Nesmiselno izogibanje glutenu

Ni gluten tisti, ki bi se ga morali bati.

11.9.2016 ob 5:00

brez glutena.jpg

Ljudje s celiakijo se seveda morajo izogibati glutenu. Zaradi omenjene avtoimune bolezni sicer lahko utrpijo poškodbe črevesne sluznice, številne nevrološke težave, neplodnost ter slabo absorpcijo in posledično pomanjkanje vitaminov v telesu.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku

Vsi drugi pa se te beljakovine, ki je prisotna v pšenici, ječmenu, rži in ovsu ter zagotavlja elastičnost in prožnost pekovskim izdelkom, izogibajo povsem po nepotrebnem, največkrat zato, ker je brezglutenska hrana dandanes pač moderna in je gluten na lestvici tistih snovi, ki naj bi škodovale zdravju, četudi ni zato čisto nobenih trdnih dokazov.

V publikaciji JAMA Internal Medicine, so strokovnjaki z medicinske šole New Yersey zapisali, da je v obdobju od leta 2009 do 2014 število obolelih za celiakijo ostalo praktično nespremenjeno, število tistih, ki se glutenu za vsako ceno izogibajo, pa se je samo v Združenih državah Amerike potrojilo.

Kaj jih žene?

Strokovnjaki dopuščajo možnost, da je porast slednjih posledica bojazni pred omenjeno boleznijo in njenimi simptomi, a vendarle so bolj prepričani v dejstvo,  da ljudje v glutenu vidijo grožnjo njihovemu splošnemu zdravju in kopičenju kilogramov.

Kot je povedala znanstvenica Daphne Miller, gre največkrat zgolj za modno muho, ki jo v svoj prid izkorišča prehrambna industrija in na tržišče, seveda po primerni ceni, pošilja vedno nove produkte z oznako brez glutena (Gluten free, GF). Ti pa so, tako kot večina klasičnih proizvodov prehrambne industrije, še vedno polni sladkorja, slabih maščob in aditivov.

Nevarnost tiči drugje

"Presladko pecivo, polno trans maščob je še vedno nezdravo, čeprav je brez glutena," je povedala znanstvenica in dodala, da se bodo vsi tisti, ki se tej beljakovini odpovedujejo na lastno pest, počutili bolje tedaj, ko bodo iz prehrane črtali predelana živila in ne tista, ki vsebujejo, za mnoge neupravičeno sporen, gluten.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)