Si upaš sama na pot? Tereza je šla in z avtodomom odkrila krasne kotičke

Tereza Poljanič je po desettedenski karanteni uživala na solo potovanju z avtodomom.

21.8.2020 ob 5:50 | Foto: Tereza Poljanič/osebni arhiv

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Si upaš sama na pot? Tereza je šla in z avtodomom odkrila krasne kotičke

Kdor pozna Terezo Poljanič, ve, da je njeno življenje razpeto med Slovenijo in Novo Zelandijo. Med Kiviji, tamkašnjim prebivalcem, preživi polovico svojega časa, ima pa tudi novozelandsko državljanstvo. V državi tam spodaj je bila ravno, ko je izbruhnila pandemija koronavirusa in tam preživela desettedenski popolni »lockdown«. Po desetih tednih pa se je Tereza podala na novo pustolovščino, na solo potovanje po otoku z avtodomom.

Tereza nam je povedala, da jo je do tega privedlo naključje. S sostanovalci je tik pred karanteno iskala novo prebivališče in pristala pri neki družini. Ko se je želela vrniti v Slovenijo, je imela težave z letom. »Ves čas so mi prestavljali letalsko vozovnico za vrnitev v Slovenijo, zato sem se odločila, da bom izkoristila ta čas in ga preživela v avtodomu. Na koncu sem tako živela 20 dni,« nam je zaupala.

Nad izkušnjo je navdušena. Njen prvi odziv na naše vprašanje, kako je bilo, pa pričakovano: »Noro!«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tereza Poljanic (@terezas_choice) on

»Kampervan je bil res moderen. Bil je prava potujoča hiška in vse sem imela pri roki. Ker je bila zima, sem se lahko tudi grela. Super je, ker Nova Zelandija nima tako striktnih pravil glede kampiranja, kje se smeš ustaviti in kje ne. Izjema so le kakšni narodni parki. Mislim, da bi brez težav celo leto živela v takšnem kamperju. Je pa res tudi to, da so se cene zaradi koronavirusa precej spustile in da je bila nočitev cenejša za približno 70-80 odstotkov,« nam je še povedala.

Spontano in po občutku

Ko se je odpravila na pot, ni imela začrtane poti. »Šla sem čisto po občutku. Sicer živim v Aucklandu in severneje, kot greš, topleje je. Imela sem srečo, da me je ves čas na poti spremljalo sonce in še kopala sem se lahko sredi zime.« Tereza je raziskovala del Nove Zelandije, ki ji je bil poznan, a se je vseeno odločila raziskati predelčke, ki jih do takrat še ni obiskala.

Kljub temu, da se je na potovanje odpravila sama, je ni skrbelo, kako se bo znašla na poti. »Nova Zelandija je ena izmed najbolj varnih držav, zato me ni nič skrbelo. Izbirala sem kotičke, kjer sem bila res čisto na samem. Zaradi koronavirusa ni bilo nobenih turistov. Srečevala sem samo lokalne prebivalce in tu in tam naletela na kakšen avtodom.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tereza Poljanic (@terezas_choice) on

Dan je začela z jogo in kopanjem v morju

Pravi, da so bili njeni dnevi običajni in da se je počutila izjemno domače. »Čez dan sem delala, ker lahko delam na daljavo. Res mi je bilo na začetku malo čudno, potem pa sem padla v ta ritem in je bilo super. Zjutraj sem najprej naredila svojo jogo, se šla kopat, običajno kar gola, ker sem bila čisto sama. Naredila sem si kosilo in skuhala kavo. Sledilo je delo, potem pa sem kaj brala, pisala, gledala Netflix. Bilo je povsem domače, le da sem imela pred sabo obalo.«

V svojem avtodomu je tudi posnela nekaj kulinaričnih videov, a do tega je prišlo povsem spontano. »S tem je bilo tako, kot je z večino stvari, ki se dogajajo v moji karieri – sponatno in z ljubeznijo. Ustvarila sem nekaj amaterskih in preprostih receptov in posnetkov.« Glede na to, da je bila sama, je morala biti nekoliko bolj iznajdljiva, a je ugotovila, da so takšne iskrene, naravne in domače stvari med njenimi sledilci še bolje sprejete.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tereza Poljanic (@terezas_choice) on

Upa, da se bo lahko vrnila po novem letu

Nad samim življenjem v avtodomu je bila tako navdušena, da bi si izkušnjo želela v prihodnosti še kdaj ponoviti. »Definitivno bi si želela tudi takšnega potovanja po Sloveniji, a sem slišala, da pri nas veljajo bolj striktna pravila. Morda letos še ne, a bi šla z avtodomom po Evropi. Ne bi šla ravno v kampe, raje na kakšne ekološke kmetije, da bi raziskala in spoznala, kako in kaj delajo na kmetijah.«

Zgovorna Tereza nam je še razkrila, kako je doživljala pandemijo koronavirusa na Novi Zelandiji. »Bili so veliko bolj striktni kot v Sloveniji. Tam je bil 10 tednov popoln 'lockdown'. To pomeni, da nismo smeli zapuščati domov, samo v trgovino, kakšen sprehod po ulici in to je bilo to. So majhni in v njihovi zavesti je, da prebivalstvo stopi skupaj. Ne prepirajo se, ne nagajajo si, kar se odločijo, da je treba storiti, to naredijo. To vzdušje mi je bilo res všeč. Vsi so razumeli, da je ves svet skupaj v tem.« Povedala nam je še, da se zaradi trenutnih razmer verjetno ne bo tako kmalu vrnila na Novo Zelandijo, upa pa, da bo vseeno lahko odšla tja nekje po novem letu.


--> Bi si pripravila kosilo, ki je nasitilo tudi Terezo na njenem popotovanju po Novi Zelandiji. Tukaj najdeš recept za testenine iz enega lonca, kot jih pripravi naša sogovornica. 

-- > Ali pa te je Terezino solo potovanje navdušilo, da se tudi ti kam odpraviš? Mi ti predlagamo izlet v najlepšo vasico v slovenski Istri! Ali pa jo mahneš na štajerski konec Slovenije.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)