Bo Slovenija prvič v zgodovini dobila predsednico (in katere države jo že imajo)?

Znano je, da je politika ženskega spola. Toda v Sloveniji je šele sedaj nastopil čas, da se to prenese tudi v prakso.

1.7.2022 ob 11:54 | Foto: GettyImages, instagram | Avtor: D. L.

Bo Slovenija prvič v zgodovini dobila predsednico (in katere države jo že imajo)?

Urška Klakočar Zupančič je postala predsednica državnega zbora, med šestnajstimi ministri je sedem žensk, med kandidatkami za predsednico države pa sta Nataša Pirc Musar in Marta Kos. 

V tujini so nekatere ženske dokazale, da so sposobne odlično voditi državo. Ob tem se marsikdo spomni na nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel.

Trenutno je ena od najbolj priljubljenih političark novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki si je zaradi pandemije novega koronavirusa za šest mesecev znižala plačo za 20 odstotkov, srbska premierka Ana Brnabić pa velja za vrhunsko izobraženo in je spoštovana med pripadniki svoje stroke. 

Nekoliko manj znane pa so naslednje predsednice držav ...

Barbados – Sandra Mason

Sandra Mason je prva izvoljena predsednica na Barbadosu, ki pa je dosegla pomemben korak v zgodovini te otoške države. Barbados je namreč pod njenim vodstvom postal republika in se odpovedal britanski monarhiji.

Ta korak je pomenil, da lahko Barbados dokončno opravi s kolonialno preteklostjo, saj je bil dolgo sestavni del trgovine s sužnji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reformers Arise (@reformersarise)

Etiopija - Sahle-Work Zewde

Karierna diplomatka Sahle-Work Zewde je prva predsednica Etiopije. Kot vodja države ima sicer bolj ceremonialno vlogo, ker je politična moč v rokah premiera, a kljub temu ima nekaj moči.

Nasprotuje diskriminaciji glede na spol in je pripomogla k spodbujanju vlade, da vključuje več žensk. Preden je postala predsednica države, je bila tudi visoka predstavnica Združenih narodov pri Afriški uniji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by President Sahle-Work Zewde (@sahlework.zewde)

Gruzija - Salome Zourabichvili

Francosko-gruzijska političarka in nekdanja diplomatka je predsednica Gruzije od leta 2018. Med gruzijskimi predsedniškimi volitvami leta 2018 je kandidirala kot neodvisna kandidatka, ki jo je podprla vladajoča stranka Gruzijske sanje.

Zaradi ustavnopravnih sprememb, ki bodo začele veljati leta 2024, pa naj bi bila zadnja neposredno izvoljena predsednica Gruzije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salome Zourabichvili (@salome_zourabichvili)

Grčija - Katerina Sakellaropoulou

Od leta 2020 je predsednica Grčije oziroma Helenske republike Katerina Sakellaropoulou, ki je za svoj prvi obisk v tujini po njeni izvolitvi izbrala Slovenijo.

Predsednik Borut Pahor je predsednico Sakellaropoulou odlikoval z redom za izredne zasluge za prispevek k razvijanju prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Helensko republiko ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katerina Sakellaropoulou (@presidencygr)

Honduras - Xiomara Castro

Bivša honduraška prva dama je v začetku leta 2022 prisegla kot prva predsednica Hondurasa. Z njeno zaprisego za predsednico države se je končala 12-letna vladavina desne Nacionalne stranke, ki je po državnem udaru leta 2009 nasledila njenega soproga Manuela Zelaya, ki je bil predsednik Hondurasa med letoma 2006 in 2009.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xiomara Castro (@xiomaracastroz)

Moldavija - Maia Sandu

Političarka Maia Sandu je leta 2020 kot prva ženska v zgodovini Moldavije zasedla predsedniški položaj. Pred tem je bila 2019 izvoljena za premierko Moldavije, vendar je po nekaj mesecih po glasovanju o nezaupnici bila kot premierka odstavljena.

Zanjo je značilno, da je proevropsko usmerjena, zato je pod njenim vodstvom Moldavija začela delati korake proti članstvu v Evropski uniji. Kot predsednica države pa med drugim poziva k narodni enotnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maia Sandu (@maia.sandu)

Nepal - Bidhya Devi Bhandari

Borka za pravice žensk Bidhya Devi Bhandari je leta 2015 postala prva predsednica Nepala in je na tem položaju še danes. Pred tem je bila ministrica za obrambo in družbena aktivistka, ki si prizadeva za izboljšanje položaja žensk in manjšin. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Park Village Resort (@pvh_nepal)

Singapur - Halimah Yacob

Singapurška predsednica velja za eno najvplivnejših žensk na oblasti. Pozornost medijev je pritegnila, ko se je med epidemijo koronavirusa skupaj s premierom, ministri in najvišjimi uradniki v Singapurju, v znak solidarnosti do delavcev na prvi bojni liniji odrekla enomesečni plači.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halimah Yacob (@halimahyacob)

Slovaška - Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputova, ki je leta 2019 postala prva Slovaška predsednica, je na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja lani obiskala Slovenijo. Čaputova je sicer odvetnica, borka za državljanske pravice, prizadeva si za zaščito okolja in je glasna nasprotnica korupcije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

Tajvan - Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen je prva ženska na predsedniškem položaju na Tajvanu, zaprisegla pa je že drugi predsedniški mandat. Velja za ostro nasprotnico Pekinga in njegove ideje “Ena država, dva sistema.” V intervjuju za CNN je priznala, da se za Tajvan grožnje s Kitajske povečujejo, vendar si želi, da bi lahko s Kitajsko mirno sobivali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@tsai_ingwen)

Preberite še: Ženske, ki tekmujejo s stroji (kolumna Danaje Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Na tem delu sveta živijo najbolj zdravi in srečni ljudje (dočakali naj bi celo 140 let!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)