Zlomljeno srce je lahko tako usodno kot srčna kap

Zlomljeno srce je prispodoba za bolečino, ki jo povzroča izguba, a znanost pravi, da gre v resnici za fizično poškodbo.

14.3.2019 ob 5:15

dekle_zalostno_okno_dez_micna.jpg

Čeprav se vam dozdeva, da izraz zlomljeno srce uporabljajo le tisti, ki pretirano dramatizirajo o svojem žalovanju za propadlim razmerjem ali izgubo partnerja/prijatelja, in ni nikakor povezano z dejanskim dogajanjem v telesu, so, kot piše Pure Wow, strokovnjaki dokazali, da srce ob žalostnih dogodkih v resnici utrpi fizične poškodbe.

Sindrom zlomljenega srca je sicer redko stanje, znano tudi pod imenom takotsubo sindrom, pod vplivom katerega srce lahko odpove ali vsaj oslabi.

Običajno se pojavi v čustvenih trenutkih, kot je žalovanje ob izgubi ljubljene osebe, sprožijo pa ga lahko tudi drugi, življenjsko pomembni dogodki, denimo poroka ali nova služba.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da je stanje povezano z možgani in veliko vlogo pri njem igra stres. Čeprav so fiziološki vzroki za zlomljeno srce še dokaj neznani, verjamejo, da je tesno povezano s sproščanjem stresnih hormonov, kot je denimo adrenalin, piše BBC.

Znanstvenica Jelena Ghadri, ki se je s svojimi kolegi z univerzitetne bolnišnice Zurich posvetila temu sindromu je pojasnila: "Čustven odziv na dogodke se sevada  začne v možganih, a zaradi procesov, ki se pod vplivom čustvovanja sprožijo, vplivajo tudi na srčno mišico."


Spominja na srčno kap

Simptomi zlomljenega srca so podobni tistim, ki so značilni za srčno kap, med drugim občutek dušenja in bolečina v prsih, vendar vzrok zanje niso zamašene arterije.

V Veliki Britaniji zlomljeno srce prizadene približno 2500 posameznikov letno. Nekateri si opomorejo po nekaj dneh, pri drugih okrevanje traja nekaj tednov, mesecev, v skrajnih primerih povzroči smrt.

Kot rečeno, celotna narava sindroma še ni znana, Joel Rose, britanski strokovnjak za srčne bolezni pa je povedal:

"To so pomembna dognanja na področju kardiomiopatije, ki bodo pripomogla k razumevanju oblike srčne bolezni, ki velikokrat ostane spregledana in zapostavljena, a je lahko prav tako usodna, kot so sicer dobro poznane in raziskane bolezni ter poškodbe srca."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Sreča v ljubezni zapisana v genih? Takole pravijo znanstveniki ... ali Spolnost: zakaj nekateri prisegajo na (malo ali veliko) grobosti?

Priporočamo tudi: VIDEO: Božanski špageti s parmezanom in česnom (jed iz petih sestavin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)