Ženske, ki imajo več otrok, se počasneje starajo (pravijo znanstveniki)

Znanstveniki pojasnjujejo, zakaj so mamice z več otroki znatneje zavarovane pred vplivi časa od žensk brez otrok.

1.3.2019 ob 5:20

mama_hci_narava_sreca_micna.jpg

Na spletnem portalu Science Daily so  objavili izsledke zanimive raziskave s še zanimivejšimi dognanji. V njej so strokovnjaki dokazali, da so pri ženskah, ki so večkrat rodile, daljši telomeri v primerjavi z mamicami, ki imajo le enega in z ženskami brez otrok.

Telomeri so nekakšne kapice, ki varujejo kromosome in se tekom življenja zaradi različnih dejavnikov krajšajo. Krajši, kot so telomeri, bolj sta ogrožena zdravje in mladosten videz.

Raziskavo so izvedli na univerzi Simon Fraser, kjer so dokazali, da število rojenih otrok znatno upočasnjuje staranje telesa matere, natančneje, upočasnjuje krajšanje telomerov.


Pot do dognanj

Študija je potekala pod vodstvom profesorja znanosti Pabla Nepomnaschyja ter raziskovalke Cindy Barha in je trajala 13 let.

Vanjo je bilo vključenih 75 žensk, pri katerih so strokovnjaki dvakrat letno s pomočjo vzorcev sline preverjali dolžino telomerov in dokazali, da se z vsakim novim otrokom ti nekoliko podaljšajo.

Pri tem so upoštevali tudi druge dejavnike, ki vplivajo na kvaliteto življenja, denimo življenjski stil in dohodek.

To je prva študija, ki je našla neposredno povezavo med porodi in dolžino telomerov, in kot so zapisali strokovnjaki, je dokazala, da je na podlagi števila potomcev mogoče določiti hitrost biološkega staranja matere.

"Daljši telomeri pri ženskah, ki so rodile vsaj dvakrat, so najbrž posledica povečanih količin estrogena, ki naraste med nosečnostjo," je povedal Nepomnaschy in dodal:

"Estrogen se v telesu obnaša kot antioksidant, kar pomeni, da varuje pred oksidativnim stresom, ščiti celice in upočasnjuje staranje."


Pomagajo tudi odnosi

Treba pa je po njegovem mnenju upoštevati še en vidik: ženske, ki so večkrat mamice, so praviloma deležne občutnejše pomoči družine in prijateljev, ti odnosi v telesu povečajo količino metabolične energije, s pomočjo katere se telesna tkiva lažje obnavljajo in tako zavirajo procese staranja.

Skratka: neprespane noči, stres in kričanje na otroke so proti genetiki nemočni.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Moški s to pričesko so v ženskih očeh inteligentnejši, uspešnejši in bolj možati (pravi znanost) ali pa To je pri iskanju ljubezni najpomembnejše (nasvet profesionalne ženitne posrednice)

Priporočamo tudi: Smučanje je užitek - in zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)