13 dejstev o razhodu, ki bi jih do tridesetega morala spoznati vsaka

Na določeni točki je treba resnici pogledati v oči.

1.1.2018 ob 7:05

razhod_micna.jpg

Razhodi se dogajajo vsem in ne glede na leta, vedno bolijo. Drži, tudi v tridesetih ali štiridesetih se ti ne bodo zdeli smiselni in spraševala se boš, zakaj se moraš znova soočati z neizmerno bolečino.

A vendar je dejstvo, da z leti zorimo, spoznavamo vedno več življenjskih resnic, ki pomagajo razumeti razhode ter omogočajo drugačen pogled na celotno zgodbo.

Kaj bi torej morala do svojega tridesetega o ljubezenskih brodolomih vedeti vsaka pripadnica nežnejšega spola? (Tudi močnejšemu ta spoznanja ne bodo odveč).

Toksičnim ljudem ne dolguješ ničesar

V razmerju s toksičnimi ljudmi so vselej prisotni manipulacija, nasilje, izsiljevanje, posesivnost, ljubosumje, nadzorovanje, zaničevanje ter pogojevanje, nič od tega pa v zdravo zvezo ne sodi. Če opažaš, da si v odnosu s takšnim človekom, nikar zaradi občutka krivde ne ostajaj z njim. Čeprav trdi, da te ljubi. 

Zapustil te bo lahko tudi, če boš vse delala prav

Žalostno, toda resnično. Ne glede na to, kako se boš trudila za vajino zvezo, to ni zagotovilo, da nekoč ne bo odkorakal iz nje. In pri tem navedel povsem banalen razlog. Zato vse krivde za ljubezenski polom nikoli ne pripisuj sebi. Zlasti ne, če si se res trudila, da bi vama uspelo.

Če obstaja določen razlog, mu je pametno prisluhniti

Čeprav se ob razhodu počutiš prizadeto, ponižano in razvrednoteno, je prav ta lahko priložnost, da postaneš boljša oseba. Če fant navede konkreten razlog, za katerega moraš priznati, da ni iz trte izvit, mu prisluhni in se naslednjič potrudi, da se mu boš izognila.

Ljubezni ni mogoče izsiliti

Če se odločiš zapustiti zvezo, ne potrebuješ strinjanja druge strani. In če si tista, ki jo razhod preseneti ti, se z njim sprijazni. Kajti verjemi, odločitev se ni zgodila čez noč in ne bo te več ljubil ne glede na to, kaj boš storila. Bolje je iti naprej, kot vztrajati v mrtvi zvezi.

Razhod ne pomeni, da si poraženka

Čeprav se ti morda zdi, da si prehitro obupala in vrgla puško v koruzo, razhod ne pomeni, da si poraženka, temveč, da pač nista za skupaj. 

Kaj bo razhod prinesel njemu, se te ne tiče

Morda meniš, da je nekdo, ki te zapušča, nor. Morda imaš celo prav, a to ni tvoja stvar. Čeprav se še tako trudiš dokazati, kako čudovita oseba si, druge strani ne moreš prepričati, da bi ostala s teboj. Kakšnih posledic bo ob koncu zveze deležen on, pa se tebe prav nič ne tiče.

Če si v zvezi nesrečna ali se ti zdi, da v njej izgubljaš čas, jo končaj

Bolje prej, kot kasneje. Življenje je prekratko, da bi ga zapravljala za odnos, ki te ne osrečuje, v katerem ne okušaš dobrega seksa ali si celo žrtev psihičnega ali fizičnega nasilja. 

Vsem ne moreš pomagati, včasih moraš misliti nase

Včasih je treba sebe postaviti na prvo mesto. Če se ti zdi, da sebe zanemarjaš in večino energije ter časa namenjaš temu, da bi pomagala dragemu, je čas da razmisliš, kaj ti takšna zveza prinaša. Dojemi, da ne moreš vedno biti junakinja in tudi, da ga ni junaka, ki bi rešil vse tvoje težave.

Po razhodu objokujemo ideal in ne dejanske osebe

Kar zlasti velja po koncu toksičnega razmerja. Večina žrtev si pred nasiljem v zvezi zatiska oči, krivdo za razhod pripisuje sebi ter ob koncu hrepeni po idealu, ne pa po dejanskih lastnostih in dejanjih partnerja. Kajti, če bi pogledali resnici v oči bi morali priznati, da jim ni bilo ravno postlano z rožicami.

Čas ne zaceli vseh ran, omogoča pa pogled z drugačne perspektive

Včasih so potrebna leta, da se dejansko zavemo, kaj se je v resnici dogajalo v zvezi. Tedaj se jeza in žalost umakneta hvaležnosti, da je do razhoda vendarle prišlo.

Odločitve ni treba nikomur opravičevati

Ne glede na to, kaj o tvojem izbrancu menijo mama, sestra, prijateljice, če ti čutiš, da ni pravi, odločitve o razhodu ni treba nikomur pojasnjevati in ne opravičevati. 

Mogoče je z nekom živeti leta in ga ne poznati

Ob razhodih se velikokrat pokaže prava narava nekoga in ta lahko preseneti v pozitivnem ali negativnem smislu. Prav tako tedaj na plano privre mnogo, praviloma neprijetnih skrivnosti ter lastnosti. Zato ne bodi ob spoznanjih, ki te bodo doletela, preveč presenečena.

In za konec: ljubezen ni dovolj

Oba morata biti razumna. Oba morata biti dejavna. Oba morata plačevati račune. Oba se morata soočati s težavami, stiskami. In pri vsemu, kar zveza prinaša, morata sodelovati ter se truditi za njen uspeh. Prijetna je misel na to, da je sama ljubezen dovolj, a prav to prepričanje je tisto, ki neredko razmerje pripelje do britkega konca.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)