Znaki, da si preobčutljiva na gluten

Če se ti pojavljajo te težave, je morda čas za ukrepanje.

27.1.2017 ob 11:59

shutterstock_473544307.jpg

Preobčutljivost na gluten ali glutenska intoleranca se v najhujši obliki pokaže pri celiakiji, ki sicer prizadene manj kot en odstotek prebivalstva. Večji pa je delež tistih, ki so na gluten preobčutljivi, pa tega morda sploh ne vedo. Če se ti pojavljajo spodaj našteti znaki, je to morda znak za alarm.

Težave s kožo

Kdor je preobčutljiv na gluten, se lahko spopada z različnimi težavami na koži, kot so pordela polt, akne in nepojasnjeni izpuščaji. Izpuščajo se lahko pojavljajo tudi na kolenih, hrbtu, komolcih, zadnjici in zadnji strani vratu, pogosto so kronični, spremlja jih srbenje in so prisotni dlje časa.

Migrena in možganska megla

Tako imenovana možganska megla povzroči težave z osredotočenostjo in spominom, migrena pa je lahko izredno izčrpajoča. Oboje je lahko znak glutenske intolerance in oboje lahko vodi v nenehno razdražljivost, celo depresijo.

Napihnjenost in želodčne težave

Te težave se velikokrat pojavijo, kadar zaužijemo hrano, na katero smo preobčutljivi, krivca pa je le težko odkriti, saj hrana vsebuje veliko več od glutena. Morda pa je prav ta tisti, ki ovira delovanje tvojih prebavil in ti povzroča bolečine v trebuhu.

Odreveneli sklepi in okončine

Čeprav morda misliš, da si le utrujena in da preveč delaš, je lahko znak, da ti sklepi in okončine ne delujejo tako, kot bi morale, preobčutljivost na gluten. Odrevenelost lahko čutite, kot da vam je roka ali noga zaspala, morda občutite tudi zbadanje.

Zaprtje, driska in vetrovi

To so znaki, ki nakazujejo na najrazličnejše težave s prehrano. Še meniš, da si preobčutljiva na gluten, opazuj, kaj se bo zgodilo naslednjič, ko ga boš zaužila. Še najboljše bo, če boš vodila dnevnik svoje prehrane, v katerega boš zapisala ne le, kaj si pojedla in popila, temveč tudi, kako si se po tem počutila.

shutterstock_324269153.jpg

Utrujenost

Če se po prespani noči zbudiš neskončno utrujena, počasna in lena, je za to morda kriv gluten. Preobčutljivost nanj lahko vpliva na spanje in njegove posledice, zato se lahko zgodi, da se kljub na videz dobremu spancu ne boš primerno odpočila.

Nepojasnjene razpoloženjske motnje

Pri nekaterih, ki so preobčutljivi na gluten, se lahko razvijejo celo depresija, anksioznost in različne motnje v razpoloženju, ki jih drugače ne znaš pojasniti. Nekateri so to opisali z besedami, da se en dan počutijo povsem v redu, naslednji dan pa se zbudijo tesnobni in skrajno negativni.

Hormoni

Kot posledica glutenske intolerance se lahko pojavijo tudi različne hormonske težave. Sodobne raziskave potekajo v smeri iskanja povezav med glutensko intoleranco in policističnimi jajčniki, predmenstrualnim sindromom in nepojasnjene neplodnosti.

Avtoimunske bolezni

Sodeč po raziskavah je prav mogoče, da so avtoimunske bolezni povezane s preobčutljivostjo na gluten. Znanstveniki preučujejo, ali avtoimunske bolezni povečujejo tveganje za glutensko intoleranco in obratno. Mnogi, ki so preobčutljivi na gluten, imajo namreč revmatoidni artritis, lupus, sklerodermo, multiplo sklerozo ipd.

Nevrološki simptomi

Nekateri ljudje z glutensko intoleranco imajo različne nevrološke simptome, ki jih lahko ovirajo v vsakdanjem življenju. Gre za stvari, kot so nenadna izguba občutka za ravnotežje, pomanjkanje orientacije v prostoru, omotica ... To se po navadi pojavi kakšno uro po zaužitju glutena.

Če si se torej našla v zgornjih opisih, je morda čas, da obiščeš svojega zdravnika, ki te bo napotil naprej. Ne pozabi pa, da glutenska intoleranca ni nujno tudi celiakija. Morda ti bo koristilo le, če boš zmanjšala količino živil, ki vsebujejo gluten, in že se boš počutila bolje.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)