Demoni Kitty Oppenheimer: Oče atomske bombe je bil njen četrti mož

Kitty je zamenjala nekaj fakultet in nekaj soprogov, v mladosti se je zavzemala za komunistična stališča, s svojimi otroki se je slabo razumela, Oppenheimerju pa je bila v veliko oporo.

28.7.2023 ob 9:01 | Foto: Profimedia, Instagram | Avtor: M. FL.

Demoni Kitty Oppenheimer: Oče atomske bombe je bil njen četrti mož

Gledalci in kritiki so navdušeni nad filmom Oppenheimer režiserja Christopherja Nolana, ki pripoveduje o življenju J. Roberta Oppenheimerja, očeta atomske bombe in vodje projekta Manhattan, katerega namen je bil s sodelovanjem Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Kanade izdelati atomsko bombo

Po zaključku projekta se je znanstvenik vse preostalo življenje soočal z moralnimi posledicami svojega odkritja.

Film se ukvarja tudi s kompleksnim zasebnim življenjem fizika in njegovim zakonom s Katherine Kitty Oppenheimer, ki so jo prav tako preganjali številni demoni in jo je v filmu upodobila Emily Blunt.

Prikazani so njeno politično delovanje, alkoholizem in tudi podpora, ki jo je nudila četrtemu možu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Blunt (@emilybluntleah)

Kitty se je kot Katherine Puening rodila leta 1910 v Nemčiji. Ko je imela dve leti, se je s staršema preselila v Združene države Amerike. Kot hči inženirja je v premožni družini odraščala v bogatem predmestju Pittsburga.

Med študijem je zamenjala kar nekaj fakultet, študirala je v Pittsburghu, v Münchnu, na pariški Sorboni, v Grenoblu in po daljšem predahu na univerzi v Pensilvaniji, kjer je zaključila triletni program botanike.

Burna mladost

V mladosti je pustila študiji in se leta 1932 poročila s Frankom Ramseyerom, vendar zakon ni trajal. Ko je na eni od zabav spoznala mladega komunista Joeja Dalleta, se je zaljubila vanj in leta 1934 z njim odšla živet v Francijo.

On se je pridružil vojakom, ki so se v španski državljanski vojni borili proti silam generala Franca, tri leta po poroki je umrl v boju. Kitty se je vrnila v ZDA in se vpisala na študiji botanike, ki ga je končala leta 1939.

Los Alamos

Z Oppenheimerjem, ki je pogosto menjal partnerke, se je seznanila istega leta na zabavi v Pasadeni. Tedaj je nameravala začeti podiplomski študij na Univerzi Los Angeles in bila je sveže poročena z britanskim zdravnikom Richardom Harrisonom.

Očitno ji je bil Oppenheimer zelo všeč, saj se je hitro ločila in se 1. novembra leta 1940 poročila s fizikom. Z novim možem se je kmalu preselila v Los Alamos v Novi Mehiki, kjer je potekal projekt Manhattan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Oppenheimer (@j.robert_oppenheimer)

Za kratek čas je delala kot laborantka, nato se je posvetila organizaciji družabnih dogodkov in koktajl zabav za ženske v skupnosti, kjer je živela. Možu je bila, čeprav jo je zapostavljal in zanemarjal, zaradi česar je bila pogosto osamljena, v veliko oporo.

Par je imel dva otroka, leta 1941 je Kitty rodila sina Petra in tri leta kasneje hčerko Katherine -Tonio. Po rojstvu drugega otroka je postala depresivna, k čemur je prispevalo izolirano življenje v Los Alamosu.

Z otrokoma ni vzpostavila tesnega odnosa, sin jo je nekoč opisal kot alkoholičarko. Po pripovedovanjih je včasih spila toliko martinijev, da je noge niso več držale pokonci, a se je vsakič z najnižje točke pobrala, četudi so njeni znanci menili, da to ni več mogoče. Mož je bil glede njenega alkoholizma pasiven.  

Ko je proti Oppenheimerju stekla preiskava zaradi domnevno komunističnih stališč, je na plano prišla tudi njena politična preteklost. Obema zakoncema je pred Ameriško državno komisijo za atomsko energijo uspelo dokazati privrženost Združenim državam Amerike.

Družina se je kasneje preselila v Princeton v New Jerseyju. V novem domu je imela vrt in oživila je svojo ljubezen do botanike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kitty (@kitty_oppenheimer)

Konec življenja

Tam je Oppenheimer, star 62 let, umrl po bitki z rakom grla. Pisalo se je leto 1967 in vdova je njegov pepel stresla na Deviških otokih, kjer je par imel še eno hišo. Ni dolgo ostala neporočena, v zakon je stopila z dolgoletnim družinskim prijateljem in sodelavcem na projektu Manhattan, Robertom Serberjem.

Ni počivala, organizirala in začela je s plovbo okoli sveta, bila je kapitanka jahte Moonraker, vendar je med plovbo zbolela. Sprejeta je bila v vojaško bolnišnico v Panami, kjer je pet let za Oppenheimerjem umrla zaradi embolije, prav tako kot nekdanji mož je štela 62 let.

Pepel sta njen zadnji mož in hčerka posula na mestu, kjer je bil posut pepel moža, s katerim je Kitty preživela skoraj 30 let.

Povzeto po portalu Gloria.hr

Preberite še: Preživela potop Titanika, a sramota jo je spremljala do konca življenja

Morda vas zanima tudi: Burno življenje Yoko Ono: tri poroke, bitka za skrbništvo in izguba največje ljubezni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)