Ženski klitoris in vse njegove skrivnosti

Ta drobna točka na telesu je zaslužna za mnoge užitke in čas je, da jo dodobra spoznate.

7.2.2018 ob 11:30

banja_zenska_voda_rozice.jpg

Bi radi o točki užitka izvedeli kar največ in si tako še povečali možnosti za doživljanje orgazma? Torej jo spoznajte v praksi in teoriji. V praksi si pri ogledu pomagajte z ogledalom, nekaj teoretičnih zanimivosti pa vam nizamo mi.

Je večji, kot si mislite. Točka, ki jo vidite v ogledalu ali zatipate s prsti, je le majhen del klitorisa, oziroma njegova glava. Večina tega organa je v obliki dolge strukture skrita v notranjosti vaginalnega kanala ter znaša od sedem so 13 centimetrov.

Tudi ženske imajo erekcijo. Le da je ta manjša in seveda manj opazna od moške. Klitoris je namreč sestavljen iz enakega gobastega erektilnega tkiva kot penis ter ob vzburjenosti zaradi povečanega dotoka krvi vanj nabrekne.

Je izjemno občutljiv. V resnici je središče zadovoljstva. Na njegovi glavici je okoli 8000 živčnih končičev. Dva do trikrat več kot na glavi moškega penisa na občutno manjši površini. Prav zato je izjemno občutljiv in med njegovo simulacijo ne gre pretiravati z močjo.

Večina žensk potrebuje njegovo stimulacijo. Čeprav strokovnjaki niso povsem prepričani, koliko živčnih končičev se skriva v stenah vagine, jih je na klitorisu zagotovo neprimerljivo več. Prav zato večina žensk za doseganje orgazma potrebuje tudi njegovo stimulacijo.

Namenjen je večkratnim orgazmom. Za razliko od moškega penisa, ki po orgazmu ne more zadrževati večjih količin krvi, se ženske lahko takoj po prvem orgazmu vrnejo v akcijo ter si s pravilno stimulacijo zagotovijo zaporedne vrhunce.

Kolikor žensk, toliko različnih. Velikost klitorisa se razlikuje od ženske do ženske. Vsaka velikost je normalna in prava. Zato strokovnjaki pripadnicam nežnejšega spola svetujejo, da se z njo ne obremenjujejo, pač pa samo uživajo v občutkih, ki jih ta organ prinaša.

Različne barve. Tudi po barvi so si klitorisi na moč različni. Medtem ko so nekateri svetlo rožnati, so drugi rdeči, tretji skoraj črni. Tako kot velja za velikost, je tudi vsaka barva prava.

Raste. Tedaj, ko ženske vstopijo v menopavzo, je njihov klitoris lahko dvakrat večji, kot je bil v najstniškem obdobju. Zakaj praktično celo življenje raste, ni povsem pojasnjeno, nekateri strokovnjaki pravijo, da je namen tega ta, da ženske z leti ne bi izgubile volje za spolne radosti.

Vedno hoče še. In tu pridejo prav takšni in drugačni vibratorji. Pazite pa, da z njimi ne boste pretiravali in vam bo postala intenziteta vibratorja tako domača, da orgazma med seksom s partnerjem ne boste več mogli doživeti. Eksperimentiranje torej da, a zmerno.

Potrebuje vadbo. Tako kot vsak drug del telesa tudi klitoris za dobro delovanje potrebuje redno vadbo. Seveda v obliki pravilne stimulacije. Poskrbite za to, da bo vanj čim pogosteje dotekalo veliko krvi. Sicer se lahko zgodi (kar pa je izjemno redko), da pride do nepravilnega delovanja tega organa oziroma do klitorisne atrofije, to je neobčutljivosti ščegetavčka na spolne dražljaje.

Avtorica: M. F.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)