Zimski čas koristi zdravju

Prestavljanje urnih kazalcev na zimski čas ima dober vpliv na zdravje.

29.10.2015 ob 9:00

shutterstock_55029727.jpg

Če ste med tistimi, ki se ob premiku urnih kazalcev na zimski čas še vedno jezite nad nenadoma skrajšanim dnevom, vam nizamo nekaj prednosti, ki jih tako imenovani  zimski prinaša zdravju.


Že slediš Mični na Facebooku?

Za vsakega malo. Zvečer je hitreje tema in zjutraj je hitreje dan. S tem so na boljšem tako nočne ptice, kot tisti, ki imajo raje zgodnja jutra. Prvi lahko z nočnimi aktivnostmi lahko začno že pozno popoldne, slednje pa prej pozdravi jutranji svit in lažje začno z delom.

shutterstock_256668814.jpg

Zdravju bolj prijazen. Zimski čas je v resnici tisti pravi. Prav zato ima prehod na poletnega na zdravje več negativnih posledic; občutenje spreminja hormonsko sliko ter vpliva na pojav migrene in nervoze. Ob prehodu na poletni čas so pogosteje, kot ob prehodu na zimskega, zabeležene srčne kapi in druge, lahko tudi usodne bolezni.

Manj stresa za telo. Ob prehodu na zimski čas je telo v manjšem šoku kot o prehodu na poletnega. Čeprav se prvo jutro za eno uro krajša noč ne zdi težava, se posledice tega na telesu odražajo še nekaj tednov. Zlasti v delovanju notranjih organov in našega bioritma, ki potrebujejo vsaj dva tedna, da se prilagodijo na nov čas, poletni čas. Ob uri daljši noči so takšne težave izvzete.

shutterstock_316892036.jpg

Bogatejši odnosi. Zimski čas nima pozitivnih posledic le na zdravje, pač tudi na družabno in družinsko življenje. V daljših večerih se družina več druži in pogovarja, kar se odraža v bolj kvalitetnih medsebojnih odnosih.

Ima pa en minus. Zaradi krajšega dneva in manjše izpostavljenosti soncu je v telesu pogosteje zaznati pomanjkanje vitamina D. Prav zato je v zimskem času potrebno z njim obogatiti svojo prehrano. Veliko tega vitamina je v ribah, govejih jetrih, jajčnemu rumenjaku, v nekaterih gobah, kvasu in v mlečnih izdelkih.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)