Izjemna moč hoje

Hoja naj postane del vsakdana.

19.10.2017 ob 9:40

hoja_ThinkstockPhotos-531912454.jpg

Slovenija sodi po umrljivosti raka pri moških med 10 držav v Evropi, kjer je rak med najpogostejšimi vzroki smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja. Med značilne moške rake sodita rak mod in rak prostate. Več kot pri ženskah je pri moških raka debelega črevesa in danke, pljučnega raka in raka glave in vratu.

Od rojenih leta 2014 bo do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolel eden od treh moških in ena od štirih žensk.

Podatki so strašljivi, a lahko jih preprečimo! Vsak bo prav sam najbolje poskrbel zase in za svoje zdravje. Zato je čas, da se posvetimo dobremu počutju, si vzamemo najmanj uro časa na dan, ki jo namenimo samo sebi in v tej uri investiramo v svoje zdravje. Ena bolj sproščujočih rekreacij, ki blagodejno vpliva na naše telo, je hoja.

O hoji smo se pogovarjali z asist. dr. Jasno But Hadžić, dr. med. iz Onkološkega inštituta Ljubljana

Hojo zdravniki priporočate kot eno od najbolj primernih oblik gibanja. Zakaj je hoja dobra?

Hoja je dobra, ker je človeku najbolj naravna oblika gibanja. Je dostopna vsak dan, vsem in ne glede na vremenske razmere. Hodimo lahko v službo, po nakupih, na sprehode, v gore , na trening, v šolo – torej priložnosti za hojo je tako veliko, da ravno zato izpostavljamo hojo kot najbolj primerno. Pozitivnih učinkov hoje je veliko, in so dobro znani, istočasno pa stranskih učinkov praktično ni. Hoja je odlična psihična sprostitev po napornem dnevu in pri tem je na primer bistveno bolj učinkovita kot počitek na sedežni! Pri redni hoji je uravnavanje krvnega sladkorja boljše, narašča varovalni holesterol, krepijo se mišice in dviguje naša aerobna zmogljivost.

Koliko hoje dnevno priporočate?

Priporočamo predvsem redno hojo. Da se učinki hoje dosežejo je potrebno dnevno prehoditi med 7000 in 10000 korakov. Predvsem želimo izpostaviti tudi to, da prav vsak korak šteje, in da v kolikor te precej realno postavljene meje danes ne moremo doseči, to še ne pomeni, da se sploh ne splača hoditi. Ravno nasprotno, to bi nam morala biti dodatna spodbuda, da naredimo kolikor lahko, saj z vsakim korakom zmoremo več, in bomo prav gotovo, če bomo le redni in vztrajni, zastavljene cilje dosegli in tudi presegli.

Velikokrat preberemo, da bomo precej naredili zase že, če se peš odpravimo v službo ali po opravkih. A vendar moramo ljudi opozoriti, da to še ne pomeni, da se rekreirajo, ali pač?

Zelo pomembno je poleg telesne dejavnosti poudarjati pomen preprečevanja telesne nedejavnosti, kamo na primer sodi čas sedenja zavoljo gledanja televizije ali uporabe računalnika. Čas sedenja je namreč neodvisni napovedni dejavnik obolevnosti za rakom, in je možno dosegati priporočeno stopnjo telesne dejavnosti (>150 minut/teden) vendar kljub temu nabrati pretirano količino sedenja tekom tedna (v službi in doma). Vsi zgoraj našteti ukrepi sodijo med ukrepe za preprečevanje telesne nedejavnosti in imajo že s tega vidika varovalen vpliv na zdravje. Če pa nosite pedometer, pa vsak korak šteje.

V akciji Pravi moški izpostavljate pomen hoje pri bolnikih z rakom in tistimi, ki so raka že preboleli. Ali vadba vpliva na sam proces zdravljenja?

Redna zmerna telesna dejavnost med zdravljenjem prepreči izgubo aerobne kondicije bolnika in vpliva na imunski sistem, s čemer pripomore k boljši toleranci bolnika na zdravljenje in je posledično manj prekinitev zdravljenja. Lahko prepreči ali omili akutne stranske učinke zdravljenja, predvsem utrujenost, bolečino, spremembo sestave telesa, osteoporozo... Pozitivno vpliva na težave z nespečnostjo, depresijo in anksioznostjo ter dviga kakovost življenja bolnikov med zdravljenjem.

Zdravljenje raka je za telo velik napor, verjetno se bolnik že k hoji težko motivira. Je to edina vadba, ki je zanj sploh priporočljiva?

Seveda ne. Če so bili bolniki že prej telesno dejavni vsekakor lahko s priljubljeno dejavnostjo nadaljujejo. Ne svetujemo pa, da se na novo začno ukvarjati z visokointenzivno vadbo med zdravljenjem. Priporočljiva in dokazano varna je zmerna vadba med zdravljenjem, hoja pa je varna tudi za manj zmogljive in enostavno dostopna za praktično vse. Najbolj pomembno pa je, da je katerkoli dejavnost zabavna in prijetna. Imajo pa druge dejavnosti lahko več omejitev, npr. plavanje v bazenih za bolnike na kemoterapiji in oslabljenim imumskim sistemom zaradi nevarnosti okužbe ni priporočljivo.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)