Resnično ozadje spora med Williamom in Harryjem

Korenine spora med princem Williamom in princem Harryjem segajo globoko.

24.6.2020 ob 5:45 | Foto: Toby Melville, POOL New/Reuters | Avtor: M. FL.

Resnično ozadje spora med Williamom in Harryjem

Govorice, da med princema Williamom in Harryjem vlada napetost, krožijo že lep čas. Poznavalec britanske kraljeve družine pa v svojem zadnjem delu navaja, kaj se v resnici skriva v ozadju spora med sinovoma princese Diane in princa Charlesa.

Kraljevi biograf Robert Lacey in svetovalec pri nastajanju serije Krona (The Crown) v svoji najnovejši knjigi Bitka bratov: William in Harry - prijateljstvo in spori (Battle of Brothers: William and Harry - the Frienship and the feuds) piše, da jedro nesoglasja ne tiči v nesprejemanju Harryjeve soproge Meghan in odločitve, da se par loči od kraljeve družine, temveč sega veliko dlje in je posledica odraščanja, otroštva in predvsem vlog, ki sta ju princa pridobila z rojstvom.

"Razdalja med bratoma, ki ni zgolj fizične narave, sega daleč v njuno otroštvo. Zanj je v veliki meri odgovorna dinamika odnosa britanske aristokracije do prvo- in drugorojenega sina, do dediča in rezerve, olje na ogenj pa je nedvomno prilil tudi neuspešen zakon njunih staršev," navaja Lacey.

"Vedno smo bili priče sporom med prvo- in drugorojenci znotraj kraljevih družin, a še nikoli ne tako globokemu, kot je ta," v knjigi, ki bo predvidoma izšla oktobra, še piše avtor.

Vlogi, ki sta jima bili dodeljeni ob rojstvu, naj bi bili tudi po prepričanju drugih poznavalcev britanske kraljeve družine resnično jabolko spora in napetosti.

Nekdanji tiskovni predstavnik družine Jeremy Paxman je že pred tem trdil, da je William jasno in glasno povedal mami, da noče biti kralj. V dokumentarnem filmu televizijske mreže ITV o članih kraljeve družine je Jeremy izjavil, da je William Harryju od nekdaj zavidal svobodo, ki jo je bil deležen kot drugorojeni sin.

O tej temi se je Jeremy pogovarjal tudi s princeso Diano:

"Približno leto dni pred njeno smrtjo me je poklicala in povabila na kosilo. Pogovarjala sva se o otrocih in Diana mi je povedala, da ji je Willam zaupal, da noče biti kralj. Harry pa je na to pripomnil: Če nočeš službe ti, jo bom vzel jaz."

Kanček zavisti in ljubosumja med bratoma zaradi vlog, ki jima ju je namenilo življenje pa je po spletu drugih okoliščin in dogajanj pripeljalo do točke, kjer sta sedaj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince Harry (@princeharryofengland) on

Čeprav nikoli nista uradno potrdila nesoglasji med njima, je Harry v dokumentarnem filmu, ki sta ga z Meghan posnela po obisku v Afriki in je sprožil nemalo odzivov namignil, da med njima ni vse v najlepšem redu:

"Imava dobre in slabe dneve. Zaradi vlog, ki jih igrava, zaradi služb, ki jih opravljava in zaradi družine v kateri sva rojena, se zgodijo neizbežne stvari," je tedaj začel Harry in nadaljeval: "Pa vendar sva brata. In vedno bova brata. Trenutno sva na različnih poteh. A vedno mu bom na voljo. Tako kot sem prepričan, da bo on vedno na voljo meni."

Preberite še: Zakaj smo obsedeni z večno dramo kraljeve družine

Morda vas zanima tudi: Razkrito: Grimaldijevo prekletstvo ali zakaj člani monaške knežje družine v ljubezni nimajo sreče


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)