Toliko bi morali prehoditi, če bi radi shujšali

Ni načina, ki bi v bitki s kilogrami ustrezal vsem, a obstajajo priporočila glede količine hoje, ki obljublja vitkejšo postavo.

12.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toliko bi morali prehoditi, če bi radi shujšali

Ni načina, ki bi pri hujšanju pomagal čisto vsem, obstaja pa aktivnost, ki v tej nameri koristi slehernemu posamezniku in bi jo zato vsi morali vključiti v svojo dnevno rutino. To je hoja. Ta je preprosta, učinkovita in brezplačna. A v povezavi z njo se poraja vprašanje: koliko na dan bi morali prehoditi, da bi se to poznalo na postavi. Imamo odgovor!

Mnoge spremenljivke

Kot navaja portal Best Life, na optimalno število korakov vpliva več dejavnikov, med drugim spol, starost ter splošna fizična pripravljenost. Se pa je v leta 2016 izvedeni brazilski raziskavi izkazalo, da posamezniki, ki dnevno prehodijo 10.000 korakov ali približno sedem kilometrov (ura hoje na dan), v 12. tednih v povprečju izgubijo približno dva kilograma.

Za že aktivne posameznike to morda ne bo dovolj. Leta 2008 so strokovnjaki s pomočjo 3000 zdravih odraslih izvedli študijo, ki jo je povzela publikacija Journal of Physical Activity&Health in ki je dokazala, da naj bi ženske v starosti od 18 do 40 let, ki so sicer telesno aktivne in fit, v prid hujšanja na dan morale prehoditi 12.000, tiste med 40. in 50. leti z dobro kondicijo pa 11.000 korakov.

--> Kaj storiti, ko zmanjka motivacije za vadbo

Samo hoja ne bo dovolj

Seveda pa ni le hoja tista, ki obljublja hujšanje. S tem namenom se je nedvomno treba posvetiti tudi prehrani.

Leta 2012 so v publikaciji Obesity povzeli rezultate raziskave, v kateri so strokovnjaki dokazali, da so posamezniki, ki so v namen hujšanja pridno vadili in temu primerno spremenili prehrano, v enem letu v povprečju izgubili 10,8 odstotkov telesne maščobe. Tisti, ki so zgolj vadili, prehrane pa niso spreminjali, komaj 2,4 odstotka.

Dobra v vsakem primeru

Hkrati se je treba zavedati, da ni vsaka hoja enaka. Njen učinek je med drugim odvisen tudi od hitrost, terena po katerem se gibljete in od drugih dejavnikov, a konec koncev ostaja dejstvo, da vsaka fizična aktivnost pripomore k boljšemu zdravju ter počutju in ne glede na to, koliko boste s hojo shujšali, če si boste zanjo vzeli čas ob vsaki priložnosti, vam bo telo hvaležno.

Preberite še: Zakaj ne tečem (piše: Daša)

Morda vas zanima tudi: Najboljša telovadba za tiste, ki telovadbo sovražijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)