Dolga leta zaprti: Sramotna usoda zamolčanih sestričen kraljice Elizabete II.

Obstoj dveh sestričen kraljice Elizabete II. je bil javnosti dolga leta neznan.

3.7.2023 ob 9:15 | Foto: Profimedia, Instagram, | Avtor: M. FL.

Dolga leta zaprti: Sramotna usoda zamolčanih sestričen kraljice Elizabete II.

Ena od mnogih skrivnosti britanske kraljeve družine je povezana z dvema sestričnama kraljice Elizabete II., za kateri širša javnost dolga leta sploh ni vedela, da obstajata.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Gre za sestri Nerisso in Katherine Bowes-Lyon, hčerki brata kraljičine mame Elizabete, Johna Bowes-Lyona. Nerissa in Katherine nista bivali v kraljevih palačah, temveč v sanatoriju za bolnike z duševnimi boleznimi.

Leta 2011 je britanska televizijska mreža Channel 4 posnela dokumentarec o njima z naslovom Kraljičini skriti sestrični (The Queen's Hidden Cousins), v katerem se Onelle Braithwaite, nekdanja medicinska sestra v ustanovi, kjer sta bivali, spominja, da sta ob televizijskem prenosu proslave ob kraljičinem srebrnem jubileju sestri mahali in se priklonili kraljici na zaslonu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danny Barker (@thecinematicmind)

Prav tako sta kraljico, ko sta jo zagledali na televiziji, pozdravili ob prenosu poroke princa Charlesa in princese Diane leta 1981. 

"Spominjam se, da smo se s sodelavci pogovarjali, da bi bili, če bi bile zadeve drugačne, zagotovo med gosti na poroki," je v dokumentarcu povedala Braithwaitejeva.

Čeprav se nikoli nista naučili govoriti, naj bi se zavedali svojega porekla in sorodstva s kraljevo družino ter sta imeli na nočni omarici fotografijo kraljice in njene sestre princese Margarete

To je zgodba zamolčanih sestričen, katerih obstoj je prišel v javnost šele leta 1986, ko je bil odkrit Nerissin grob.

V ustanovo sta bili sprejeti leta 1941

Do leta 1941 sta Nerissa in Katherine živeli v družinskem domu družine Bowes-Lyon na Škotskem. Leta 1987 so v kanadskem časopisu Maclean's, zapisali, da se je njuna mati Fenella Bowes-Lyon odločila, da ju pošlje v zavod, kjer bi skrbeli zanju.

Izbirala je sanatorij Royal Earlswood Asylum v angleškem mestecu Redhill v grofiji Surrey.

Njun oče John, stric kraljice Elizabete II., je umrl leta 1930.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Že samo poimenovanje ustanove  Royal Earlswood Asylum for Mental Defectives  (Zavod za osebe z mentalnimi pomanjkljivostmi) nakazuje na dejstvo, da so mentalne motnje tedaj predstavljale veliko stigmo in sramoto.

Ob sprejemu v sanatorij je starejša Nerissa štela 22 in mlajša Katherine 15 let. Katherine in njena sestrična kraljica Elizabeta II. sta bili obe rojeni leta 1926.  

V Nerissini medicinski dokumentaciji je zapisano, je ob sprejemu spuščala neobičajne glasove in povedala nekaj otroških besed, navaja Daily Mail. Njuni uradni diagnozi nista znani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Steele (@lagertops)

Prepričani so bili, da sta mrtvi

Leta 1963 so v britanski genološki publikaciji Burke’s Peerage, kjer so zbrani podatki o prednikih angleških in irskih dinastij zapisali, da sta Nerissa in Katherine umrli. In sicer prva leta 1940 in druga leta 1961.

Po škandaloznem odkritju, da sta živeli mnogo dlje, je nečakinja sester Lady Elizabeth Anson zatrdila, da nihče ni nikoli dejal, da sta umrli, bili sta le hospitalizirani, naj pa bi bila njuna mama površne narave in ni pravilo izpolnila dokumentacije za omenjeno publikacijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Burke's Peerage (@burkespeerage)

Ni podatkov, da bi ju kdo obiskoval

Čeprav je bilo v četrti sezoni serije o britanski kraljevi družini Krona prikazano, da ju je princesa Margareta tedaj, ko se je izvedelo, da sta sestri živi, obiskala, v dokumentarcu Skriti sestrični kraljice osebje zavoda trdi, da ni nobenih podatkov, da bi po letu 1960 kdo od kraljeve družine prišel na obisk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Margaret Rose

Prav tako naj ne bi prejemali nobenih daril in ne voščilnic za rojstne dneve. "Tudi za božič nista dobili ničesar. Niti klobase," je povedala ena od članic osebja.

Tako Lady Elizabeth Anson kot viri blizu palače Buckingham, so te navedbe zanikali.

"Kraljica je zelo zelo vznemirjena, trditve v tem filmu preprosto niso resnične," je vir leta 2011 povedal za Express.

"Katherine in Nerisso je njuna družina redno obiskovala. Nobena od njih ni govorila, njun razvoj se je ustavil na stopnji malčka," je povedal anonimni vir.

"Obiskovalcev nista prepoznavali, pogosto so ju obiski spravili v nejevoljo in bili sta težko obvladljivi. Obema so redno pošiljali darila, sploh za božič. Nobena se ni zavedala, od koga so darila, a sta se jih vedno razveselili in sta uživali v njih."

Ni pa jasno, kako je vir blizu kraljice vedel, da sta uživali v darilih.

Plastična oznaka na grobu

Širša javnost je za sestrični kraljice izvedela po smrti Nerisse Bowes-Lyon leta 1986. Njen grob na pokopališču Readstone blizu bolnišnice je odkril novinar. Označen je bil s plastično tablico z imenom in serijsko številko.

Glede na dokumentacijo, so trije vnuki Fanelle in Johna po razkritju plačali za primeren nagrobnik.

Kraljica je vedela

Po razkritju, da sta dve kraljevi sestrični živeli umaknjeni v zavodu, je nastal škandal. Tedanji tiskovni predstavnik palače je povedal, da je kraljica zanju vedela, a je šlo za intimno zadevo družine Bowes-Lyon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@queenelizabethiipage)

Leta 1987 je medije polnilo še eno razkritje, in sicer, da so v istem sanatoriju bivale še tri kraljičine sorodnice.

Los Angeles Time je takrat poročal, da je teta Nerisse in Katherine, sestra njune mame Harriet Fane v isto ustanovo poslala tri hčerke Edonio Elizabeth, Rosemary Jean in Etheldredo Flavia Fane. In to na isti dan, kot sta bili sprejeti sestrični kraljice.

Sestri sta menda dolgo premlevali, kaj storiti z njunimi otroki in nato sprejeli odločitev, ki sta jo izpeljali.

Katherine je stara 87 let umrla leta 2014 in počiva na istem pokopališču kot njena sestra.

Povzeto po portalu OprahDaily.com

Preberite še: Preživela potop Titanika, a sramota jo je spremljala do konca življenja

Morda vas zanima tudi: Tragično življenje Marilyn Monroe: Njeno otroštvo je bilo naravnost grozljivo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)