Pazite se klopov: letos porast primerov borelioze

Lymsko boreliozo zdravijo z antibiotiki, zdravljenje traja dva tedna.

9.7.2020 ob 5:45 | Foto: ThitareeSarmkasat/Getty Images | Avtor: Š. R.

Pazite se klopov: letos porast primerov borelioze

V teh poletnih dneh prija pobeg v naravo, toda previdno - tam na nas prežijo klopi. Kot pravijo strokovnjaki, jih je letos še več kot v prejšnjih letih, posledično je več tudi okužb in bolezni, ki jih prenašajo. »Glede na to, da je bila zima letos mila, pomlad pa vlažna in topla, lahko pričakujemo, da bo aktivnost klopov večja in bo teoretično primerov več,« je pojasnila infektologinja dr. Liza Lea Lah s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Število primerov tedensko spremljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V lanskem letu je bilo prijavljenih okoli 7500 primerov borelioze, kar je največ v zadnjem desetletju. Do junija letos je za lymsko boreliozo (LB) zbolelo kar 500 ljudi več kot v istem obdobju lani. Pri tem je bila najvišja stopnja obolevnosti v goriški regiji, sledita ji pomurska in gorenjska regija. Pri okužbah s klopnim meningoencefalitisom (KME) večjega porasta niso zabeležili.

Cepiva proti lymski boreliozi ni, zato je pomembna zaščita pred vbodi klopa z ustreznimi oblačili in repelenti.

Kako prepoznamo boreliozo?

Borelioza se v veliki večini pojavi v obliki značilnega kožnega izpuščaja kolobarjaste oblike, ki se lahko pojavi najmanj en teden po vbodu klopa. V prvih nekaj dneh so bolj značilne lokalne reakcije, pogosto starši že takrat pohitijo k zdravniku, a v tej fazi zdravljenje še ni potrebno, je pojasnila Lahova in razložila, da je obisk zdravnika smiseln, ko mine en teden od ugriza se kolobar širi in postane večji od 5 cm. Dodala je, da je pri otrocih veliko bolj kot pri odraslih pogosta diseminirana LB, pri kateri se pojavi več značilnih kolobarjastih izpuščajev.

LB zdravijo z antibiotiki, če je bolezen lokalizirana z enim izpuščajem, ki se pojavi večinoma na mestu vboda, jih predpišejo v peroralni obliki (sirup ali tablete), zdravljenje traja 14 dni, kadar pride do razsejanosti po koži, pa je priporočeno zdravljenje z antibiotikom intravensko v bolnišnici ali pristojnem zdravstvenem domu.

Posledic LB pri otrocih večinoma ni. »V Sloveniji je bolezen zelo razširjena, zato jo starši in zdravniki dobro prepoznavajo in hude bojazni za posledice ni,« je sklenila Lahova.

--> NE SPREGLEJTE videa z navodili, kako pravilno odstraniti klopa

Pri odraslih so posledice lahko hujše. »Odvisno od tega, s kakšno obliko bolezni pride bolnik k nam. Pri zgodnjih potekih so ob ustreznem zdravljenju izidi odlični, približno 10 odstotkov bolnikov pa navaja še veliko mesecev, včasih celo več let, težave s slabim počutjem, utrujenostjo, pojavi se tudi prizadetost živčevja. Čim bolj je bolezen razvita, tem manj je možnosti, da bo v celoti izginila,« je na nujnost zgodnjega odkrivanja bolezni opozoril tudi infektolog Franc Strle.

Kako se lahko zaščitimo pred klopi? Foto: NIJZ

Preberite še: Izdelajte naravni repelent

Morda vas zanima tudi: Poletje doma: Naredite preprosto opečnato kurišče in pa Pozor, klopi so letos še posebno aktivni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)