The Queens Gambit: Najbolj gledana serija v zgodovini Netflixa, ki je obudila zanimanje za šah

Zgodba o življenju dekleta iz sirotišnice, ki je postala šahovska ikona, iz dneva v dan podira nove rekorde.

10.12.2020 ob 5:45 | Foto: Netflix | Avtor: E. N.

The Queens Gambit: Najbolj gledana serija v zgodovini Netflixa, ki je obudila zanimanje za šah

Naj te najprej pomirimo. Če si serije še nisi ogledala, obljubimo, da v nadaljevanju ne bomo izdajali podrobnosti, zato lahko brez skrbi bereš dalje. O vsebini bi sicer lahko razglabljali ure in ure, a bomo o njej pisali kdaj drugič. Izdamo lahko le, da je nova Netflixova miniserija posneta tako doživeto, da jo je skoraj nemogoče pogledati s premori. Mi smo jo namreč kar v enem kosu. A kaj je na njej tako posebnega?

The Queens Gambit je zgodba, posneta po romanu Walterja Tevisa, ki je izšel že davnega leta 1983. Odkar pa so jo pri Netflixu z izjemno mlado igralko Anyo Taylor-Joy interpretirali še v sliki in zvoku, dnevno podira rekord za rekordom. Z dnevom, ko se je miniserija pojavila na vsem znani filmski platformi, se je uvrstila med najbolj gledane, številke ogledov pa so nato poletele proti nebu. Trenutno je The Queens Gambit namreč najbolj gledana miniserija v zgodovini Netflixa, pohvali pa se lahko še z mnogimi posebnimi dosežki. V prvih 28 dneh od izida si jo je ogledalo kar 62 milijonov gospodinjstev. Serija se je med TOP 10 povzpela v kar 92 državah sveta, od tega je v kar 63 zasedla prvo mesto. Prepričljivo šahiranje protagonistke Beth Harmon pa je vplivalo celo na svetovno navdušenje nad šahom. Od pojava serije pa do danes je Google zabeležil kar dvakrat večji vpis iskanja »kako igrati šah«, kot sicer.

Šahovska evforija

Verjetno smo te do tukaj že uspeli prepričati, da je The Queens Gambit vreden ogleda, Anya Taylor-Joy pa je s svojo prepričljivo interpretacijo šahovske prvakinje sprožila tudi pravo šahovsko evforijo. Ebay je zabeležil 250 odstotno rast povpraševanja po šahovnicah, podjetje Goliath Games, ki se ukvarja s proizvodnjo družabnih iger pa 170 odstotno rast prodaje črnobelih plošč. Število igralcev na spletni strani Chess.com se je povečalo za petkrat, govorimo pa lahko tudi že o občutnem povečanju zanimanja za šahovska prvenstva. Noro, kajne?

Čeprav šah že od nekdaj velja za enega izmed najbolj častnih športov, novice iz šahovskega sveta v današnjem času le redko zasledimo. No, vsaj še pred mesecem je bilo tako. Danes pa lahko zanimanje za to starodavno igro zasledimo celo med svojimi prijatelji na instagramu, ki so v karanteni zaradi Beth Harmon zopet obrisali prah s stare dedkove šahovnice.

Mlada igralka, ki je iz protesta prenehala govoriti

Ko govorimo o Beth, seveda istočasno mislimo tudi na Anyo, zaradi katere je Harmonova postala tako odmevna. Le 24 let stara in do sedaj precej neznana igralka ima sicer z igralstvom kar nekaj izkušenj – pa tudi nekaj nagrad na polici - vloga v The Queens Gambit pa jo je čez noč izstrelila med najbolj iskane filmske zvezde.

Rojena mami zambijskih in očetu škotskih korenin, je začetke svojega otroštva doživela v Buenos Airesu v Argentini. Vrnitev v London pri osmih letih pa je bila zanjo tako travmatična, da je prenehala govoriti angleško, misleč, da bo starša s tem prepričala, da se ponovno preselijo v Argentino. Namesto tega je pri 14 odpotovala v New York, nato pa se zopet vrnila v rodno Britanijo. Tam so se ji najprej odprla vrata v svet manekenstva, nato pa igralstva in danes se lahko pohvali z lepim seznamom izkušenj, ki si jih sama lahko ogledaš na tej povezavi.

Ogromen uspeh šahovske zgodbe gre seveda pripisat tudi odlični filmski ekipi. Scott Frank je kot pisec in producent dogajanje na zaslonu spravil na tako visok nivo, da je The Queens Gambit postal eden redkih fenomenov, ki so na portalu Rotten Tomatoes dosegli 100 odstotno zadovoljstvo filmskih navdušencev. Seveda pa so svoje delo več kot odlično opravili tudi kostumografinja Gabriele Binder, skladatelj Carlos Rafael Rivera in drugi člani ekipe, ki je skupaj ustvarila pravo filmsko poslastico.

In še nekaj je posebnega je pri The Queens Gambit. Protagonistka serije je ženska z močno dodelano osebnostjo, vztrajnostjo in neustrašnostjo – lastnostmi, ki so v njenem času šokirale šahovske nasprotnike in medije, ter osvojile šahovska prvenstva. In ravno lahkotno in elegantno so na malih zaslonih osvojile nas gledalce. Šah mat. 

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o 5. sezoni serije Krona

Morda vas zanima tudi: Znano, kako bo leta 2021 potekala podelitev oskarjev


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)