Odzivi na Meghanino izpoved o spontanem splavu: Junaško dejanje ali iskanje pozornosti

Meghan Markle je s tem, ko je v javnosti delila bolečino ob spontanem splavu, sprožila nemalo odzivov.

26.11.2020 ob 10:00 | Foto: Chris Jackson/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Odzivi na Meghanino izpoved o spontanem splavu: Junaško dejanje ali iskanje pozornosti

Spontani splav je, čeprav ga vsako leto doživi na milijone žensk po vsem svetu, še vedno tabu tema, o kateri se praviloma ne govori.

Zato ni presenetljivo, da je Meghan Markle potem, ko je v zapisu za New York Times razkrila, da se je z njim julija soočila tudi sama, sprožila nemalo odzivov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meghan Markle

Kot je včeraj med drugim zaupala v čutni izpovedi z naslovom Izgube, ki jih delimo, je nekega julijskega jutra med pestovanjem Archieja občutila ostro bolečino:

"Spustila sem se na tla z njim v naročju in zapela uspavanko, da bi bila oba mirna, vesela melodija pa je bila v velikem nasprotju z mojim občutkom, da nekaj ni v redu. Ko sem pestovala prvorojenca, sem vedela, da izgubljam drugega otroka."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duke And Duchess Of Sussex (@megan_harry_archie_royal)

Meghan je zapisala še, da izguba otroka pomeni veliko žalost, katero doživlja marsikdo, o njej pa le redki govorijo, saj pogovor o splavu ostaja tabu, prežet z neupravičenim sramom. To je eden od razlogov, da se je odločila svojo bolečino deliti s širšo javnostjo.

Njeno dejanje so mnogi pozdravili. "Ko sem splav doživela sama, sem na internetu iskala zapise žensk z enako bolečino. Branje njegovih zgodb mi je ponudilo svojevrstno uteho, saj sem se ob njih zavedala, da nisem sama. Zato, hvala Meghan Markle, da si z nami delila nekaj tako težkega," je na Twitterju zapisala Anita Singh, ena od urednic Daily Telegrapha.

Tudi britanska dobrodelna organizacija Tommy, ki finančno podpira raziskave o splavu, prezgodnjih porodih in mrtvorojenih otrocih je pozdravila njeno dejanje: "Hvala Meghan, ker si prekinila molk," se je zahvalila na Twitterju.

"Izjemno pogumno je, da je Meghan delila svojo izkušnjo. Morda bo tako ženskam (in moškim) nekoliko lažje premagati bolečino," je tvitnila še ena od uporabnic tega omrežja.

Zev Williams, direktor centra za plodnost na univerzi Kolumbija navaja, da je spontani splav pogost. Kar vsaka četrta nosečnica se sooči z njim, na žalost pa se o njem preredko razpravlja, zato pozdravlja potezo vojvodinje: "Ko javna oseba deli svojo izkušnjo, pripomore k odpravljanju stigme, ki spremlja ta pojav," je povedal za USA Today in dodal:

"Čestitam vojvodinji Sussex za njen pogum. Upam, da bo njena izpoved pomagala številnim parom, ki se ob takšni izgubi počutijo izgubljene in same."

Charlie Proctor, urednik spletne strani Royal Central, katera pokriva vse, kar je povezanega z britansko kraljevo družino in je objavila tudi vest o Meghanini izkušnji, je povedal, da vojvodinja sicer ni prva članica kraljeve družine, soočena z njo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fashion Central Official (@fashioncentral.official)

Sestrična princa Harryja, Zara Phillips Tindall, kraljičina najstarejša vnukinja in mama dveh deklic je doživela dva spontana splava: leta 2016 in 2018.

Tindallova o tem ni pisala, je pa javno spregovorila leta 2018 v intervjuju za londonski Sunday Times. V njem je pripovedovala o travmi ob izgubi dveh otrok.

In čeprav je Meghanin zapis požel veliko odobravanja, je bil deležen tudi zaskrbljujoče veliko negativnih odzivov in kritik.

 

"Neredki ji očitajo dvoličnost in hinavščino, kajti v preteklosti se je močno zavzemala za zasebnost. Zara in njen soprog Mike Tindall takšnih kritik nista bila deležna," je komentiral Proctor in poudaril: "Ne vidim razloga, zakaj bi bili izpovedi obeh žensk deležni tako različnih odzivov. Kadar bela članica kraljeve družine deli tragično izkušnjo, je junakinja in prejema le odobravanje ter podporo. Kadar mlada temnopolta članica kraljeve družine stori enako, je deležna očitkov, češ, da dovoljuje vdor v zasebnost."

Meghan v bran je stopila tudi Chrissy Teigen, ki je pred kratkim prav tako doživela spontani splav tretjega otroka in osebno stisko delila na družabnih omrežjih.

Chrissy je na svojem Twitterju okrcala sovražne odzive in napade na vojvodinjo. Med drugim je delila zapis Marca Giannangelija, ki se glasi: "Je to res izražanje bolečine ali le samopromocija Meghan v 1000 besedah?"

"Nagrado za največjo neumnost prejme Marco Giannangeli," se je odzvala Teigenova. "Čestitam, bedak!"

Povzeto po portalu USA Today

Preberite še: Zgodba 35-letne mamice: po spontanem splavu so dvomili o njenem materinstvu, danes pričakuje 10. otroka

Morda vas zanima tudi: Prazno naročje in zlomljeno srce: zgodba žalujočih angelskih mamic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)