Ana Maria Mitić: »Ženske smo podvržene izčrpavanju samih sebe v želji ustreči okolici« 

Vsestransko nadarjena žirantka šova Znan obraz ima svoj glas je za Mično razkrila, kaj ji pomeni materinstvo, zakaj ni pretirano navdušena nad članki o svoji postavi in kaj jo trenutno najbolj osrečuje.

20.4.2022 ob 10:33 | Foto: Urša Premik, Mediaspeed

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Ana Maria Mitić: »Ženske smo podvržene izčrpavanju samih sebe v želji ustreči okolici« 

Ana Maria Mitić je zelo iskrena in srčna ženska, kar dokazujejo tudi objave na njenem portalu MamaMaria.si, kjer deli svoje poglede na materinstvo.

Zdi se ji namreč pomembno, da odkrito govorimo o prigodah in nezgodah, ki so povezane z rojstvom otroka, saj smo ženske pogosto do sebe neizprosne in se krivimo, kadar ne dosežemo nerealnih pričakovanj in nismo popolne v vseh pogledih. 

Ste ena od žirantk šova Znan obraz ima svoj glas, kjer ste nekoč tudi tekmovali. V kateri vlogi se bolje počutite – kot tekmovalka ali žirantka?

Vsekakor je težko primerjati, saj sem bila tisto ena druga jaz! V prvi sezoni oddaje sem ves čas in energijo lahko posvetila preobrazbam. Ob super ekipi sotekmovalcev, je bil tisto pomlad 2014 to izvrsten življenjski slog. Danes bi si ga težko privoščila, sem si pa v osmih letih nabrala tudi kakšno izkušnjo več, tako da lahko s kakšnim nasvetom, vpogledom, spodbudno besedo tekmovalcem pomagam na nov način. Helena in Andrej sta super sožiranta, celotna produkcija je tudi v tem času precej dozorela, se izpopolnila, našla mega kandidate in nič se ne bom zlagala, če priznam, da ob vsaki oddaji neznansko uživam. 

Imate pred oddajo tremo, čeprav ne tekmujete v njej?

Vedno in povsod. To je odgovornost do posla, odgovornost do oddaje, do vseh, ki so sodelovali in se na tak ali drugačen način pripravljali za to, da šov kar najbolje uspe. Tudi odgovornost do sebe, se razume. Morda je prek zaslonov videti le, kako vse gladko teče in se super zabavamo, a za vsako nedeljsko oddajo v živo je trdo delo ogromnega števila ljudi. 

Bi zase rekli, da ste stroga žirantka?

Poskusim biti objektivna, a na vsako točko gledam s spoštovanjem, saj vem, koliko truda je potrebno v tak, sicer kratek nastop, vložiti. Rada pohvalim ali se vsaj osredotočim na tisto, kar je bilo dobro narejeno. Kritizirati zna vsak. Je pa tudi res, da imamo vsako oddajo težko nalogo. Tekmovalci so izvrstni imitatorji, tudi naloge imajo fenomenalno zastavljene in s težkim srcem dodelim tistih pet točk. Ampak tako to je, nekdo mora biti v izboru na repu, nekdo pa postane zmagovalec. 

Kako pa prenašate kritiko, ki ste je bili zaradi narave vašega dela zagotovo večkrat deležni?

Vsako pretehtam, da vidim, če je v njej morda kaj resnice, na zlobne jezike pa se ne oziram. Ljudje bodo vedno govorili in nikoli jim ne bo prav. Sploh zdaj je včasih prav zabavno, ko do mene pride kak komentar: ko sem bila krepka ženska, ni bilo prav, zdaj, ko hodim okrog bolj vitke postave, tudi ni prav. 

O vaši postavi pogosto poročajo tudi mediji. Vas to moti ali pa vam ugaja? 

Mislim, da je to zadnja stvar, ki definira človeka in ne morem verjeti, da še vedno prihajajo do mene sporočila z vprašanjem, kaj sem naredila, da sem tako shujšala. Hkrati pa moram priznati, da kar niso najbolj zadovoljni z odgovorom, da sem bila pač zaradi živahnega otročka veliko bolj aktivna in da sem imela srečo s hormonskimi spremembami ob dojenju, ki so kilograme kar stopili. Sem zelo angažirana mama in posledica je res aktiven življenjski slog. Ljudje pa bi raje neko tabletko, sirup, recept, rigorozno dieto, kaj jaz vem, kaj. (smeh)

Se vam zdi, da so ženska telesa dandanes še vedno preveč objektivizirana?

Ljudje bomo vedno gledali en drugega, takšna je naša narava in to je povsem običajno. Ko pa to pretehta tvoje delo, razlog, zaradi česa se pojavljam, je pa malce žalostno, da prvo vprašanje ni, kakšna je na primer moja izkušnja združevanja glasbe in nastopanja, temveč le, kako se zdaj prehranjujem, da vzdržujem to postavo. 

Se strinjam z vami. Med pripravami na najin intervju sem naletela celo na članek o ključnih korakih, ki so pripomogli k temu, da ste izgubili kilograme. Ker pa me bolj zanima vaše počutje, kot recept za izklesano postavo, me zanima, če je zgodnje vstajanje res vplivalo na to, da imate več energije in ste bolj pozitivno naravnani?

S poizkusi in napakami sem ugotovila, da mi veliko pomeni košček tišine in miru v dnevu, čas samo zame. Z nadaljnjimi poskusi in napakami sem ugotovila, da so to jutra. Prepustim si jih navdihu, včasih si malo pretegnem telo, spet drugič takoj planem po kavi, tretjič berem, spet kak drug dan pišem, včasih pa kar vse. Bo že držalo, da so jutra najlepša zjutraj. 

Ste se z rojstvom sina zelo spremenili?

O tem bi verjetno morali povprašati krog meni najbližjih ljudi. Hitro začutim in vidim, če mi kaj ne ugaja in to tudi izrazim. Včasih sem več potrpela, zdaj pa imam primarni cilj omogočiti otroku čustveno primerno okolje za dober razvoj, tako da je večkrat treba reči tudi besedo »ne«. 

Pred časom ste na Instagramu zelo odkrito priznali, kaj si mislite o vprašanju: »Kdaj pa bo Lev dobil sestrico?« Ste s tem enkrat za vselej utišali tiste, ki se vmešavajo v tako intimne odločitve, kot je rojstvo otroka?

O veliko stvareh rada iskreno govorim. Nekaj pa so osebne zadeve in to, kako sprejemam najintimnejše odločitve o načinu svojega življenja, ni stvar za javno razpravo. Prav tako sem mnenja, da se otrok ne objavlja, jaz bi imela močan občutek, da s tem kršim Levove pravice. 

Je že zelo kmalu po njegovem rojstvu nastala ideja za vašo spletno stran, kjer delite svoje poglede na materinstvo?

Ja, v bistvu sem dobro leto po rojstvu sina na svet spravila še enega otroka, ljubko digitalno hčerkico MamaMario. Ni pa to materinski blog, daleč od tega! Gre za teme, ki jih na velikih televizijah verjetno nimajo prostora naslavljati, meni pa se zdijo pomembne: od anoreksije, do primerne okulistične obravnave, dizajnerskih torbic, gostila sem tudi finančno svetovalko, pa vrhunski salon za opremo kopalnic, seveda tudi avtorico knjige »Srce bije v dvojini«, ki govori o težki poti do posvojitve temnopoltih dvojčkov, ... Res raznolikih tem in iskrivih zgodb ne manjka, le najti jih je treba. To pa rada počnem. In z veseljem ugotavljam, da so vsi sogovorniki in sogovornice zadovoljni, ko posnamemo oddajo. 

Vaša spletna stran mi je všeč, ker ne prikazujete materinstva kot ideala, ki mora žensko osrečevati 24 ur na dan. Kako pa premagujete izzive, ki so neizogiben del materinstva?

Pomembno je, da iskeno govorimo o prigodah in nezgodah materinstva. Če kdaj, so še posebej zdaj ženske podvržene izčrpavanju samih sebe v želji ustreči okolici, biti kar najboljša v vseh svojih vlogah. Pogosto smo do sebe neizprosne in nase po nepotrebnem jemljemo krivdo iz naslova okolice in nekih lažnih pričakovanj. Ki se jim itak ne da ustreči! In potem je vsega preveč in smo vsi izgoreli in nesrečni in nezadovoljni in življenje frli okrog nas, ne da bi uživali v njem. Zato sem se odločila v skladu s svojim poklicem voditeljice naslavljati take in drugačne življenjske zgodbe, ki jih v obliki kratkih in vsebinsko bogatih pogovorov objavljam na svoji spletni strani. Jaz sem si izbrala prioritete, ki se jih držim in glavna je družina. Če mi uspe zraven še kaj – trenutno nekaj nedeljskih popoldnevov in večerov za oddajo Znan obraz ima svoj glas - odlično! Ampak na prvem mestu bo do nadaljnjega moj mali Lev. 

Doslej ste se preizkusili v različnih vlogah - kot voditeljica, improvizatorka, glasbenica, moderatorka, igralka, komičarka, lutkarka, novinarka in žirantka. Kaj pa je tisto, v čemer najbolj uživate?

Kot vedno rada poudarim, mi je najljubša hkrati tudi moja najzahtevnejša vloga: mama. 

 

Preberite še: Pretresljiva zgodba slovenske mame: Oba sinova spita v istem grobu

Morda vas zanima tudi: Imeti ali ne imeti otroka (kolumna Danaje Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)