Nina Badrić: »To je edino, kar imam izven oči javnosti« (INTERVJU)

Hrvaška glasbenica Nina Badrić je razkrila, katera je njena najbolj osebna pesem; zakaj je Hvar njen drugi dom in kako potekajo priprave na koncert, ki bo 21. maja v Ljubljani in za katerega podarjamo dve vstopnici!

10.5.2022 ob 9:23 | Foto: Andreja Damnjanović

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Nina Badrić: »To je edino, kar imam izven oči javnosti« (INTERVJU)

Nina Badrić je v tridesetletni karieri izdala sedem samostojnih albumov, napisala mnoge uspešnice, prejela osem glasbenih nagrad Porin in z avtorsko skladbo Nebo leta 2012 zastopala Hrvaško na tekmovanju za pesem Evrovizije v Bakuju v Azerbajdžanu.

Toda njena življenjska pot bi bila najbrž drugačna, če je ne bi v nekem zagrebškem butiku, kjer je bila zaposlena, odkril zdaj že pokojni hrvaški glasbenik Dino Dvornik.

Nad njenimi vokalnimi sposobnostmi je bil tako očaran, da ji je obljubil pogodbo z znano glasbeno založbo. Obljubo je držal, saj je naslednji dan prišel po njo, ji prinesel pecivo in skupaj sta se odpravila na založbo Croatia Records – ostalo je zgodovina.

Kako potekajo priprave na vaš koncert v Ljubljani?

Zelo se veselim koncerta v Cankarjevem domu. Nazadnje, ko sem tam nastopila, je bilo nepozabno. Občinstvo me je kar trikrat z aplavzom privabilo nazaj na oder. V nekem trenutku sem od sreče zajokala, tako čustveno je bilo. Prepričana sem, da bomo tudi tokrat uživali na našem ponovnem srečanju. 

Katere pesmi pa najraje izvajate v živo?

Vse. Uživam med prepevanjem vseh pesmi, ki sem jih doslej posnela. Seznam pesmi za koncert pa pripravim tako, da je v skladu z željami občinstva, saj vem, katere so mojim poslušalcem najljubše. Nekaterih skladb zaradi tega sicer nikdar ne izvajam v živo, čeprav jih zelo rada prepevam. Toda občinstvo mi zelo jasno pokaže, katere pesmi želijo slišati na koncertih  - in njihove želje so zame najpomembnejše, zato jih vedno upoštevam. 

Pesem Pamtim ste v nekem intervjuju opisali kot najbolj osebno doslej. Zakaj ste prav v to pesem prelili največ čustev?

Pomembno je, da jaz vem, zakaj je tako. Vanjo sem prelila nekaj, kar me je dolgo tiščalo, zato mislim, da sem z njo pospravila nek dolgotrajni spomin.

Priznam, da sem večkrat jokala ob nekaterih vaših pesmih, kot so Vječita ljubav, Poljubi me, Ti ne znaš kako je, Da se opet tebi vratim… Ste kdaj jokali med snemanjem katere od vaših skladb?

Moram priznati, da ne. No, nekajkrat sem jokala, ko sem pela pesem Skalinda od Oliverja Dragojevića. Ta pesem vedno iz mene privabi neko globlje čustvo. 

Več let sem se prepoznala v verzih vaše pesmi Ti ne znaš kako je: »U meni nema ljubavi ni za sebe dovoljno.« So ti verzi avtobiografski in se tudi vi niste vedno imeli radi, ampak ste se šele sčasoma vzljubili?

Glede na to, da sem pesem napisala sama, potem veste, da sem doživela in čutila vsako besedo v njej. Sčasoma sem se naučila imeti rada samo sebe z zdravo mero ljubezni, ki oplemeniti mene in vse tiste, ki so ob meni. 

Znano je, da je Hvar vaš drugi dom, saj imate tam hišo, prav tako ste pred leti v Jelsi posneli videospot za pesem Volim te, volim. Ste na Hvaru doživeli najlepše trenutke v svojem življenju?

Hvar je moj mir. Tam se namreč odklopim od resničnosti in se počutim kot otrok, ki nima nobenih skrbi. Na Hvaru sem navadna ženska, ki uživa v vonju otoka in miru, ki ga nudi. 

Kdaj pa ste bili najbolj srečni?

Srečna sem, kadar sem zdrava in kadar so zdravi ljudje, ki mi največ pomenijo. 

Mnogi glasbeniki pišejo pesmi, kadar so nesrečni. Velja to tudi za vas?

To so predsodki. Sem srečna ženska, ki ima talent za pisanje lepih pesmi, ki so, hvala Bogu, ostale. Mislim, da imajo nekateri glasbeniki dušo in poseben dar, da se znajo vživeti v tuje probleme. To nima zveze z njihovimi osebnimi situacijami, temveč z njihovo dušo – kako se jih stvari dotaknejo.  

O vašem zasebnem življenju ni znano veliko. Ga namenoma varujete? 

Da, ker je to edino, kar imam izven oči javnosti, obenem pa mi to zagotavlja mir.  

Žal pa vedno niste imeli miru, saj vas je več let zasledoval oboževalec. Poleg tega, da je obiskal večino vaših koncertov in sedel v prvi vrsti, se je večkrat pojavil pred vašim zagrebškim domom in vas ogovarjal. Nekoč je šel celo tako daleč, da vas je zasledoval na Hvaru. Kako ste se takrat počutili in kako se je neprijetna situacija razrešila?

Življenje glasbenikov je polno čudovitih srečanj, na žalost pa se zgodijo tudi manj prijetna. Policija je opravila svoje delo in s tem se je zgodba na srečo zaključila. 

Kdo pa vam v težkih trenutkih najbolj stoji ob strani?

Sama sebi.

Letos boste praznovali 50. rojstni dan. Se vam ob tem pojavljajo kakšni posebni občutki?

Nepopisna sreča! Presrečna sem, ker bom priredila veliko zabavo in povabila vse, ki jih imam rada. To bo nepozabna zabava, s katero bom obeležila mojih prvih 5! (smeh)

Nekje sem prebrala, da razmišljate o pisanju avtobiografije. Kako pa bi jo poimenovali?

Takšen naslov knjige že obstaja, nekaj v stilu »Vse, kar sem zamolčala«.

NAGRADNA IGRA! Do 16. 5. na Mičninem facebook profilu poteka nagradna igra, kjer podarjamo 2 vstopnici za koncert Nine Badrić, ki bo 21. maja v Ljubljani. Vabljeni k sodelovanju TUKAJ!

Preberite še: Poletje 2022: Osupljivi, a manj znani (in zato turistično manj oblegani) grški otoki

Morda vas zanima tudi: 10. maja nastopi močan retrogradni Merkur (najbolj bo vplival na te 4 znake)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)