Skakalka Urša Bogataj iskreno: Če želiš preživeti, moraš imeti odlično sezono

Pri komaj 26 letih Urša Bogataj razmišlja, da so to verjetno njene zadnje olimpijske igre. Razloge, zakaj je temu tako, nam je ena najboljših smučarskih skakalk na svetu zaupala v pogovoru.

4.2.2022 ob 9:28 | Foto: Instagram | Avtor: Matevž Peršin/SZS

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Skakalka Urša Bogataj iskreno: Če želiš preživeti, moraš imeti odlično sezono

Minuli konec tedna je bil za slovenske športnike odličen. V nemškem Willingenu je mešana ekipa skakalcev, ki so jo sestavljali Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek, stopila na najvišjo stopničko, Nika Križnar je bila najboljša v posamični tekmi, s severa pa se s tretjim mestom na posamični tekmi vračata še prej omenjena Prevc in Klinčeva, kar je zagotovo lepa popotnica tik pred začetkom olimpijskih iger.

Po vrnitvi domov, bilo je v ponedeljek, dan pred odhodom na olimpijske igre na Kitajskem (v soboto je na sporedu že prva tekma skakalcev), smo za rokav pocukali Urško Bogataj, ki je najvišje uvrščena Slovenka v svetovnem pokalu – na tretje mesto.

Z neustrašnim dekletom, ki po odskoku s strme skakalnice skuša čim dlje kljubovati gravitaciji, smo se pogovarjali o njenih pričakovanjih, o ljubezni, 26-letnica pa je spregovorila tudi, zakaj bodo to najverjetneje njene zadnje olimpijske igre.

Olimpijske igre so pred vrati. Kako gredo priprave na tekme?

Včeraj smo prišli domov s tekme na veliki skakalnici. Na olimpijskih bo majhna, tako da se bo treba privaditi. Imamo dva, tri treninge in upamo, da nam bo šlo v redu.

Zdaj nas čaka še en PCR-test in če smo zdravi, se gre jutri na pot. Mislim, da sem dobro pripravljena, skočiti znam. Potem pa je odvisno, ali ti uspe dobro skočiti, pa tudi od drugih pogojev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urša Bogataj (@ursabogataj)

V svetovnem pokalu ste Slovenke letos res odlične. Na tretjem mestu ste vi, sledita vama Ema in Nika. Čutite punce zaradi tega kaj več pritiska kot običajno?

V bistvu ni pritiska. Meni se zdi, da nas to k večjemu malo razbremenjuje. Me tekmovalke se zavedamo, da nas je več takšnih, ki lahko posežemo po najvišjih mestih in želimo si, da eni uspe. Sposobnih nas je več in upajmo, da eni od nas uspe.

Se je kaj stavilo, kateri bo uspelo?

Ne, to nič ne stavimo (smeh). Vemo, da je tekma lahko normalna, lahko pa je zelo »butasta«. Prejšnje olimpijske igre so bile zelo vetrovne in v takem primeru igra vlogo tudi sreča. Meni se zdi, da ni ravno za staviti (smeh).

Ženske ekipne tekme na olimpijskih igrah ni. To pomeni, da boste slovenska dekleta drugi druga konkurenca. Kakšno je stanje duha v ekipi?

V bistvu ne vem, kaj bi rekla. Zmeraj smo šli tekmo za tekmo. Ne vem, jaz sem zmeraj imela cilj vsako tekmo, nikoli nisem rekla, da so na primer zdaj olimpijske igre cilj. Meni je vsaka tekma posebej pomembna. Konec koncev imamo na olimpijskih igrah samo eno, eno priložnost, ko se lahko zgodi karkoli. Je pa seveda zelo pomembna tekma in vsaka si želi tam najbolje skočiti. Drugo pa je, ali ti uspe. Lahko samo upamo na najbolje.

Zmeraj se nekako podpiramo, nimamo kakšnih težav, da bi rekla. Zmeraj smo vesele ena za drugo. Vemo pa, da smo vse v dobrem stanju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urša Bogataj (@ursabogataj)

V enem od pogovorov sem zasledil, da bodo to verjetno vaše zadnje olimpijske igre.

Razmišljam v tej smeri. Ne bom rekla, da stoodstotno. Nisem več najmlajša, vem, da so še kakšne druge stvari v življenju. Po vsej verjetnosti, pa bo to to.

Sem vas prav razumel, da je pri 26 letih razlog tudi starost?

V bistvu ne bom rekla starost. Toliko kot sem stara, bi lahko šla še na dvojne, če bi želela. Mogoče se vidim še kje drugje v življenju, ne ravno samo v športu.

Malo sem preletel vaš instagram profil. Veliko fotografij je s športnih dogodkov, nekaj pa jih je tudi iz zasebnega življenja. Je tudi ljubezen razlog, morebiti želja po ustvarjanju družine?

Definitivno je to nekako želja skoraj vsakega človeka. Šport toliko in toliko let je super, prinese pa tudi veliko adrenalina in odrekanj. Začneš razmišljati, da pa ni samo to v življenju, kar je pomembno, in da so tudi kakšne druge stvari.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urša Bogataj (@ursabogataj)

Kako pa kariera športnika vpliva na ljubezen: pogosta potovanja, odsotnost, veza na daljavo?

Meni se zdi, da je v redu odnos, da to ni problem. Se pogovarjaš, poslušaš drug drugega, razumeš drug drugega, kot čisto vsak človek ima vsak svoje stvari. Meni se zdi, da če se zmoreš normalno pogovarjati, da je to to.

Kakšni so vaši načrti po športni karieri? Kje se vidite?

V bistvu še ne vem čisto. Trenutno sem z glavo čisto v skokih. Sem vzgojiteljica in sprva sem si želela tudi na vzgojiteljski faks, a sem si v zadnjem trenutku premislila, ker me je na splošno zanimal šport. Zdaj študiram na Fakulteti za šport, trenersko smer. Snov in vse, kar imamo, me zelo zanima. Zato tudi nisem obupala nad faksom.

Zaenkrat, ko sem čisto v športu, se vidim, da bi tudi jaz delila svoje izkušnje naprej in nekoga pripeljala nekam in »natrenirala«. Ko bom šla ven iz tega sveta, ne vem, ali bom še imela takšno željo ali pa morebiti kakšno drugo. Zanimajo me tudi kakšne rehabilitacije in podobno. Kaj bo prevladalo, pa bom videla potem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urša Bogataj (@ursabogataj)

Ravno se je končalo teniško odprto prvenstvo Avstralije. Tam so nagrade za zmagovalce takšne, kot si jih navadni smrtniki težko predstavljamo. Če primerjamo s smučarskimi skoki, je ogromna razlika. Podobno tudi, ko vas primerjamo z nogometaši.

V bistvu je tudi to en razlog verjetno, da se v tem športu ne vztraja tako dolgo. Sploh pri puncah, ki smo še zmeraj manj časa aktivne od fantov. Če imaš dobro sezono … Moraš imeti res odlično sezono, da imaš kaj od tega, da se lahko preživiš. Če nimaš te sreče, se ti v neki taki starosti ne izplača, če želiš kaj našparati.

Pa sponzorska sredstva in podobno?

Da se tako, da si te stroške za treninge pokriješ, ampak še zmeraj, kot ste rekli, to ni nogomet. Dejansko, da bi od tega živel, ne. Mogoče Sara Takanaši na Japonskem, ki ima čisto druge stvari tam in se mogoče da. Pri nas pa takoj, ko se zaključi kariera, razmišljajo, kaj bodo delali in šli na »šiht«. Zdi se mi, da imamo vsi to v glavi. Zato je pomembna tudi šola.

Preberite še: Nekoč je Slovenijo zastopala na OI, danes sredi Šanghaja Kitajce uči smučati

Morda vas zanima tudi: Peking 2022: Kako je nastala nova kolekcija, ki jo bodo nosili naši športniki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)