Ženske po tridesetem svoje moške vse pogosteje zapuščajo zaradi … drugih žensk!

Zdi se, da trideseta z vidika ženske seksualnosti predstavljajo nekakšno prelomnico z zanimivim dogajanjem.

18.4.2019 ob 3:43

zenska_punca_ljubezen_zveza_lezbijka_par.jpg

Sheryl Kingsberg, profesorica in predstojnica oddelka behavioralne medicine univerzitetne bolnišnice Cleveland je v svojih kliničnih raziskavah prišla do zanimivega zaključka: "Opažam porast števila žensk, ki v tridesetih spozna, da jih privlači isti spol. Gre za ženske, ki so v preteklosti snovale razmerja z moškimi, bile celo poročene in zadovoljne s svojim življenjem. Na določeni točki pa se njihov pogled na spolnost postavi na glavo," je povedala za Instyle.

Kot je sicer poudarila, je težko presoditi, ali gre za nenaden preobrat v spolni usmerjenosti ali je vse skupaj zgolj posledica drugačnega pogleda na homoseksualne zveze ter družbeno sprejemanje takšnih zvez, a kot je prepričana, ima ta fenomen vendarle tudi biološko ozadje.

"Po vsej verjetnosti je posredi delovanje hormonov, pod vplivom katerih pride do nevroloških sprememb v možganih in vodijo v drugačne spolne preference. Vsekakor pa gre za preobrat v razmišljanju in dojemanju privlačnosti."

Drugo mnenje

Tudi Lisa Diamond, profesorica razvojne psihologije na univerzi Utah, ki se prvenstveno ukvarja z žensko seksualnostjo, opaža, da vse več pripadnic nežnejšega spola v tridesetih svoje fante in soproge zapusti zaradi druge ženske: "V določenih pogojih in okoliščinah si ženska poželi druge ženske. Ne glede na njeno spolno usmerjenost. Na vprašanje, ali to pomeni, da je ona biseksualna, je sicer težko odgovoriti. V kolikor gre zgolj za enkratno izkušnjo, je to po vsej verjetnosti odziv na trenutni vzgib in bi težko govorili o biseksualnosti in celo istospolni usmerjenosti. Res pa je, da niso redki primeri, ko so ženske zaradi nesprejemnja istospolne usmerjenosti vztrajale v heteroseksualnih zvezah, ki so bile povsem zadovoljujoče, po novem pa odkrivajo, da je lahko razmerje z drugo žensko prav tako uspešno in kvalitetno."

Smiselno z vidika evolucije 

Christine Hyde terapevtka iz New Yorka je pri svojih klientkah v zadnjih 25. letih prišla do enakih zaključkov, kar pa je ne preseneča:

"Z evolucijskega vidika je zadeva povsem smiselna. Vse moje stranke so stare 30, 40 let. Vse že imajo družine in vse ne nameravajo več imeti otrok. V resnici so to leta, ko znova odkrivajo svojo individualnost ter so podvržene mnogim spremembam v smislu pogleda nase ter z vidika razvoja osebnosti. Prav to je torej obdobje, ko odkrivajo tudi še neznane ravni seksualnosti. Neredko v objemu druge ženske. Ne glede na prejšnje izkušnje in privlačnost do nasprotnega spola je nemalo takšnih, ki v tridesetih spremenijo spolno usmerjenost in sploh ne razmišljajo več, da bi bile v zvezi z moškim."

Ni le eksperiment

Glede na izkušnje Kingsbergerjeve sicer obstajajo ženske, ki jim istospolna izkušnja pomeni zgolj nekakšen eksperiment ali sebe označijo kot biseksualke, večina pa v istospolnih zvezah ostane daljši čas, če že ne za vedno.

"Vez med dvema ženskama presega seksualno privlačnost. Veliko vlogo pri tem igrajo skupne vrednote in pogledi na življenje, kar nedvomno govori tovrstnim zvezam v prid. Tu je še oksitocin, hormon povezovanja, katerega je v telesu žensk dvakrat več, kot v organizmu moških, torej so tudi s povsem biološkega vidika zveze med dvema pripadnicama istega spola v prednosti."

Privlačnosti ni mogoče nadzorovati

Res je sicer, da ta preskok povzroči nemalo zmede in odpira nešteto vprašanj. Tako v ženski sami kot v vseh, ki so ji blizu, zlasti pa v partnerju in družini, a velikokrat privlačnosti ni mogoče zatreti in vse več je takšnih, ki se ji prepustijo ter sprejmejo vse posledice: pozitivne in negativne. V končni fazi je po besedah Hydejeve težko zanikati sebe in svojo bit.

"Konec koncev na to, kdo nekoga privlači, ni mogoče vplivati, ne gre za izbiro in naše odločitve so velikokrat biološko pogojene, čeprav vzroki zanje niso povsem raziskani. Verjamem pa, da bo s sproščenostjo družbe vse več primerov, ko bodo ženske svoje partnerje zapuščale zaradi druge ženske."

Razvoj, ki se nikoli ne konča

Z njo se strinja Kingsbergerjeva, ki dodaja, da nikjer ni zapisano, da bo nekdo v tistem, kar ga privlači pri 25. letih, užival za vedno:

"Seksualni razvoj poteka vse življenje. Ljudje se spreminjamo, zorimo, rastemo tudi z vidika seksualnosti. In te spremembe bi morali sprejemati ter živeti v skladu z njimi. Pa čeprav to pomeni, da nekdo zaradi njih preseneti sebe in vse, ki ga poznajo."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Nekoč boste znova srečni (7 resnic o življenju po razhodu) ali pa Resnične izpovedi žensk: Varala sem nasilneža, nekaj je manjkalo (in drugi razlogi za nezvestobo)

Priporočamo tudi: Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)