Bodite pripravljene: to so 3 največje nevarnosti v hribih

Pazite se klopov, udara strele, predvsem pa v gore pojdite dobro pripravljeni, opozarja Planinska zveza Slovenije.

1.8.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Bodite pripravljene: to so 3 največje nevarnosti v hribih

Letošnje poletje je zaradi koronavirusa precej premešalo turistične načrte Slovencem. Številni so se to poletje odrekli dopustu na obali, temveč raje odkrivajo skrite kotičke naše raznolike dežele. Velik porast slovenskih gostov beležijo zlasti v višjeležečih postojankah, gore naj bi postale kar novo morje, pravijo slovenski gorski reševalci, ki pa imajo tako žal le še več dela. Številni planinci namreč v gore odhajajo neizkušeni in nepripravljeni.

Vedno topla oblačila

Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto opozarja na nevarnosti, ki na nas prežijo v gorah. »Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so lahko čudovite, vseeno pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami,« je pojasnil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

V gore zgodaj

S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Znanilci nevihte so veliki in gosti vodeni oblaki, ki so lahko močno vertikalno razviti, v obliki visokih stolpov, z ravnim spodnjim robom in razbrazdanim ali vlaknatim vrhom, v obliki perjanice ali nakovala. »Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči,« so zapisali na spletni strani PZS.

Na zvezi opozarjajo tudi, da je bilo letos zaradi epidemije okrenjena dejavnost markacistov, zato se lahko zgodi, da marsikje naletimo na planinsko pot, ki je poškodovana ali morda neprehodna. »Marsikje na planinski poti se bomo srečali s podrtim deblom. Odsvetujemo plezanje nanj, saj nam lahko zdrsne in se bomo zapeljali po njemu po pobočju, še posebej če gre za bukev, ki je najpogostejši listavec naših gozdov,« je dejal Šerkezi, pri tem pa izpostavil še eno nevarnost.

Ne medveda, pazite se klopa

To so klopi, ki jih je v letošnjem letu presenetljivo veliko. »Zadnje čase se večina ukvarja s peščico medvedov in kač. Vse te živali se nam bodo, če je le možno, izognile in ne bodo ogrožale našega zdravja in življenja. Za klope pa to ne velja, saj so tiho prisotni praktično povsod in tudi vedno višje. Poskrbeti je potrebno za primerno zaščito in se vsakič po planinskem izletu pregledati in klope odstraniti,« je še dodal Šerkezi in še pozval, da tudi domače živali, ki jih srečujemo v gorah - krave, konji - opazujmo od daleč in se jim varno izognimo in obidimo.

Preberite še: Pazite se klopov: letos porast primerov borelioze

Morda vas zanima tudi: Tinka Planinka: Punca, ki v gorah misli predvsem na varnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)