Prepoved splava v ZDA: Se je pol stoletja boja pravic za ženske sesulo v prah?

Kaj pomeni odmevna odločitev vrhovnega sodišča? Mnenja so deljena, preverili pa smo nekatera dejstva, ki prihajajo skupaj z odločitvijo.

30.6.2022 ob 9:14 | Foto: Reuters

Slika avtorja - Petra  Kalan Piše:

Petra Kalan

petra.kalan@delo.si

Prepoved splava v ZDA: Se je pol stoletja boja pravic za ženske sesulo v prah?

Vrhovno sodišče ZDA je leta 1973 sklenilo, da imajo ženske po vsem ozemlju pravico do umetne prekinitve nosečnosti, s čimer je razveljavilo vrsto zakonov posameznih zveznih držav proti splavu. 

Od takrat naprej so se nasprotniki splava, ki pravijo, da zagovarjajo pravico nerojenih do življenja, borili za odpravo odločitve v primeru Jane Roe proti teksaškemu okrožju Wade.

Umetna prekinitev nosečnosti bo zdaj hitro prepovedana v več kot 20 zveznih državah ZDA. Tudi v nekaterih danes bolj liberalnih državah, ki so ga prepovedovale pred letom 1973.

Prebivalke teh držav bodo morale na splav v države, kjer bo pravica ostala. Na milijone Američank bo izgubilo pravico do splava, potem ko je vrhovno sodišče ZDA tesno, s petimi glasovi za in štirimi proti, ovrglo 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by well, we care. (@wellwecare)

Odločitev bo najhuje prizadela revne ženske. Premožnejše si bodo lahko privoščile opravljanje splava v drugih zveznih državah, kjer bo to še dovoljeno, dokler republikanci v konservativnih državah tega ne bodo opredelili kot kaznivo dejanje.

Večina Američanov sicer pravico do splava podpira, demokrati pa so z odločitvijo vrhovnega sodišča sedaj dobili pomembno temo, s katero bodo šli novembra na kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata.

Odzvali sta se tudi dve slovenski organizaciji

Na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je danes odpravilo ustavno zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti v ZDA, sta se odzvali tudi dve slovenski civilnodružbeni organizaciji.

Pri Inštitutu 8. marec so potezo sodišča obsodili. Po njihovi oceni preklic uredbe v praksi pomeni, da bo splav dostopen predvsem v demokratskih zveznih državah, v republikanskih državah pa si bodo splav lahko privoščile samo osebe, ki bodo imele dovolj denarja za potovanja in druge postopke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inštitut 8. marec (@institut8.marec)

Pri Pohodu za življenje pa po drugi strani menijo, da je vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja, krivična, ter da je tudi nerojeni otrok človek, le da ga s prostim očesom ne moremo videti.

Odločitev Vrhovnega sodišča ZDA razumejo kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti, medtem ko ocenjujejo, da so noseče mame in očetje v stiski potrebni pomoči, ne pa da se jih sili, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka.

Stopnja dovoljenih splavov v Sloveniji upada vse od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila skoraj šestkrat višja kot v zadnjih letih, ocenjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dejstvo pa je, da je splav večinoma posledica nenačrtovanih nosečnosti. Takšnih je vsaj 50 odstotkov nosečnosti.

Najpogostejši razlogi pa slab socialno-ekonomski položaj, nasilje v družini, različne duševne stiske. 

Preberite še: Pretresena Madonna ob grozljivi novici: »Strah me je za svoje hčerke«

Morda vas zanima tudi: Imeti ali ne imeti otroka (kolumna Danaje Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)