družino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Historic Pictures (@historic_imagery)

Dodija je spodbujal, naj Diani ponudi vse, kar lahko kupi denar, ta je bila, frustrirana zaradi propadlega zakona in osamljena, očarana nad Dodijevo prijaznostjo in velikodušnostjo.

Njuna romanca je vzbudila veliko zanimanja, na žalost se je končala tragično, kar je Mohameda preganjalo vse življenje.

Zadnja leta je človek, ki je hotel postati enakopraven z britansko kraljevo družino, a je vedno ostal izobčenec, bolehal za demenco. Na Forbesovem seznamu najbogatejših je bil Mohamed Al-Fayed ob smrti na 1493. mestu, njegovo premoženje je bilo ocenjeno na dve milijardi dolarjev.

Povzeto po portalu Dnevnik.hr

Preberite še: Ne skrbi mama … Ganljiva obljuba, ki jo je 14-letni princ William dal princesi Diani

Morda vas zanima tudi: Tragično življenje princese Diane: To je tisto, kar je skušala doseči s svojimi dejanji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)