Osamljenost, prevare in nadzor: Resnica o zakonu Elvisa in Priscille Presley

Po zaslugi biografskega filma Priscilla na dan prihajajo podrobnosti iz njenega zakona z Elvisom Presleyjem.

6.9.2023 ob 9:10 | Foto: Profimedia, Instagram | Avtor: M. FL.

Osamljenost, prevare in nadzor: Resnica o zakonu Elvisa in Priscille Presley

Na 80. Beneškem filmskem festivalu je bil premierno predvajan biografski film Priscilla, ki je pod režijsko taktirko Sofie Coppola nastal po knjigi spominov nekdanje žene Elvisa Presleya. Film junakinjo spremlja od 15. do 27. leta in detajlno prikazuje njeno vrtoglavo romanco s kraljem rock'n'rolla.

Kako se je slavni par sploh spoznal, kakšen je bil v resnici njun zakon in zakaj se je končal? Tu je nekaj podrobnosti iz filma, knjige in resničnega življenja.

Kako sta se Elvis in Priscilla spoznala?

14-letna Priscilla Beaulieu je Elvisa spoznala, ko je ta imel 24 let in je služil vojaški rok v Nemčiji. Pisalo se je leto 1959. V knjigi sebe opisuje kot sramežljivo in lepo deklico, nesrečno, navajene na selitve vsaka tri leta iz ene vojaške baze v drugo.

Njen očim je bil namreč častnik ameriških letalskih sil. Njen biološki oče je bil pilot ameriške mornarice in je v letalski nesreči umrl, ko ji je bilo šest mesecev.

Po selitvi iz Teksasa v Wiesbaden v Zahodni Nemčiji je eden od Elvisovih prijateljev Priscillo povabil na zabavo, kjer je bil tudi njen kasnejši mož. Elvis je tedaj že bil super zvezda, znan po hitih Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock in Hound Dog.

Takoj sta si bila všeč, a ker se je ona z zabave prepozno vrnila domov, so ji starši prepovedali, da bi se še videvala z njim. On je bil vztrajen, obljubil je, da jo bo vozil domov dovolj zgodaj in na koncu so popustili. Od tedaj pa vse, dokler Elvis ni spomladi leta 1960 zapustil Nemčije, sta se zaljubljenca sestajala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by my elvis gallery ⚡️ (@forever.presley)

"Prvih šest mesecev, ki sem jih preživela z njim, so bili zapolnjeni z nežnostjo in pripadnostjo," je kasneje zapisala. "Slepa od ljubezni nisem videla njegovih slabih lastnosti." Pred odhodom v ZDA ji je dejal: "Obljubi mi, da boš ostala takšna, kot si. Nedotaknjena, kot sem te zapustil."

V tistem obdobju življenja je bila Priscilla nenadoma zasuta s prošnjami za intervjuje in pismi oboževalcev, ni pa bila prepričana, ali ga bo, glede na zgodbe o njegovih drugih zvezah, sploh še kdaj videla.

Dvojno življenje najstnice

Priscilla je z njim ostala v stiku po zaslugi telefona, dve leti kasneje je 16-letno dekle povabil k sebi na dvotedenski obisk v Los Angeles. Po še nekaj preletih čez ocean so starši Priscilli dovolili, da se leta 1963 preseli v Memphis.

Dogovorjeno je bilo, da bo tam končala srednjo šolo in bo živela z Elvisovim očetom ter mačeho v bližini Gracelanda, dokler se ne bo poročila s pevcem. A ona se je večkrat izmuznila k Elvisu in vilo spremenila v stalno prebivališče, ne da bi to njeni starši vedeli, kaj šele dovolili.

"Dan za dnem sem se vozila v šolo, bila do poldneva pri pouku, nato pa šla v Graceland k Elvisu v posteljo, ki je tedaj še spal. Živela sem dvojno življenje."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Kadar je on snemal v Hollywoodu, je bila ona v Memphisu. Ob govoricah, ki so ga povezovale z drugimi ženskami in njenimi očitki, ji je odvrnil le, naj ne verjame vsega, kar prebere.

Neromantičen razlog za zaroko

Elvis je Priscillo zaprosil malo pred božičem leta 1966, razlog za zaroko ni bil prav nič romantičen. Njegov zastopnik Tom Parker ga je spomnil na moralno klavzulo v pogodbi in načrt je bil, da mora Priscillo zaročiti, preden v javnost pride, da živi z njo in da se videva še s kopico drugih žensk.

V intervjuju leta 1973 je Priscilla povedala, da sta bila z Elvisom povsem srečna s skupnim življenjem, vendar to ni bilo družbeno sprejemljivo.

Kakšna je bila poroka?

Par se je v Las Vegasu poročil 1. maja 1967. Ona je imela 21 let. Na poroki je bilo 14 gostov, vse se je končalo v nekaj minutah, za dobro javno podobo je poskrbel Tom Parker, ki je organiziral tiskovno konferenco in pogostitev s šampanjcem za sto sodelavcev prijateljev in članov družine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Priscilla v knjigi trdi, da čeprav sta počela druge stvari, pred poročno nočjo nista imela spolnih odnosov. Po poroki sta odšla na medene tedne v Palm Springs in se nato vrnila v Graceland, kjer sta priredila sprejem za vse, ki se niso mogli udeležiti poroke v Las Vegasu.

Zakonsko življenje Elvisa in Priscille

Kmalu po poroki je Priscilla odkrila, da je noseča, njuna edina hči Lisa Marie je bila rojena natanko devet mesecev potem, ko sta si izmenjala prstana, 1. februarja 1968.

"Bila je tako nežna in lepa. Elvis je prišel k meni v sobo, poljubil me je in bil je navdušen, ker sva imela lepo, popolno hčer. V trenutku se je zaljubil vanjo. Gledal me je in jokala sem od sreče."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Priscilla je v knjigi priznala, da je bil njen mož pogosto odstoten zaradi snemanj, ona je začela obiskovati zasebne ure plesa in zaupala, da jo je privlačil njen inštruktor.

Imela sta kratko afero, a kljub njeni nezvestobi in Elvisovimi številnimi podvigi zunaj zakona, je bilo prvo leto zakona srečno, napeto je postalo, ko se je pevčeva kariera znova povzpela leta 1968. Ko je bil on na turnejah, je ona ostajala s hčerko doma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Zakaj je zakon razpadel?

Od tedaj je bilo v zakonu več napetosti. V spominih avtorica priznava, da je imel Elvis popoln nadzor nad njo: "Naučil me je vsega, kako se oblačiti, kako hoditi, kako se naličiti, kako se obnašati. Tako mi je na svoj način izkazoval ljubezen. Z leti je postal moj oče, mož in skoraj bog."

Razmišljala je o manekenski ali igralski karieri, a je že zgolj idejo o tem Elvis zavračal. Jo pa je spodbujal, naj se ukvarja s karatejem. Ta šport je oboževal tudi sam. Trenirala je z inštruktorjem Mikom Stonom, s katerim se je spustila v še eno afero: "Še vedno sem ljubila Elvisa, a morala sem sprejeti odločitev o svoji usodi."

Zapisala je, da je mož začutil nemir v njej in ji v svoji hotelski sobi na grob način pokazal, kako se pravi moški ljubi s svojo ženo.

Kasneje je povedala, da ji je bilo žal besed, s katerim je opisala ta dogodek. Da pa jo je najbolj bolelo dejstvo, da Elvis nanjo ni gledal kot na žensko. "Moje telesne in čustvene potrebe niso bile izpopolnjene. On ni bil več nežen moški, v katerega sem se zaljubila.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Par se je razšel leta 1972, ločitev je bila dokončna oktobra leta 1973, vendar sta ostala prijatelja in iz ločitvene dvorane odšla z roko v roki. Štiri leta kasneje je Elvis, star 42 let, umrl zaradi srčne kapi.

"Bil je pomemben del mojega življenja. Na koncu sva bila dobra prijatelja, poznala sva napake, ki sva jih zagrešila v preteklosti, smejala sva se svojim pomanjkljivostim. Ob njegovi smrti se nisem mogla sprijazniti, da ga ne bom več videla," je zapisala Priscilla.

Povzeto po portalu Miss7. 24sata.hr

Preberite še: Le še prestava za javnost: Princesa Charlene ne živi več v Monaku

Morda vas zanima tudi: Tragične izgube Lise Marie Presley, Elvisove edinke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)