Luka Mesec: tega zagotovo niste vedeli o njem

Od aktivista do politika in ministra. Takšna je politična pot Luke Mesca. Razkrivamo še manj znana dejstva o njem iz otroštva. Ste vedeli, da trenira boks?

22.6.2022 ob 11:17 | Foto: Voranc Vogel/Delo, osebni arhiv, posnetek zaslona | Avtor: M. J.

Luka Mesec: tega zagotovo niste vedeli o njem

Luka Mesec je širši javnosti postal znan z vstopom v politiko. Na državnozborski parket je zakorakal leta 2014, ko je s stranko Levica prestopil parlamentarni prag in postal poslanec. Danes ga tam ni več, no, vsaj tako pogosto ne, saj je postal minister, pristojen za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na družabnih omrežjih je završalo, ko se je razvedelo, kateri resor bo prevzel. Govorili so, da nima družine in da zato ne more voditi tega resorja, izpostavljali, da je v predvolilnem času v enem od intervjujev sam priznal, da je kadil marihuano, Levica pa da bo ljudem nacionalizirala stanovanja, če ga ne morejo posesati v 15 minutah.

Kljub vsem pomislekom, ki so jih izrazili nekateri, je 34-letni Luka Mesec postal minister v vladi Roberta Goloba, celo njen podpredsednik. Kako se bo znašel v tej vlogi, bomo šele videli. Kar lahko rečemo je, da je bila Levica v opoziciji precej glasna. Kako bo zdaj, ko imajo v rokah škarje in platno - pustimo času čas.

Nanj so kričali!

V nedavni oddaji Preverjeno so razkrili zelo verjeten vir njegove bojevitost. Svoja prva leta je preživel na kmetiji in najraje sedel na traktorju. Starši povedo, da je to bilo njegovo najljubše opravilo in da ni imel nikoli težav poprijeti za opravila na kmetiji.

Odraščal je v Železnikih, okolju, kjer imata desnica in vera pomembno vlogo, zato je imel kasneje zaradi svojih drugačnih pogledov žgoče debate s starimi starši.

V mladih letih je bil koordinator Delavsko-punkerske univerze in direktor Inštituta za delavske študije. V letih krize je bil aktivist v različnih iniciativah proti prekarnosti, uničevanju socialne države, zmanjševanju pravic delavcev, nedostopnosti stanovanj in brezperspektivnosti njegove generacije.

Zaradi njegovih izjav in izjav njegovih strankarskih kolegov, kako bi morala biti upravljana podjetja in kako obdavčeno premoženje – pogosto tudi zaradi laži političnih nasprotnikov, pravi –, so ga znali na ulici tudi ustaviti.

»Večkrat so me ustavili po celi Sloveniji. Navadno ti ljudje niso imeli artikuliranega komentarja, ampak je to bilo kakšno kričanje ali kaj takšnega,« je dejal za oddajo Preverjeno. »Ničesar nimam proti religiji, vernikom, se mi je pa Cerkev zaradi svoje drže zamerila,« je jasen Mesec, ki je prepričan, da si slovenska RKC dela ogromno škodo, ker se tako eksplicitno postavlja na stran politične desnice.

Trenira boks

V oddaji na Pop TV so razkrili tudi, da se na videz umirjeni minister, vešč govorništva, ki ga na televiziji največkrat uzremo v srajci in suknjiču, ukvarja s športom, ki mu ga večina verjetno ne bi pripisala. Trenira namreč boks.

Kot je Luka povedal za Preverjeno, se boksa ni lotil zato, da bi koga 'knockoutiral', ampak zaradi pridobivanja kondicije in sproščanja stresa. Njegov trener Sašo Weixler ga je pohvalil, da napreduje.

"Politika ni boks, ampak šah. Pa tudi boks ni pretep, ampak je tehnična igra," je v prispevku povedal Luka, ki sicer v prostem času tudi igra tenis in teče, najraje pa bere. Trenutno zgodovinski roman Wolf Hall, avtorice Hilary Mantel. Je tudi ljubitelj avdio knjig, ki jih lahko posluša, medtem ko počne druge aktivnosti.

Starši spregovorili o nesreči z motorjem

Ko je imel Luka 15 let, so mu starši za darilo kupili skuter, ki si ga je zelo želel. "Z njim je dvakrat hudo padel in nama potem ni upal povedati," sta za oddajo povedala starša. Luka ima sicer še dva mlajša sorojenca.

"Lahko rečem, da sem imel srečno otroštvo. Pet let sem bil edinec, nato pa sem dobil najprej brata in nato kmalu še sestro. Zanju sem tudi skrbel po par ur na dan, ko sta bila starša v službah."

Mesčevo 65 kvadratnih metrov veliko stanovanje

Ne tako dolgo nazaj smo poročali, da se je Luka Mesec razšel s svojim dolgoletnim dekletom Manco G. Renko.

Kmalu so sledile govorice, da naj bi bila spet skupaj, a je v predvolilnem boju javnosti obelodanil, da je vendarle samski.

V nekaterih medijih so še pred razhodom poročali, da si je njegova bivša kupila svoje stanovanje, v začetku leta 2021 pa si ga je v bližini ljubljanskega mestnega središča privoščil tudi Mesec sam.

Za nakup 65 kvadratnih metrov velikega stanovanja se je, tako kot večina državljanov Slovenije, zadolžil, dolg pa bo odplačeval vse do leta 2046. Kot je razvidno iz javno dostopnih evidenc, je najel 176.500 evrov posojila, za katerega si je izboril obrestno mero euribor, povečan za 1,5 odstotka.

Preberite še: Luka Mesec nosi enake čevlje kot Meghan Markle (FOTO)

Morda vas zanima tudi: Camilla iskreno o težavah v zakonu s princem Charlesom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)