26.11.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Vsak letni čas ponuja darove narave, ki pomagajo pri zagotavljanju zdravja ter dobrega počutja. Ker gre za sezonsko sadje ter zelenjavo, vsebujejo nemalo snovi, ki ščitijo pred boleznimi, povezanimi z delom leta, v katerem uspevajo. Pozimi ni nič drugače, to pa so živila, ki so upravičeno imenovana zimski varuhi zdravja.
Gomolji zelene so polni vitaminov in mineralov. Med njimi izstopajo vitamini B kompleksa in vitamin K, omeniti gre še flavonoide in druge antioksidante.
Rumeni gomolji so med drugim nepogrešljivi za dobro delovanje živčevja, možganskih funkcij, pripomorejo k obnovi kože, skrbijo za močno odpornost, za zdrava jetra, oči, lase …
Zeleni nizke temperature ne škodujejo in marsikje še uspeva na vrtu, gomolji so užitni surovi ali v juhah, omakah, prikuhah, solatah …
Zagotovo zvezda med zimskimi živili. Primerno skladiščena rdeča pesa počaka vse do pomladi, uporabna je vložena, kuhana, pečena, tudi surova.
Ker je prijetnega okusa, jo imajo radi stari in mladi, zagotovo pa je odlična zaveznica zdravja ter močne odpornosti. Seznam v njej zastopanih koristnih snovi je zelo dolg, če omenimo le nekatere: folna kislina, kalcij, magnezij, selen, jod, kalij, železo.
Po zaslugi flavonoidov varuje pred telesnimi vnetji, premaguje slabokrvnost, uravnava krvni tlak in, kot že rečeno, skrbi za močno odpornost.
Tudi drobnim, okusnim glavicam mrzle zimske temperature ne škodujejo, zato na njivi ter vrtu uspevajo vse do pomladi. Če ohrovta ne gojite sami, si ga priskrbite v trgovini, kajti je še ena nepogrešljiva sestavina zimske prehrane.
V njem so zastopani beta karoten, vitamin K, kalcij, fosfor ter drugi vitamini in minerali, ki ne samo, da skrbijo za močno odpornost, temveč zagotavljajo tudi zdravo srce. Da bi ohranili kar največ hranljivih snovi, glavice le na hitro pokuhajte ali popecite in jih dodajte različnim jedem oziroma jih jejte kot prilogo.
Limone, pomaranče, grenivke, mandarine. Vse to so sadeži, ki jih je pozimi v izobilju in prav je, da izkoristite njihovo sezono. Kajti organizmu dovajajo številne za dobro odpornost nepogrešljive vitamine in minerale, ob tem pa še tekočino, ki je prav tako ključna za dobro odpornost in delovanje telesa na sploh.
Če omenimo le nekatere: vitamin C, tiamin (B1), riboflavin (B2), folna kislina (B9), kalcij, kalij, magnezij, vlaknine, pektin, mangan, fosfor … skratka, veliko za zdravje nepogrešljivih snovi.
Odličen vir vitamina C ter zato zaveznik močne odpornosti je granatno jabolko.
Vsakodnevno uživanje njegovih drobnih semen varuje pred sladkorno boleznijo, uravnava krvni tlak, niža tveganje za Alzheimerjevo boleznijo, pozitivno vpliva na plodnost in na zdravje prostate, niža tveganje za artritis in varuje pred virusnimi okužbami.
Praktično si je nemogoče predstavljati zimo brez kivija. Ta sadež je bogat z vlakninami, vitamini in antioksidanti. Med njimi gre izpostaviti vitamin C, zaradi katerega je kivi nepogrešljiv zaveznik dobre odpornosti in bi si morali vsak dan privoščiti vsaj dva sadeža, ki imata še eno prednost;
ker še ne povsem zrel ni užiten, dozori pa šele po obiranju, je kivi največkrat vzgojen brez pesticidov in drugih umetnih snovi.
Povzeto po portalu 24sata.hr
Preberite še: Sedem živil, s katerimi nadzorujemo holesterol
Morda vas zanima tudi: Odporna pljuča in drugi razlogi za uživanje rdečega zelja (ter za koga ni primerno)
oddajte komentar