Kako dolgo bi po razhodu morali čakati z novimi zmenki (svetujejo strokovnjaki)

Potem, ko se razmerje konča, je mamljiva misel na iskanje tolažbe v novi zvezi, a v resnici s ponovnimi zmenki ni pametno hiteti. In kako dolgo bi z njimi morali počakati?

11.12.2018 ob 5:28

micna_zenska_moski_kava_zmenek.jpg

Konec intimne zveze prinaša številne, pogosto negativne občutke. Da bi jih vsaj nekoliko zatrli ter pozabili na razočaranje, neredki tedaj, ko se zaključi ena ljubezenska zgodba, začno razmišljati o novi priložnosti. Pri tem se kar samo po sebi porajajo vprašanja: kako dolgo po razhodu čakati z zmenki? Kdaj nastopi pravi čas za iskanje nove sorodne duše?

Odločitev v resnici ni lahka. Predvsem zato, ker pravega odgovora na ta vprašanja ni. Oziroma je zelo subjektiven, kar pomeni, da je nemogoče podati takšnega, ki bi ustrezal vsem. Prebolevanje razhoda je osebna izkušnja, kar pomeni, da ni pravila, kdaj je ponovno primerno stopiti v svet zmenkov.

Smernice, ki jih je dobro upoštevati

A ne glede na to, obstajajo določene smernice, s pomočjo katerih je mogoče prepoznati, ali je že nastopil čas za novo poglavje, ali bi bilo morda bolje še malo počakati. Takole vse skupaj za Insider pojasnjujeta strokovnjakinja za razmerja Susan Winter in psihologinja Paulette Sherman.

Kot je povedala Winterjeva to, ali ste pripravljeni na nove zmenke, ni odvisno od tega, koliko časa je preteklo od razhoda. Več pozornosti gre nameniti občutkom, ki vas v zvezi z bivšim in vajinim razmerjem prevevajo. Tako pozitivnim kot negativnim:

"Če ste še vedno prizadeti, obsedeni z bivšim in ujeti v vrtiljak čustev, zagotovo še ni pravi trenutek za nove zmenke," je povedala strokovnjakinja. "Čas za te nastopi, ko sprejmete dejstvo, da je bivši z razlogom bivši in ko znova začnete prepoznavati svojo lastno vrednost, se po padcu dvigne vaša samozavest, ste odprtega srca in ste pripravljeni svojo moč ter ranljivost pokazati nekomu drugemu zgolj zato, ker vam je všeč in ne, ker bi v njegovem objemu želeli pozabiti bivšega ali se mu celo maščevati."

"Da bi to dosegli seveda ni treba povsem pozabiti bivšega partnerja. Nasprotno, morate pa v tej fazi kritično presoditi vajino zvezo in uzavestiti vse razloge, zaradi katerih se je končala," dodaja Shermanova:

"Propadla zveza naj ne bi bila vir neskončnega obžalovanja, temveč šola, iz katere se lahko tisti, ki jo je doživel, nekaj nauči o medsebojnih odnosih, kritično presodi svoje in obnašanje partnerja ter si tako odpre poti in priložnosti za snovanje kvalitetnejših odnosov v prihodnosti," pozitivne plati razhoda niza psihologinja.

Na prvem mestu veselje

En od pokazateljev tega, ali ste pripravljeni na svežo zgodbo je dejstvo, da se veselite novih zmenkov. "Ko misel, da imate odprte vse poti za spoznavanje novih, zanimivih ljudi, v vas prebudi veselo pričakovanje, vznemirjenje in upanje na ljubezen ter na zmenke ne hodite zato, da bi pozabili na bivšega ali v njemu zbujali ljubosumje, je pravi čas za novo poglavje. Če vas je strah, ste ranljivi in vam razpoloženje zaradi čustvene bolečine niha, ta zagotovo še ni napočil," opozarja Winterjeva.

Opozorilni znaki, da niste še pripravljeni na naslednji korak, je sledenje bivšega s pomočjo družabnih omrežji, hranjenje spominkov, ki vas spominjajo na vajino skupno zgodbo, ljubosumje, kadar slišite, da se z nekom videva, klicanje in pošiljanje sporočil ter celo misel, da bi ga znova zapeljali v postelji. Vse to nakazuje, da ga še niste preboleli in še ni nastopil vaš čas," opozarja terapevtka in dodaja, da je glavni povod v tem primeru pri vas zbujanje ljubosumja, čeprav si tega nočete priznati.

Vpliva tudi dolžina zveze

Kdaj nastopi pravi čas, je torej odvisno od mnogih dejavnikov, tudi od dolžine zveze in narave vajinega razhoda. Bolj, kot je bil ta boleč, dlje traja prebolevanje.

"Večina z novimi zmenki počaka vsaj mesec ali dva," vzorec razkriva Shermanova. "V kolikor je šlo za dolgo zvezo, si je treba nameniti več časa, vsaj tri mesece. Seveda pa, kot rečeno, ni vam treba slepo slediti časovnim okvirjem. Če ste predelali čustva, se znebili okov nekdanjega razmerja in bivšega partnerja ne vidite več v romantični vlogi, ste razhod domala preboleli in je čas za nove dogodivščine. "

"Tako, kot je različna vsaka zveza, je drugačen tudi vsak razhod," se strinja Winterjeva. "Medtem, ko je nekatere mogoče predelati v nekaj dneh ali tednih, drugi zahtevajo več časa. Ključno pri celotni zgodbi je, da preteklost pustite za seboj in si tako date novo priložnost za srečo v prihodnosti."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so štirje položaji, ki jih imajo ženske najraje ali pa Spolnost: ženski orgazem (in skrivnosti povezane z njim)

Priporočamo tudi: V tem delu sveta skupinski seks ni tabu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)