Zakaj in kako pogosto bi morali čistiti ličila

V zaščiti pred okužbami z virusi ter bakterijami ne pozabite na čistočo pripomočkov za ličenje.

13.6.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj in kako pogosto bi morali čistiti ličila

Pridno umivate roke, razkužujete ter čistite površine doma in se trudite, da bi se čim manj dotikali obraza. Vse našteto varuje pred virusnimi in bakterijskimi okužbami.

A pri tem najbrž pozabljate na svoja ličila. Ker po nekaterih podatkih nevarni mikrobi na določenih površinah preživijo tudi do devet ur, je dobro poznati ter upoštevati napotke za nego pripomočkov, s katerimi skrbite za svoj videz. Nekaj osnovnih niza portal msn.

Šminka

Zapomnite si, da vsakič, ko obnovite nanos šminke, na njeni površini ostanejo mikrobi, maščobe in druge nečistoče. Da bi jih z nje odstranili, vsaj enkrat na teden vzemite kozarček ali keramično posodico, ter jo napolnite z medicinskim alkoholom. Za približno tri sekunde vanj pomočite šminko in jo nato obrišite s čistilnim robčkom, s katerim običajno čistite obraz.

Pozor: vata in običajen papirnati robček nista primerna, saj se lahko zaradi teksture njuna vlakna prilepijo na šminko.

Puder v prahu in senčila

Na ličilih v prahu se zaradi teksture zadržuje manj mikrobov, kot na kremnih lepotilnih pripomočkih. Občasno jih vendarle lahko razkužite tako, da jih narahlo poškropite z medicinskim alkoholom in pustite, da se temeljito posušijo na zraku.

 

Kremne podlage, rdečila in highlighterji

Mikrobi se na njihovi površini zlahka zadržujejo ter množijo. Najlažje je to preprečiti tako, da jih nanašate z res čistimi rokami ali drugimi pripomočki ter da ste pozorni na njihov rok trajanja.  Sicer pa jih lahko očistite tako, da z manjšim strgalom približno vsaka dva tedna z njih odstranite vrhnji sloj.

Gobice za nanašanje ličil

Najlažje jih je očistiti z namakanjem v milnici iz vode in mila za roke. Nato jih ožemite, splaknite pod tekočo vodo in dobro posušite. To storite vsaj enkrat na teden.

A zapomnite si: spužvice za nanašanje ličil nimajo neomejenega roka uporabnosti. V kolikor se med posamičnimi uporabami ne posušijo temeljito, postanejo pravo gojišče bakteriji in so zato najbolj umazan pripomoček za ličenje, ki bi ga morali vsaj vsake tri mesece nadomestiti z novim.

Čopiči za ličenje

Na čopičih, s katerimi vsak dan nanašate ličila, se ob stiku s kožo nabirajo bakterije in druga umazanija, zato bi jih morali očistiti vsaj vsaka dva tedna. Nekaj minut jih namakajte v mlačni vodi z dodatkom nežnega mila, jih splaknite pod tekočo vodo, nežno obrišite z brisačo in počakajte, da se pred naslednjo uporabo povsem posušijo.

Preberite še: Dejstvo: robčki za odstranjevanje ličil so neprijazni do kože

Morda vas zanima tudi: 4 kozmetični pripomočki, ki jih morate takoj zavreči


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)