Kaj nam ignoranca do serije Lahko te uničim pove o Hollywoodu

Serija Lahko te uničim je neupravičeno ostala brez nominacij za Zlati globus.

4.2.2021 ob 2:00

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Kaj nam ignoranca do serije Lahko te uničim pove o Hollywoodu

Včeraj so bile razkrite nominacije za 78. podelitev filmskih nagrad Zlati globus in kmalu zatem se je vsul plaz komentarjev, zakaj med nominiranci ni bilo BBC-jeve serije Lahko te uničim, ki je lani veljala za eno od najboljših.

Nominacije za najboljšo televizijsko serijo – muzikal ali komedijo so si prislužile The Flight Attendant, Schitt's Creek, The Great, Ted Lasso in Emily v Parizu. Slednja velja za najbolj sporno, saj ji kritiki večinoma niso bili naklonjeni. Celo ena od njenih ustvarjalk Deborah Copaken je za Guardian zapisala, da je popolnoma krivično, ker si je Emily v Parizu prislužila nominacijo, medtem ko serije Lahko te uničim ta čast ni doletela. V svojem zapisu je priznala, da nominacije za Emily v Parizu nikakor ni pričakovala, medtem ko jo je Lahko te uničim tako navdušila, da je neki prijateljici rekla, da si ta mojstrovina zasluži vse nagrade. ''Ko se to ni zgodilo, sem bila zgrožena. Lahko te uničim ni le moja najljubša serija leta 2020, ampak je zame to najboljša serija vseh časov. Prikazuje namreč kompleksno tematiko posilstva – tudi sama sem žrtev spolnega nadlegovanja – in k temu pristopa s srcem, humorjem, žalostjo ter nam predstavi zgodbo, ki je tako izjemno strukturirana, da sem si morala serijo dvakrat ogledati, preden sem razumela, kako je njeni ustvarjalki, Michaeli Coel, to uspelo.''

Odmor med pisanjem usoden za mlado Arabell

Lahko te uničim je napisala, režirala in v njej odigrala glavno vlogo Michaela Coel, ki se je pred tem izkazala v humoristični nanizanki Chewing Gum. V njej detabuizira posilstvo, vendar brez moraliziranja, ampak to naredi brezkompromisno in celo z določeno dozo humorja. Skozi pretresljive zgodbe spoznavamo generacijo mlajših milenijcev, ki nima prav veliko zadržkov glede spolnosti, uživanja drog in alkohola. Coelova je serijo napisala na podlagi lastne izkušnje, saj je pred leti, ko je pisala drugo sezono nanizanke Chewing Gum, odšla v bar na pijačo, kjer ji je nekdo podtaknil drogo in medtem, ko je bila neprisebna, sta jo spolno napadla dva moška.

Podobna usoda doleti Arabello v Lahko te uničim, ki si med pisanjem osnutka za njeno novo knjigo (prejšnja je bila velika uspešnica Kronika naveličane milenijke) privošči odmor in se s prijatelji odpravi na pijačo v bližnji lokal. A predvideni kratek odmor se kmalu pretvori v zabavo do jutranjih ur.

Zjutraj, ko spet sedi za svojim računalnikom, ne ve, kako se je sploh vrnila domov in kaj se je v resnici dogajalo prejšnjo noč. Da je bilo nekaj narobe, nakazujeta rana na njenem čelu in razbit zaslon telefona. Pozneje ji začne piskati v ušesih in večkrat se ji nepričakovano pred očmi zavrtijo prizori, kako omamljena in opita komaj stoji na nogah v lokalu, nato se spomni, da je dvignila denar na bankomatu, najbolj pa jo pretrese podoba moškega, ki nekoga potiska k tlom. Potrebovala je kar nekaj časa, da je odkrila, da je pravzaprav ona tista, ki jo nekdo poriva k tlom in da je bila posiljena. Dogodek je prijavila policiji, kjer so njen primer obravnavali zelo resno - policistka ji razloži, da so razdrobljeni spomini in delni vzorec DNK-ja iz sperme dovolj, da začnejo preiskovati njen primer.

 

Povsem drugačno izkušnjo s prijavo posilstva pa je imel Arabellin prijatelj Kwame. Po tem, ko je preko aplikacije Grindr spoznal moškega, ki ga je posilil, je dlje časa zbiral pogum, da je odšel na policijo in travmatičen dogodek prijavil, vendar ga je policist na hitro odpravil, češ da ne gre za nič resnega. Kakor da si je to zaslužil, ker se dobiva z drugimi moškimi preko aplikacije. Zaradi tega se Kwame odloči, da se bo raje dobival z ženskami, vendar to le poglablja njegovo stisko. Arabella ga namreč obtoži, da je zlorabil žensko, s katero je spal, ker ji ni povedal, da je homoseksualec.

Sama si si kriva

Serija se tako z različnih zornih kotov loteva kompleksnega vprašanja: Kaj je posilstvo? In kmalu nam postane jasno, da posilstvo ni odvisno zgolj od tega, kako močno se žrtev bori proti temu, da bi bila posiljena – tako je namreč posilstvo definirano v Sloveniji.

V Veliki Britaniji za posilstvo namreč šteje tudi, če si moški brez partnerjeve ali partneričine vednosti med spolnim odnosom sname kondom. To je doživela Arabella, ko je imela spolni odnos s pisateljem Zainom – in to le nekaj tednov zatem, ko je bila posiljena. Z Zainom je pozneje obračunala tako, da ga je na literarnem večeru razkrinkala in pred vsemi priznala, da je posiljevalec. Toda za svoja dejanja, razen blatenja njegovega imena, ni bil kaznovan - založba ni prekinila sodelovanja z njim, temveč je knjige izdajal pod drugim imenom, in sicer Della, kar se rima z Arabella. Kakor da bi se ji posmehoval.

Za razliko od Emily v Parizu ob seriji Lahko te uničim ne moreš pobegniti od resničnosti, ampak se z njo soočiš. Njen ogled vzbuja nelagodje, saj razgali predsodke, ki jih imajo nekateri o žrtvah posilstva ter se glasijo: Sama si si kriva. Ker Arabella redno uživa droge, se zaplete v razmerje s preprodajalcem drog, ki ji celo namigne, da je sama kriva za posilstvo in se zabava, ko bi morala delati, zlahka postane tarča predsodkov. Toda to nikakor ne pomeni, da si je zaslužila, kar jo je doletelo.

Lahko te uničim je serija, ki bi jo nedvomno bilo potrebno nagraditi, saj je njeno sporočilo izjemno pomembno: Samo JA pomeni JA. To, da jo je Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ki podeljujejo Zlate globuse, prezrlo, dokazuje, da Hollywood še vedno ni naredil koraka naprej oziroma vstran od seksizma, rasizma, šovinizma.

Preberite še: Amanda Gorman sega po zvezdah: podpisala je sanjsko pogodbo

Morda vas zanima tudi: Ogled serije Emily v Parizu je vedno dobra ideja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)