Znebite se v karanteni pridobljenih kilogramov

Ste tudi vi v tem času pridobili kilogram ali dva? Naj vas spomnimo na znanstveno podprte pristope, ki vam bodo pomagali nazaj v formo.

7.5.2020 ob 8:15 | Foto: GettyImages | Avtor: A. J. (revija Suzy)

Znebite se v karanteni pridobljenih kilogramov

Če ste se v zadnjih tednih med štirimi stenami nekoliko zredili, se ne obsojajte: strokovnjaki poudarjajo, da je večja želja po hrani v stresnih okoliščinah popolnoma naraven proces. Hranjenje nas pomirja in nam daje občutek, da so stvari normalne, pomaga nam, da se lažje spopadamo s strahovi.

A medtem ko bi v začetnem obdobju epidemije z odrekanjem sebi naredili več škode kot koristi, to zdaj, ko se stvari počasi postavljajo na svoje mesto, ne drži več. A kako znova ujeti svoj prejšnji prehranjevalni ritem?

Poiskali smo nekaj znanstveno podprtih pravil, s katerimi boste – če se jih boste seveda dosledno držali – kmalu znova brez težav smuknili v svoje stare kavbojke.

Ne lačni, žejni

Ko se vam zdi, da vas grabi lakota, najprej spijte kozarec vode. Počakajte nekaj minut, in če vas je lakota minila, je bil občutek, da potrebujete hrano, lažen. V resnici ste bili zgolj žejni. Voda naj bo poleg čaja nasploh vaša prva izbira, sladke, gazirane pijače, tudi tiste z umetnimi sladili, pa vsekakor odstranite s svojega nakupovalnega seznama in iz shrambe.

Zdravi prigrizki

Če doma nimate čipsa, čokolade in podobnih nezdravih živil, zaradi katerih se vam kopičijo kilogrami, po njih verjetno manj pogosto segate, saj se vam zgolj zanje ne ljubi v trgovino. Namesto tovrstnih sladkih in slanih pregreh se bogato založite z zdravimi prigrizki, na primer jabolki, redkvicami, oreščki. Izberite reči, ki vam teknejo, da ne boste imeli občutka, da se nenehno nečemu odrekate.

 

Jejte beljakovine

Sladkor in rafinirani ogljikovi hidrati, kot so testenine, bel kruh in riž, naj se poslovijo z vašega krožnika. Nadomestite jih s polnozrnatimi različicami. Središče vašega obroka naj bodo proteini in maščobe ter zelenjava. Pri roki imejte vedno beljakovinski prigrizek (npr. trdo kuhano jajce, pečeno meso) v primeru, da vas popade volčja lakota in ne boste mogli dovolj hitro skuhati kosila.

Prekinitveni post

Glede na to, da je postal eden najbolj priljubljenih načinov hujšanja zvezdnikov (ki jim glede diet večinoma svetuje četica strokovnjakov), o njegovi učinkovitosti ne gre dvomiti. Obstaja več načinov prekinitvenega posta, med njimi postenje vsak drugi dan, ko vsak drugi dan jemo denimo le sadje in zelenjavo, dieta 5 : 2, pri kateri pazimo na prehrano dva dni od sedmih, in metoda 16/8, pri kateri osem ur na dan jemo, 16 pa ne damo v usta niti grižljaja. Ob tem se moramo zavedati, da rezultati ne bodo prišli čez noč, in vztrajati – poznavalci trdijo, da se končna teža pokaže po 24 tednih vztrajanja.

Preberite še: To se bo zgodilo, če si boste vsak večer privoščili kozarec vina

Morda vas zanima tudi: Najboljši čaji, ko nagaja prebava


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)