Adrijana Kamnik: »Po šovu Slovenija ima talent se je zame otroštvo končalo«

Mlada koroška pevka Adrijana Kamnik navdušuje v oddaji Znan obraz ima svoj glas 2022, zdi se, da nobena preobrazba zanjo ni pretežak zalogaj.

29.5.2022 ob 8:36 | Foto: osebni arhiv/instagram, Urša Premik, Mediaspeed

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Adrijana Kamnik: »Po šovu Slovenija ima talent se je zame otroštvo končalo«

Kot 15-letnica je Adrijana Kamnik stopila na oder šova Slovenija ima talent in šokirala žirijo, ko je iz drobnega dekleta prišel tako močan glas. S svojo izvbedbo Tine Turner je začarala tudi slovensko občinstvo, ki jo je poneslo vse do velikega finala.

Danes je energična Korošica študentka 3. letnika pravne fakultete, glasba pa je ostala velik del njenega vsakdana. Velika zmaga se ji zdaj nasmiha v drugem šovu, v oddaji Znan obraz ima svoj glas 2022, kjer vsak teden znova navdušuje z zelo zahtevnimi glasbenimi preobrazbami.

Bila je Rag'n'Bone Man, pa pol Dolly Parton pol Kenny Rogers, pa blestela kot Roxie Heart v Chicagu in se prelevila v kultnega Axla Rosa. Zdi se, da noben izziv zanjo ni pretežak, vsakega pa se loti z obilo samokritike, a tudi mladostne energije.

Te ji nikdar ne zmanjka, tako kot ne besed z jezika. Ponosna na svoje korenine in domači kraj Črno na Koroškem, kamor se vedno rada vrača, je ena od velikih ljubljenk občinstva, ki kljub študiju prava načrtuje tudi glasbeno pot. 

Kako ste? Nov teden, nov polni ritem vaj?

Seveda, takoj s ponedeljkom se začnejo nove vaje za novo oddajo. A po zadnjem nastopu in dvojni preobrazbi v Lady Gaga in Ariano Grande sem bila tako utrujena, da sem prespala cel dan. Ritem je naporen, imela sem še nekaj drugih nastopov, sicer pa se za oddajo pripravljala z zelo težko koreografijo in pesmijo. A premora ni, gremo dalje.

Kako všeč vam je ta izziv glasbenih preobrazb, kaj vse vam je prinesel?

V prvi vrsti sem se naučila discipline. En teden imaš na voljo za pripravo, zato brez tega ne gre. Sem človek, ki pogosto zamuja, to pa ni dobra stvar. A zdaj sem že veliko bolj disciplinirana, kot sem bila na začetku.

Iz tedna v teden se pripravljamo na nove nastope, ob tem pa se v različnih pogledih dotaknemo tudi naših osebnih življenj. Skozi te nastope in intervjuje sem tudi o sebi spoznala veliko stvari, tudi na čustveni ravni.

Nasploh je ta izkušnja zares zanimiva, veliko ljudi sodeluje pri projektu, vsak posebej se trudi po najboljših močeh in zares sem vesela, da sem lahko del tega.

Foto: Urša Premik

Zdi se, da ni pretežkega izziva za vas, nanizali ste že kar nekaj zmag in prepričljivo vodite v skupnem seštevku. Ste si predstavljali, da se boste tako dobro znašli?

Zelo sem samokritična. Tudi, ko zmagam, si rečem, da bi lahko nastopila še bolje. Težko sem zadovoljna sama s seboj, zato sem bila pred začetkom tega izziva v dvomih, ali bom zmogla.

Vsi izvajalci, s katerimi tekmujem, so vrhunski in zares is nisem mislila, da mi bo vse skupaj tako dobro šlo. V šov sem šla po izkušnje, tudi zaradi prepoznavnosti, seveda, hkrati pa v tem tudi zelo uživam.

Kar težke preobrazbe dobivam. A očitno sem že pokazala, da sem jim kos.

Najbrž se človek v tej oddaji veliko nauči o sebi – da zmore marsikaj, kar si prej ni niti predstavljal.

Vsakič, ko vidim, kaj dobim na ruleti, si mislim: »Joj, kam ste me spet spravili!« Ko se v ponedeljek začnejo vaje, si še ne predstavljam povsem, kako bo šlo, toda v sredo je že drugače in v petek sem že prepričana, da bo dobro izpadlo. V soboto še dobro vadiš, rezultat v nedeljo pa je, kakršen je.

Kako vam ta urnik uspe usklajevati tudi s študijem prava?

To je enkratna priložnost, mislim, da bi jo bilo neumno zavrniti zaradi študija. 

Trenutno to dvoje ne gre prav dobro skupaj. Na začetku sem si predstavljala, da bom lahko to dobro kombinirala, toda glede na to, koliko vaj imam vsak teden, je to zelo težko. Če imaš točko z veliko plesa, to pomeni še dodatno količin vaj. Poleg tega tudi sama vadim doma. Treba se je potruditi. Študij zato trenutno trpi, a se mi zdi, da je vredno. To je enkratna priložnost, mislim, da bi jo bilo neumno zavrniti zaradi študija. Faks me bo počakal.

Katera preobrazba vam je bila najljubša doslej, v kateri ste najbolj uživali?

Dolly Parton in Kenny Rogers. Njuno pesem sem že od prej zelo dobro poznala, z mojo cimro sva jo veliko prepevali, to je najina himna. Takoj po oddaji sem jo poklicala in ji povedala za to preobrazbo, pesem pa smo prepevali še tedne za tem.

Tudi na Pop TV so jo vsi prepevali. Je starejša skladba, a to imam rada. Bil je tudi prva dvojna preobrazba zame. Pokazala sem lahko žensko in moško plat, tudi malo zaigrala na odru. Cel paket je bil odličen. Nisem imela veliko koreografije in lahko sem še več pozornosti namenjala njuni mimiki in načinu njunega izražanja.

Foto: Mediaspeed

Zdaj živite v Ljubljani, sicer pa prihajate iz Črne na Koroškem oz. iz Koprivne. Pogrešate dom, naravo, odmaknjenost?

Doslej sem se redno vračala doma za konce tedna, toda odkar nastopam v oddaji, tega ni več. Če mi uspe kakšen dan vseeno pobegniti domov, si res vzamem čas in si spočijem.

Grem k svojim živalim, imam tri mačke in psa. Obiščem dedka, s katerim sva zelo povezana. Mama skuha kosilo, vsi smo skupaj in kramljamo. Takšne stvari začneš spet ceniti. Ljubljana je super, ni pa dom.

Pri nas doma je res mir. Lahko bi več ur gola stala ob cesti, pa me nihče ne bi srečal. Niti avto se noben ne pelje mimo.

Si niste kot najstnica nikdar želeli živeti bolj v urbanem okolju?

V Črni je tako: vsak o vsakem vse ve, tako majhen kraj je to. Včasih ljudje celo vedo več o tebi kot ti sam! 

Edina stvar, ki me je motila, je ta oddaljenost od vsega. Trenirala sem odbojko in nogomet, pozneje hodila na gimnazijo v Ravnah. Starša sta bila vedno zelo obremenjena, ker sta me vozila naokrog. In da sem morala vedno tako zgodaj vstajati za v šolo. Tega res nisem marala.

Sicer pa je pri nas vse tako lepo. V Ljubljani se razvadiš, vse imaš blizu. Poslušam tu ljudi, ki se držijo za glavo, če se morajo peljati eno uro daleč. Pri nas se moraš tako dolgo peljati samo, da prideš do trgovine.

Nedavno sem se pogovarjala z vašo sokrajanko Tino Maze in je spregovorila tudi o tem, da je tudi okolje v Črno vplivalo nanjo, na njeno zaprtost vase. Toda pri vas nimamo takšnega občutka.

Rekla bi, da gre bolj za človeško lastnost. V Črni je tako: vsak o vsakem vse ve, tako majhen kraj je to. Včasih ljudje celo vedo več o tebi kot ti sam! Toda sama nimam občutka, da smo zelo zaprti ljudje. Smo vedno za žurko, za 'gaudo'.

A jaz sem pač povsem drugačen človek kot Tina, sem zelo ekstrovertirana oseba, nikoli nisem imela težav z navezovanjem stikov.

Rada se vrnem domov, pozdravim vsakogar, ki gre mimo. V Koprivni pa je celo tako, da drug drugega poznamo tudi po avtomobilih. Ko koga vidiš, da se nekam pelje, se že sprašuješ kam gre in kaj bo počel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adrijana Kamnik (@adrijanakamnik)

Tam se je začela tudi vaša ljubezen do glasbe, kajne?

Od nekdaj sem rada pela, učiteljica v osnovni šoli me je prijavila na tekmovanje Mladi koroški talent. To je bil tudi moj prvi nastop, zapela sem Lisička je prav zvita zver. Imela sem s seboj ušeska in pripravljeno koreografijo s puško, na koncu sem zmagala.

Spomnim se, da je bilo v dvorani grozno vroče, tekmovalci iz različnih kategorij smo sedeli na odru na tribuni. Bilo me je strah in ves čas sem gledala proti mami. Ta mi je kazala, naj si vendar slečem bundo, ker je bilo tako vroče.

Jaz sem mislila, da me spodbuja in me bodri, namiga o bundi nisem razumela, tako sem bila živčna. Ko sem bila na vrsti, sem slekla bundo, ko pa je bilo nastopa konec, pa sem jo oblekla nazaj.

Stara sem bila sedem let, to je bilo moje prvo srečanje z glasbo. Toda potem so si sledili nastopi v šoli, v malem kraju so me vabili na različne prireditve. Spoznavati sem začela različne zvrsti glasbe, med drugim tudi rock'n'roll, nad katerim je navdušen moj oče. Odkrila sem Tino Turner, ki me je povsem prevzela.

 

Pri 15 letih ste nastopili v oddaji Slovenija ima talent. Kako se vam je življenje spremenilo po tej izkušnji?

Včasih razmišljam, da se mi je po Talentih otroštvo končalo. Tedaj sem začela nastopati vsepovsod po Sloveniji, na rojstnodnevnih zabavah, različnih prireditvah. V šoli sem imela ogromno opravičenih ur, četrt leta me ni bilo.

Nisem imela veliko od teh mladostniških let. Ko so se sošolci zabavali po šoli, jaz nisem imela časa, to je bilo moje dijaško delo. Tudi prepoznavnosti nisem bila vajena. Ljudje te ne poznajo, a si ustvarijo neko sliko o tebi. Ker sem nastopala, so me mnogi imeli za vzvišeno in naduto.

Šov Slovenija ima talent je bil odskočna deska zame, tudi za oddajo Znan obraz ima svoj glas, a tudi sicer je glasba že od nekdaj velik del mojega življenja.

Kako vidite vašo pot naprej – si želite ostati v glasbi, boste po študiju delali v svojem poklicu?

Rada bi še kaj ustvarila v glasbi. Mislim, da sem trenutno na točki, da mi v glasbi lahko uspe še kaj več kot sem si predstavljala. Glasba mi je sicer vedno bila hobi, ki pa mi hkrati omogoča tudi, da se preživljam sama.

Po tej oddaji se mi je zgodilo, da imam malo krize, da ne vem točno, v katero smer bi se podala. Hkrati pa se želim v glasbo še bolj vpeti. Ugotovila sem, da mi glasba res veliko pomeni.

Za pravo pa še ne vem. Po gimnaziji nisi ničesar, treba je končati nek študij, potem pa te bo pot ponesla nekam, kamor ti je usojeno. 

Rada bi kmalu izdala svojo novo pesem, želim ustvariti nekaj, kar mi bo všeč, na kar bom ponosna. Včasih se glasbeniki precej iščemo, kakšen je sploh naš stil, kaj nam je všeč in tudi kaj bo všeč poslušalcem. Nimam točno zastavljenih načrtov za prihodnost, sproti se bom odločala, po kateri poti bom šla.

Preberite še: Ana Maria Mitić: »Ženske smo podvržene izčrpavanju samih sebe v želji ustreči okolici« 

Morda vas zanima tudi: Damjana Golavšek: »Po oddaji do jutra ne morem zaspati, znajdem se v čustvenem vrtiljaku«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)