Klopi: Zgodnji pokazatelji lajmske borelioze

Pri lajmski boreliozi je ključno zgodnje prepoznavanje in hitro zdravljenje.

4.7.2023 ob 10:55 | Foto: Ladislav Kubeš (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Klopi: Zgodnji pokazatelji lajmske borelioze

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije opozarjajo, da je lajmska borelioza v Sloveniji daleč najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Razširjena je po vsej Sloveniji. 

Povzročajo jo bakterije, ki se imenujejo borelije. Cepiva proti lajmski boreliozi ni. S primernimi zaščitnimi ukrepi ter s čimprejšnjo odstranitvijo prisesanih klopov lahko možnost okužbe zmanjšamo.

Kar pomeni, da je treba prepoznati zgodnje znake in okužbo zdraviti z antibiotiki. Pravilno zdravljenje v zgodnji fazi okužbe prepreči nadaljnji razvoj bolezni, ki sicer prizadene sklepe, srčno mišico in živčevje.

 Kateri pa so zgodnji kazalniki okužbe? Nizata jih infektologinji Tammy Lundstrom in Sarah Park.

Izpuščaj v obliki kolobarja

Najznačilnejši znak okužbe z borelijo je kolobarjast izpuščaj, imenovan eritema migrans. Ta je v sredini bel, obdaja ga rdeč rob, lahko je izrazitejši ali bolj bled, večjega ali manjšega obsega, lahko je rdeč, ali se odraža z modrikastimi odtenki in je videti kot modrica ob udarcu, lahko se pojavi že nekaj ur po okužbi, lahko pa tudi v dveh tednih ali še kasneje.

Izpuščaj po nekaj dneh izgine, a to ne pomeni, da bakterija v telesu ni več prisotna.

Gripi podobni simptomi

Pri okužbi z bakterijo borelije se včasih pojavijo bolečine v sklepih, glavobol, povišana telesna temperatura, skratka, vse skupaj lahko spominja na gripo.

"Če ti simptomi nastopijo potem, ko ste odstranili na kožo pritrjenega klopa, takoj obiščite zdravnika, ki bo s testom krvi potrdil ali izključil pristnost bakterije in okužbo primerno zdravil," svetuje Lundstrmova.

Izčrpanost

Nenadna psihična izčrpanost in fizična nemoč sta naslednja neobičajna, a zgodnja kazalnika okužbe z lajmsko boreliozo.

"Večina ta simptom pripiše slabšemu spancu ali povečani telesni aktivnosti, a kaj lahko gre za posledico stika s klopom," opozarja Parkova.

Neznačilen kožni izpuščaj

Čeprav je za lajmsko boreliozo res značilen kolobarjast, se koža na stik z bakterijo lahko odzove tudi z netipičnim izpuščajem, ki se ne pojavi vedno na mestu, kjer je bil prisesan klop.

"Zato bodite pozorni tudi na druge kožne madeže in jih, če ste bili v stiku s klopom, pokažite zdravniku," svetuje infektologinja.

Kako se zaščititi

Okužba je, kadar je dovolj hitro prepoznana in pravilno zdravljena, lahko premagljiva, je pa v vsakem primeru najboljša preventiva, kar pomeni, da v naravi nosite dolga, svetla oblačila, se pred klopi zavarujte z repelenti, po vrnitvi iz narave se oprhajte in preglejte, ali morda ni kje na telesu prisesan klop.

Zbynek Pospisil/Gettyimages

Zgodnje odstranjevanje tega zmanjša možnost okužbe, ta se znatno poviša, kadar je klop prisesan od 26 do 48 ur.

Kako varno odstraniti klopa

"Klopa primemo s koničasto pinceto čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil," piše na spletni strani NIJZ.

Povzeto po portalih NIJZ in Huffpost.com

Preberite še: Pazite se klopov

Morda vas zanima tudi: Slovenka, ki se je soočila z boleznijo hčerke, nato pa zbolela še sama: Če samo upaš, je žal premalo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)