Ženskam več »živcev požrejo« moški kot pa otroci

Raziskava je pokazala, da se večina žensk še vedno počuti kot »da so za vse same«. Moški odgovarjajo, da so močno vpleteni v skrb za otroke, a tega truda partnerke ne cenijo.

23.6.2020 ob 5:40 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Ženskam več »živcev požrejo« moški kot pa otroci

Pravijo, da so neizogibne stvari v življenju tri – davki, smrt in prepiri v zakonu oz. partnerskih zvezah. Brez občasnih nesporazumov pač ne gre, pa naj bo zveza na začetku še tako sladka. Vsak partnerski odnos pač zahteva veliko truda in energije, sodeč po zadnjih študijah, pa ženskam njihovi partnerji povzročajo celo večji stres kot otroci.

Ameriška raziskava med 7000 ženskami je pokazala, da so matere stopnjo vsakodnevnega stresa ocenile z 8,5 (od 10), skoraj polovica pa je odgovorila, da jim več »živcev požrejo« njihovi moški kot pa otroci. Ocenile so tudi, da so možje zanje prej »veliki otroci« kot pa enakovredni partnerji, kar 46 odstotkov pa jih je tudi menilo, da jim povzročajo več stresa kot kaj drugega.

Raziskava je sicer tudi pokazala, da je kar tri četrtine vprašanih mam odgovorilo, da je vodenje gospodinjstva in skrb za otroke večinoma na njihovih ramenih, vse to pa jih precej obremenjuje, saj ob tem težko najdejo čas zase in za počitek.

Po drugi strani je raziskava med 1500 očeti pokazala večinsko mnenje, da veliko prispevajo k vzgoji in skrbi za otroke, vendar pa tega njihove partnerke ne cenijo.

In (za tolažbo) še ena študija: tovrstni prepiri o usklajevanju in razdeljevanju družinskih vlog so ponavadi pokazali na zdravo in trdno zvezo.  


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)