Firefly Lane: Po ogledu te serije boš želela poklicati svojo najboljšo prijateljico

Netflixova serija je poklon ženskemu prijateljstvu, ki ga na televizijskih ekranih premalokrat vidimo prikazanega v realni luči.

27.2.2021 ob 5:50

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Firefly Lane: Po ogledu te serije boš želela poklicati svojo najboljšo prijateljico

Serija Firefly Lane je nastala po istoimenski knjižni uspešnici avtorice Kristin Hannah. V njej spremljamo najboljši prijateljici od trenutka, ko se spoznata v najstniških letih do odraslosti.

Zapleteno žensko prijateljstvo

Kate, introvertirano, pridno dekle z ogromnimi očali in Tully, priljubljena, drzna lepotica se spoznata leta 1974. Čeprav sta povsem različni in odraščata v zelo drugačnih okoliščinah, spleteta prijateljstvo, ki traja trideset let. Kate, ki je bila v mladosti utelešenje marljivega, spodobnega dekleta, se po hčerkinem rojstvu posveti materinstvu in se odpove karieri, kar jo z leti vse bolj obremenjuje. Z možem, ki je bil nekoč njen nadrejeni, se vse bolj odtujita, Kate pa se celo zbliža z očetom hčerkine prijateljice, kar dodatno oteži njen odnos s hčerko.

Za razliko od Kate se je Tully posvetila karieri in postala voditeljica priljubljene pogovorne oddaje "The Girlfriend Hour", vendar je imela precej manj sreče v ljubezni in nima otrok.

Serija prikazuje kompleksnost ženskih odnosov, vzpone in padce, zavist in tekmovalnost med prijateljicama, ki sta si sicer zelo naklonjeni. Njun odnos je izjemno tesen, skorajda sestrski, vendar obenem zapleten in krhek. Avtorica knjige je želela prikazati čim bolj pristen, človeški odnos med ženskama, ki nikakor ni samoumeven, saj njuno prijateljstvo vendarle ni dovolj trdno, da bi prestalo vse preizkušnje.

In prav pristen prikaz odnosov je pritegnil glavni igralki, da sta sprejeli vlogi. Kate je odigrala Sarah Chalke, ki se je nekateri spomnite iz serij Roseanne, Kako sem spoznal vajino mamo in Mladi zdravniki. Tully pa je briljantno upodobila Katherine Heigl, ki se po dolgem času vrača na televizijske ekrane. Pred tem je igrala v seriji Zdravniki v belem, ki jo je morala zapustiti, ker se je v nekem intervjuju pritoževala nad scenarijem in svojim likom Izzie Stevens. A z vlogo Tully je dokazala, da je odlična igralka, ki si zasluži zahtevnejše, večplastne vloge.

Knjiga in serija se precej razlikujeta

Za tiste, ki ste morda že prebrali knjigo Firefly Lane ali pa to nameravate storiti, je treba poudariti, da se serija precej razlikuje od knjige. Serija namreč predstavi le polovico knjige, pa tudi dogodki niso uprizorjeni v enakem zaporedju. Prav tako so drugače predstavljeni ljubezenski odnosi, saj se v knjigi Kate in Johnny sploh ne ločujeta. Najbolj presenetljivo pa je, da so težave med Tully in Kate v knjigi precej bolj natančno predstavljene, saj izvemo, kaj je bilo jedro njunega spora, medtem ko na koncu serije tega ne izvemo.

 

Konec knjige je zelo žalosten, vendar vam ga ne izdamo, ker bo morda razkrit v drugi sezoni serije, ki je izjemno priljubljena, saj je po gledanosti presegla celo Bridgerton, za kar sta nedvomno zaslužni glavni igralki. Sarah Chalke in Katherine Heigl ne igrata le glavnih junakinj v sedanjosti, ko sta stari čez 40 let, ampak tudi v osemdesetih, ko sta bili dvajsetletnici. Kemija med njima je odlična in resnično dajeta vtis, da sta najboljši prijateljici.

Glasba in oblačila, ki ujamejo duh časa

Firefly Lane bo navdušila ljubitelje dobre glasbe, saj je vsaka epizoda poimenovana po pesmi: "Hello Yellow Brick Road" od The Beatles, '' Dancing Queens'' od Abbe, "Sweet Child O’ Mine" od Guns N’ Roses, "Total Eclipse of the Hart" od Bonnie Tyler.

In tudi ljubitelji modnih trendov boste prišli na svoj račun, saj serija odlično povzame prevladujoče modne smernice iz sedemdesetih, osemdesetih in v začetku novega tisočletja. Kostumografinja Allisa Swanson je z izbiro oblačil izvrstno ujela duh časa, predvsem osemdesetih, pri čemer si je pomagala s fotografijami iz svojega otroštva.

Pri mladi Kate Mularkey, ki jo je upodobila Sarah Chalke, je Swansonova našla navdih v igralki Brooke Shields, saj je bila ta zelo priljubljena v osemdesetih. Leta 2003 pa je bila Kate oblečena podobno kot Lorelai Gilmore iz serije Midve z mamo in Miranda iz Seks v mestu.

Tully se je v osemdesetih oblačila podobno kot večina voditeljic v tistem obdobju – podložena ramena, veliki uhani in vpadljiv make-up, medtem ko je dvajset let pozneje nosila precej bolj elegantna oblačila in imela krajšo, skrbno urejeno pričesko. Katherine Heigl je s temnimi lasmi skorajda neprepoznavna.

Serije, ki govorijo o ženskem prijateljstvu

Ker še ni potrjeno, kdaj bomo lahko gledali drugo sezono, vam priporočamo nekaj serij o presunljivih, a včasih tudi težavnih ženskih odnosih. In ne – Seks v mestu ni med njimi, ker predvidevamo, da ste si jo že vsaj dvakrat ogledali.

Genialna prijateljica (druga sezona odlične serije se začne to nedeljo na Tv Slovenija 1)

Playing House

Dead To Me

Sweet Magnolias

Ginny & Georgia

 

Preberite še: Na ogled je nova serija, posneta po knjigi Mi, otroci s postaje Zoo

Morda vas zanima tudi: Bridgerton: Vse podrobnosti o snemanju vroče serije, ki je obnorela tudi nas


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)