Nezakonski otroci, varanje in drugi največji kraljevi škandali v zadnjem stoletju

Britansko kraljevo družino je v zadnjem stoletju pretreslo veliko škandalov.

25.2.2022 ob 8:43 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Nezakonski otroci, varanje in drugi največji kraljevi škandali v zadnjem stoletju

Članom britanske kraljeve družine škandali niso tuji. Samo v zadnjih nekaj letih so ti pogosto polnili naslovnice, pogled v bolj daljno zgodovino pa jih razkriva še več. Msn niza nekaj najbolj odmevnih.

Abdikacija kralja Edvarda VIII

10. decembra 1936 je kralj Edvard VIII sestopil s prestola, da se je lahko poročil z Američanko Wallis Simpson. Njegovo razmerje z dvakratno ločeno izvoljenko ni bilo po godu ne kraljevi družini, ne angleški cerkvi in ne britanski vladi.

Kralj je svoj odstop naznanil po radiju BBC dan po podpisu abdikacije in svoj govor začel: "Nemogoče je zame nositi težko breme odgovornosti kralja brez podpore ženske, ki jo ljubim."

Do danes je bil Edward VIII, stric sedanje kraljice, edini britanski monarh, ki je sestopil s prestola.

Povezava Edwarda VIII z nacisti

Edward VIII, znan tudi pod imenom vojvoda Windsor, je bil po abdikaciji odkrit simpatizer nacističnega gibanja v letih, ko se je bližala druga svetovna vojna. Leta 1937 je kmalu po poroki z Wallis Simpson obiskal Nemčijo in se sestal z vidnimi člani nacistične stranke, celo s samim Hitlerjem ter bil zato deležen ostrih kritik.

Leta 1945 je bilo na gradu Marburg odkritih več korespondenc med Edwardom in Nemci, na dan so prišli načrti za operacijo Willi, s katero bi Nemci odstranili tedanjega kralja in znova na prestol posedli Edwarda.

Čeprav nikoli ni bilo dokazano, da je v načrtu sodeloval tudi nekdanji kralj, je vse skupaj nanj vrglo veliko senco in je bil zato izgnan iz Velike Britanije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by W͟a͟l͟l͟i͟s͟ & E͟d͟w͟a͟r͟d͟ (@__w.e______)

Razmerje princese Margaret s Petrom Townsendom

Mlajša sestra kraljice Elizabete II., princesa Margaret se je zaljubila v nekdanjega vojaškega pilota in vojnega heroja Petra Townsenda tedaj, ko je ta služil še njenemu očetu, kralju Georgu VI.

Nameravala sta se poročiti, vendar je bil nesojeni ženin ločen in zato ne po volji angleški cerkvi. Tudi kraljica je pod pritiski svetovalcev poroko zavračala. Par se je po dolgi zaroki zato leta 1955 razšel, čeprav je bila javnost na njegovi strani in je z njima sočustvovala.

Afera princese Margaret z Roddyjem Llewellynom

Princesa Margaret in fotograf Antony Armstrong-Jones sta se poročila leta 1960,  vendar sta že v prvih desetih letih zakona oba večkrat skočila čez plot, kar je med drugim zakon pripeljalo h koncu.

Najodmevnejša nezvestoba je bila Margaretina afera krajinski vrtnarjem, 17 let mlajšim Roddyjem Llewellynom. Romanca je postala javna leta 1976, ko so ljubimca ujeli fotografi na skupnem dopustu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Margaret Rose Windsor (@princessmargaret_official)

Nezakonski otrok Marka Phillipsa

Ko je bil še poročen s hčerko kraljice, princeso Anno, je imel Mark Phillips afero z učiteljico umetnosti na Novi Zelandij, Heather Tonkin.

Leta 1991 je DNA test dokazal, da je tedaj šestletna hči učiteljice, Felicity, otrok soproga princese. Zakon med Markom in Anne se je še isto leto končal z ločitvijo.

Zasebni klic princese Diane

Na večer novega leta 1989 je princesa Diana po telefonu 20 minut klepetala s tesnim prijateljem Jamesom Gilbeyijem in mu potožila, kako nesrečna je v zakonu. James jo je tolažil ter jo večkrat imenoval draga in squidgy.

Na njuno nesrečo je nekdo klic snemal in vse skupaj je prišlo v medije. Leta 1992 je bil objavljen celoten posnetek, incident so tedaj poimenovali afera squidgygate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Zasebni klic princa Charlesa

Nekaj let po Dianinem klicu si je nekaj podobnega privoščil princ Charles. Leta 1993 je v javnost prišel intimen pogovor med njim in njegovo dolgoletno prijateljico ter sedanjo soprogo Camillo Parker Bowles, v katerem ji je izpovedoval ljubezen.

Tako imenovana afera camillagate je dala slutiti, da je bil par romantično povezan že več let, njuna afera naj bi bila tudi glavni razlog za razpad zakona med Charlesom in Diano.

Javno pranje perila  Charlesa in Diane

Leta 1994 je princ Charles novinarju Jonathanu Dimblebyju javno priznal, da je bil soprogi nezvest. Leta 1995 je Diana v slavnem intervjuju v BBC-jevi oddaji Panorama novinarju Martinu Bashirju dejala, da je bila v njenem zakonu gneča in razkrila vse njene osebne stiske, med drugim boj z bulimijo ter afero z učiteljem jahanja Jamesom Hewittom.

Zaradi pranja umazanega perila v javnosti je jezna kraljica leta 1995 sinu in snahi pisala, naj se ločita. Ločitev je bila končana leta 1996.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @charles.and.diana

Žgečkljive fotografije Sarah Ferguson

Senzacionalen škandal je izbruhnil leta 1996, ko je fotografski objektiv na počitnicah v Sant Tropezu ujel Sarah Ferguson z njenim finančnim svetovalcem Johnom Bryanom. Najbolj odmeven bil posnetek, na katerem ji on sesa palec na nogi.

Nekaj mesecev pred tem se je Sarah ločila od svojega moža, princa Andrewa, kljub temu so ji očitali, da s svojim početjem monarhijo meče v slabo luč.

Molk kraljevih ob smrti Diane

V dneh po za princeso Diano usodni nesreči v Parizu, 31. avgusta 1997 je Veliko Britanijo objelo žalovanje, kraljeva družina pa se je na gradu Balmoral zavila v molk, kar je v javnosti zbudilo veliko zamero do monarhov.

5. septembra je kraljica prekinila molk in v nagovoru izpostavila skrb za vnuke ter se poklonila Dianini topilni in prijaznosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TJ (@history.lives.british.royals)

Princ Harry na centru za odvajanje

Leta 2001 je princ Charles mlajšega sina, princa Harryja peljal v Featherstone Lodge, center za odvajanje od prepovedanih drog, da bi 16-letnik na lastne oči videl, kakšne posledice ima uživanje mamil.

Obisk je bil posledica Harryjevega priznanja, da kadi marihuano in uživa preveč alkohola.

Čeprav je bil namen obiska zgolj poduk, so mediji zgodbo izrabili in Harryja prikazali kot porednega fanta.

Kaznivo dejanje princese Anne

Leta 2002 je bila princesa Anna prva članica sodobne kraljeve družine, ki je prejela kazen potem, ko je njena psička Dotty zbežala in napadla dva otroka v bližini gradu Windsor.

Princesa je morala plačati globo in psa peljati v prevzgojno šolo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thewindsorsfamily

Neposrečen kostum princa Harryja

Princ Harry je bil leta 2005 deležen nemalo zgražanja, ko se je na eni od tematskih zabav prikazal v uniformi Adolfa Hitlerja, na rokavu je nosil svastiko. Njegova fotografija je prišla na naslovnico časopisa The Sun, princ pa se je za svoje početje opravičil.

Nesreča princa Philippa

Januarja 2019 je princ Philip med vožnjo na posestvu Sandringham povzročil nesrečo, v katero je bilo vključeno drugo vozilo. Princ ni bil poškodovan, si pa je sovoznica v drugem vozilu poškodovala zapestje.

Dva dni kasneje je bil princ fotografiran med vožnjo brez varnostnega pasu in znova zbudil vprašanja o njegovi presoji za volanom. Nekaj tednov kasneje se je odpovedal vozniškemu dovoljenju.

Odločitev Harryja in Meghan

Vojvoda in vojvodinja Sussex sta v začetku leta 2020 naznanila, da sestopata z mest višjih članov kraljeve družine in da ne bosta več opravljala uradnih dolžnosti.

Člani družine, ki s tem prej niso bili seznanjeni, so bili nad njuno odločitvijo razočarani, kraljica pa je po družinskem sestanku izrazila podporo paru v trudu po bolj neodvisnem življenju. Harry in Meghan sedaj živita v Santa Barbari in sta se odpovedala naslovoma njena/njegova kraljeva visokost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana & Meghan (@dianaandmeghan)

Tožba princa Andrewa

Leta 2021 je američanka Virginia Giuffre vložila tožbo, v kateri je princa Andrewa obtožila spolne zlorabe, ko ji je bilo 17 let.

Tožba je prišla dve let po intervjuju princa Andrewa za BBC, v katerem se je zagovarjal zaradi svojega prijateljevanja z ameriškim mogotcem Jeffreyjem Epsteinom, ki je, obtožen zaradi več zlorab, med čakanjem na sojenje storil samomor.

Februarja letošnjega leta je Andrew na sodišču dosegel poravnavo in prispeval bogat znesek v dobrodelno organizacijo tožnice, ki pomaga žrtvam zlorab.

Andrew ni nikoli priznal zlorab, je pa po poravnavi obžaloval druženje z Epsteinom. V luči obsodb so bile Andrewu odvzeti vsi vojaški naslovi in kraljeva pokroviteljstva, prav tako ne sme več uporabljati naziva njegova kraljeva visokost.

Preberite še: Nova knjiga princa Harryja bo zadala nove udarce kraljevi družini (nekomu prav posebej močne)

Morda vas zanima tudi: Princesa Diana in Camilla: presenetljiva ugotovitev iz njunih astroloških kart


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)